Hoppa till huvudinnehåll

Ny ishockeyligasäsong med gamla favoriter

ishockeytränarna inför ligastarten
Ishockeyligans tränare inför säsongstarten ishockeytränarna inför ligastarten Bild: Lehtikuva FM-ligan i ishockey,HIFK Hockey,Oulun Kärpät,Tappara,ishockey,tränare

Ishockeyligans grundserie inleds ikväll med fjolårsfinalisterna Kärpät och Tappara som största favoriter. 15 klubbar är med i kampen om ligaguldet, men många oroar sig samtidigt för att det stora lagantalet gjort ligan allt för ojämn.

Fjolårsfinalisterna Kärpät och Tappara fortsätter som största favoriter. Under de senaste fem säsongerna har ligaguldet gått antingen till Kärpät eller Tappara, och mycket pekar på att samma trend håller i sig.

Regerande mästaren Kärpät har en namnstark trupp där det stenhårda försvaret leds av Atte Ohtamaa, en av ligans största stjärnor.

Ohtamaa återvänder till de finländska hockeyrinkarna efter fyra säsonger i KHL, där han bland annat i vår vann mästerskapet för AK Bars Kazan.

Ohtamaa tror att Kärpät blir svårslaget.

– Vår trupp är hungrig och skridskostark. Det här är element som kommer att ge oss framgång.

Atte Ohtamaa
Atte Ohtamaa. Atte Ohtamaa Bild: Jarno Kuusinen / AOP ishockey,Atte Ohtamaa

Effektivare anfall krävs för HIFK

Tammerforsklubben Tappara har spelat i de sex senaste finalserierna, och har i truppen vassa anfallsvapen som Kristian Kuusela och Tomas Zaborsky.

Också målvaktssituationen i Tappara blir intressant, då ansvaret ligger på två målvakter med HIFK-rötter: veteranen Niklas Bäckström och den klart yngre Christian Heljanko.

Fjolårets bronslag HIFK hör som vanligt till medaljfavoriterna. På målvaktssidan lämnar Kevin Lankinen ett hål bakom sig som blir svårt att lappa. Stora rutinerade nordamerikanska backar som Kyle Quincey och Joe Finley ger stabilitet till försvaret.

Anfallet är en blandning av unga löften som Niklas Nordgren och rutinerade rävar som Tommi Santala och Lennart Petrell.

Lagkaptenen Petrell tror att anfallsspelet börjar fungera på ett helt annat sätt än vad den gjorde i de dåliga CHL-matcherna.

– I CHL-matcherna fungerade inte målskyttet så bra som vi hoppats på, men nu vet vi i alla fall vad som måste förbättras. Det var backarna som skötte målskyttet där, men i ligan måste också vi anfallsspelare effektivera oss, säger Petrell.

Lennart Petrell jublar
Lennart Petrell. Lennart Petrell jublar Bild: Matti Raivio/All Over Press ishockey,FM-ligan i ishockey,Helsingfors IFK (ishockey),Lennart Petrell

TPS saknar tunga namn

TPS spelade förra säsongen en fin grundserie som gav en andra plats, men laget blev till slut utan medalj efter att ha fallit mot HIFK i bronsmatchen.

Borta från fjolårstruppen är dessutom tunga namn som Eric Perrin, Henrik Tallinder och Tomi Kallio, så semifinalplatsen kan bli svår att upprepa.

Mycket ansvar i TPS kommer att ligga på två nyförvärv, backen Topi Jaakola och anfallaren, NHL-veteranen Lauri Korpikoski. Men Korpikoski dras nu med en misstänkt hjärtmuskelinflammation som håller honom borta från säsongens inledningsmatcher.

Polariseringen i små och stora fortsätter

Bakom de fyra stora klubbarna jobbar de övriga klubbarna med klart mindre spelarbudgetar och med klart anspråkslösare målsättningar.

Vasa Sport var ligans sämsta lag förra året, men lagkaptenen Erik Riska tror att Sports säsong denna gång kommer att fortsätta också efter grundserien.

– Vi har en trupp med väldigt snabba fötter, och med spelare som vågar utmana i trånga situationer. Vi har ett uttalat mål att vara bland de tio främsta i grundserien. Kopparön ska vara ett riktigt helvete för motståndarna säger Riska.

Faktum är ändå att Sport och de övriga små klubbarna inte har råd med dyra värvningar. Spelarbudgeten för Vasa Sport är inte ens hälften av vad HIFK kan jobba med.

– Inte kan man sticka under stolen att vissa klubbar har större budget än andra men så är det bara. Det är ändå inte spelarna på pappret utan laget på isen som avgör. Där har alla sina möjligheter att göra sina egna beslut, och jag vill tro på att det blir en jämn serie, säger Riska.

Erik Riska spelar ishockey i Vasa Sport.
Erik Riska är lagkapten i Vasa Sport. Erik Riska spelar ishockey i Vasa Sport. Bild: Yle/Antti Koivukangas Vasa Sport,Erik Riska,ishockey,FM-ligan i ishockey

Situationsrummet avgör oklarheter

En nyhet för säsongen är att ligan utnyttjar ny tv-teknik genom att bygga ett så kallat situationsrum i Helsingfors, där flera videodomare kan följa med matchhändelserna.

I situationsrummet genomförs videogranskningar på oklara situationer, tränarnas utmaningar av domsluten, samt genomgång av att mål- och assiststatistiken blir korrekt. Matchdomarna kommer att kommunicera med situationsrummet via headsets.

Ligastyrelsens ordförande Heikki Hiltunen ser fram emot en fin säsong.

–I ligan utvecklas såväl spelet som spelarna. Dessutom jobbar vi på att göra hallförhållanden bättre på alla orter. Samtidigt ska ligan också vara en lönsam affär, säger Hiltunen på ligans öppningstillställning.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport