Hoppa till huvudinnehåll

Samla familjen kring Arenan inför helgen

Petra Mede, Fredrik Skavlan och Mikael Persbrandt står bredvid varandra med roliga miner.
Förväntansfull inför helgen? Bland andra Petra Mede och Mikael Persbrandt besöker Skavlan i höstsäsongens första program. Petra Mede, Fredrik Skavlan och Mikael Persbrandt står bredvid varandra med roliga miner. Bild: Monkberry Skavlan,Fredrik Skavlan,Petra Mede,Mikael Persbrandt,Yle Fem

Känner du att du behöver lite underhållning, frågesport eller musik för att fira att ännu en arbetsvecka är i hamn? Sök dig till arenan.yle.fi. Nu publicerar Yle Arenan flera program på fredagar, tidigare än de sänds i tv på Yle Fem. Vi hoppas att det skall bli ett fint paket som kan samla hela familjen i soffan.

- Att tala om ”fredagsmys” känns kanske lite förlegat. Du är ju inte längre bunden att titta en viss kväll och sällan är det så att hela familjen är intresserad av exakt samma program. Men samtidigt så samlas vi finländare ofta där i soffan på fredagskvällarna och därför har vi på Arenan paketerat de bästa underhållningsprogrammen, dramaserierna och dokumentererna just till fredagskvällarna, säger Gitte Laurell som är chef på Yle Arenan.

I helgpaketet ingår bland annat Nordens största talkshow Skavlan, som sänds på Arenan samtidigt som i övriga Norden på fredagskvällarna klockan 22. De andra programmen finns där redan tidigare på kvällen.

- Vill du kan du till exempel först titta på en varm intervju med Tomas Ledin i Nästan unplugged, värma upp med lite frågesport eller humor och så titta på Skavlan så finns de på Arenan.

De allra flesta är program som sänds på Yle Fem under veckoslutet eller senare, men de paketeras på Arenan redan på fredagar.

- Just nu kan vi också bjuda på en pinfärsk dokumentär - Freestyledrömmen, som handlar om 23-åriga Sebastian Westberg som är Finlands bästa freestyle motocrossförare, berättar Laurell.

Någon film eller dramaserie ingår också alltid i de veckoslutspaket som Arenan plockar ihop.

Sebastian skruvar på sin motorcykel under tävlingar i Madrid.
Sebastian Westberg i dokumentären Freestyledrömmen. Sebastian skruvar på sin motorcykel under tävlingar i Madrid. Bild: Olof Film Yle Fem,dokumentärprogram,8880 0092 111

Program som nu är aktuella är bland annat Vem, vad, när?, Detta om detta, Skavlan och Nästan unplugged. De ersätts med nya efterhand för att skapa ett fint paket inför helgen.

Här är några av de program som finns i Arenans helgpaket

Inget tjuvstartar helgen som lite flams, så Detta om detta är först ut på Arenan redan på torsdag kväll. Enligt upphovsmännen André Wickström och Stan Saanila är det ”ett listigt humorprogram förklätt sig till nyhetsparodi som egentligen är femton minuter flams, underhållning, tokigheter och satir i en härlig blandning”. Det är bara att hålla med och tacka och ta emot.
(På Yle Fem sänds Detta om detta lördagar kl. 17.40)

André och Stan i en gång som leder till en innergård.
Seriösa nyheter kräver seriösa miner, eller? André Wickström och Stan Saanila i Detta om detta. André och Stan i en gång som leder till en innergård. Bild: Pekka Munsterhjelm / Monumental produktion Yle Fem,André Wickström,Stan Saanila,8880 0099 782

På fredagen följer Arenan upp med frågesporten Vem, vad, när? Och skall vi vara korrekta så är det inte en renodlad frågesport utan mer en frågeshow – en blandning mellan frågesport och underhållning. Ren kunskap i alla ära men ibland måste man få lite betalt för goda försök också.

Programledare och enväldig domare är Sonja Kailassaari. Hösten 2018 heter lagkaptenerna Maria Sid, Pekka Strang, Janne Grönroos och Kasper Ramström. Vem, vad, när Programmet publiceras på Yle Arenan fredagskvällar kl. 17.25 och sänds också samtidigt i Yle Fem.

Musikunderhållning från Alexandersteatern

Nu återvänder också populära serien Nästan unplugged med en tredje säsong och bjuder på musikaliska resor genom tre artisters och tre musikgruppers unika karriärer.

Nytt för denna säsong är att producenterna valt att engagera tre svenska artister med i serien. Alla är välkända i Finland. Nytt är också att programmet publiceras först på Yle Arenan.

De medverkande artisterna i årets upplaga är; den svenska poplegenden Tomas Ledin, den österbottniska folkkära humorgruppen KAJ, en av Finlands mest kända och mångsidiga kvinnliga artister, Maria Ylipää.

Från Sverige kommer även svängiga Bo Kaspers Orkester och sångerskan och allsångsledaren Sanna Nielsen. För det tredje finländska inslaget i serien står a cappella-showgruppen FORK.

Seriens avsnitt kommer att publiceras på Yle Arenan på fredag och sänds på Yle Fem söndagar kl. 18.45.

Tomas Ledin sjunger och spelar gitarr. Stråkmusiker i bakgrunden.
Tomas Ledin är först ut i tredje säsongen av Nästan unplugged. Tomas Ledin sjunger och spelar gitarr. Stråkmusiker i bakgrunden. Bild: Niklas Rosström / The Perfect Monday Group Yle Fem,Tomas Ledin,avsnitt 1

Nordens största talkshow är tillbaka

Precis som tidigare säsonger kommer Nordens största talshow Skavlan att publiceras på Arenan samtidigt som i Sverige och Norge, det vill säga fredagskvällar kl. 22.00

I säsongsstarten får Fredrik Skavlan besök av bland andra politikens enfant terrible, Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson med sambo, komikern Petra Mede och skådespelaren Mikael Persbrandt.

(På Yle Fem sänds Skavlan söndagar kl. 19.50)

Det var bara några tips…

Där några smakprov på det utbud som är aktuellt just nu. Vi hoppas du med tiden hittar den paketering på Yle Arenan som gör just din start på veckoslutet lite extra bra.

Vi skall göra vårt bästa för också i framtiden publicera program så att de finns där när det passar dig.

- Allt fler program har långa rättigheter på Arenan. Det är inte längre ovanligt att du till exempel kan hitta en dramaserie på Arenan i tre månader eller längre. Just nu när vi verkar se fram emot det första riktigt höstliga veckoslutet kan jag rekommendera seriefrossa med norska Hemmaplan eller nordiska Liberty. Den ena har precis visats också i Yle Fem, medan den andra inte ännu börjat på tv, säger Gitte Laurell.

Välkommen till Yle Arenan och laborera fritt.

Vi önskar en fin start på veckoslutet.

Karaktären Katrina står på en veranda med solen i ansiktet.
Hollywoodstjärnan Connie Nielsen i dramaserien Liberty. Karaktären Katrina står på en veranda med solen i ansiktet. Bild: DR / Aske Foss Yle Fem,Connie Nielsen,6266 6001 000

Nyligen publicerat - Yle Fem