Hoppa till huvudinnehåll

Politisk storm kring Trumps uttalanden om orkanoffren i Puerto Rico

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump. Donald Trump,USA,presidenter

Precis när orkanen Florence håller på att slå till mot USA:s östkust, väcker president Trumps uttalanden om den förra orkankatastrofen anstöt.

Det handlar om orkanen Maria som härjade i Puerto Rico för ett år sedan.

Enligt Trump var det ingalunda 2 975 personer som miste livet på grund av stormen - något som oberoende forskare har kommit fram till.

Trump skrev på twitter att den här siffran är på tok för stor. Enligt presidenten handlar det om en konspiration, att demokraterna vill
smutskasta honom genom att gå ut med överdrivna siffror om antalet offer.

Hoppa över Twitterpostning

Trump håller fast vid att antalet döda efter Maria låg på mellan 6 och 18 då han lämnade Puerto Rico efter att ha besökt de orkandrabbade områdena ifjol.

"De kanske dog av hög ålder"

Det har presidenten i och för sig helt rätt i.

Genast efter orkanen räknade myndigheterna med relativt få offer.

Men i efterhand har siffran stigit.

Forskare vid George Washington University har undersökt hur många människor som mist livet på grund av Maria. De har alltså kommit fram till siffran 2 975.

Studien har enligt forskarna gjorts på ett vetenskapligt hållbart sätt.

Trump hävdar att man i studien räknat med mer eller mindre alla människor som avlidit i Puerto Rico efter stormen - exempelvis personer som dött av hög ålder.

Ett äldre par som har evakuerats från sitt hem i Puerto Rico.
Många drabbades av orkanen Maria. Ett äldre par som har evakuerats från sitt hem i Puerto Rico. Bild: Thais Llorca Puerto Rico (US),Orkanen Maria (2017)

Forskarna har ändå förklarat att de ingalunda har gjort så.

I stället har de jämfört antalet döda under perioden september 2017- februari 2018 med det antal som hade varit att vänta utgående från historiska mönster.

Hade forskarna gjort som Trump påstår, hade siffran inte varit 2 975 utan 16 608.

De traumatiska pappershanddukarna

Det är inte första gången som det stormar kring Trumps agerande i samband med Maria.

Under hans besök i Puerto Rico efter orkanen väckte bland annat hans sätt att dela ut pappershanddukar till offren ilska.

Pojke leker i vattenmassor på en översvämmad gata i Toa Baja i Puerto Rico.
Gatuvy från Puerto Rico efter orkanen. Pojke leker i vattenmassor på en översvämmad gata i Toa Baja i Puerto Rico. Bild: Thais Llorca Puerto Rico (US),Orkanen Maria (2017)

Gesten upplevdes som arrongant och presidenten beskylldes för bristande empati.

Vita huset försvarar, demokraterna vill utreda

Trumps stödtrupper har skyndat sig att försvara presidentens uttalanden om att dödssiffran i Puerto Rico skulle vara överdriven.

Talespersonen Hogan Gidley säger i ett uttalande att "det är synd att de liberala medierna och San Juans borgmästare försöker utnyttja förstörelsen genom en oavbruten ström av desinformation och falska beskyllningar".

Samtidigt höjs röster inom demokraterna för att den sittande administrationens sätt att hantera Maria bör utredas, ifall partiet får majoritet i representanthuset i det kommande valet.

Källor: Washington Post, AP.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes