Hoppa till huvudinnehåll

Lokalt live: Räddningshelikoptern besöker Vallgrunds sjöbevakningsstation

Svenska Sjöfartsverkets räddningshelikopter, stationerad i Umeå, besökte på fredagen Vallgrunds sjöbevakningsstation i Korsholm. Besöket var redan det tredje för den svenska helikoptern.

- Vi har som mål att träffa och lära känna helikopterns alla fyra besättningar, säger Martin Saarinen som är stationschef vid Vallgrunds sjöbevakningsstation.

Internationella och bilaterala avtal mellan Finland och Sverige stipulerar att grannländer i mån av möjlighet och vid behov bistår varandra när det gäller räddningsinsatser.

- Det går till så att Sjöräddningscentralen i Åbo frågar svenska flyg- och sjöräddningscentralen JRCC i Göteborg om helikoptern kan lösgöras för våra behov. Har den inga uppdrag kommer den och hjälper till, säger Saarinen.

Martin Saarinen och David Magnusson framför en räddningshelikopter.
Martin Saarinen och David Magnusson. Martin Saarinen och David Magnusson framför en räddningshelikopter. Bild: Yle/Roger Källman helikoptrar,räddningsverksamhet,räddningshelikoptrar,Kvarken

Själva helikoptern då? Det är en italiensk Agusta Westland 139, som flyger med fyra personers besättning.

- Den gör 140 knop (260 kilometer i timmen, red.anm.) och klarar egentligen vilket väder som helst, också nedisning, säger piloten David Magnusson.

Helikoptertypen kallas AW-SAR - all weather search and rescue vilket betyder just att det är en räddningshelikopter som ska tåla det mesta som elementen kan skicka emot den.

Mångsidig maskin

Sjö- och flygräddning är helikopterns huvuduppdrag. Den här maskinen har dubbla winschar, en säkerhetsåtgärd.

- Vi kan winscha upp folk från fartyg, till exempel. Skulle den ena winschen gå sönder så finns det en likadan bredvid.

Kabinen är rätt stor.

- Det är främst så att en bår ska rymmas utan problem, säger David Magnusson.

Helikoptern har en responstid på 15 minuter.

- Det betyder att på 15 minuter ska besättningen vara ombytt, uppdraget planerat och helikoptern framdragen ur hangaren säger Magnusson.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten