Hoppa till huvudinnehåll

Skådespelaren Jarmo Mäkinen testade ploggning inför den internationella städdagen

Skådespelaren Jarmo Mäkinen och projektledaren Anna von Zweygbergk från Håll skärgården ren står vid en skräpkontainer och ska slänga in varsin påse med skräp.
Jarmo Mäkinen testade plogging, här tillsammans med Anna von Zweygbergk från Håll skärgården ren. Skådespelaren Jarmo Mäkinen och projektledaren Anna von Zweygbergk från Håll skärgården ren står vid en skräpkontainer och ska slänga in varsin påse med skräp. Bild: Yle/Parad Media plogging,joggning,skräp,Nedskräpning,Sopor,avfall,Jarmo Mäkinen,Håll skärgården ren

Att kombinera nytta med nöje kan ses som kärnan i grenen ploggning som har blivit ganska populärt på sistone. Under en vecka har skådespelaren Jarmo Mäkinen bekantat sig med grenen och samtidigt städat upp i sin närmiljö.

– Jag har joggat en del tidigare och jag har alltid irriterat mig på att folk skräpar ner i naturen, berättar Jarmo Mäkinen.

Han brukar själv vara noga med att inte skräpa ner och därför var det ett klart val för honom att anta utmaningen att testa ploggning under en vecka.

I synnerhet i Helsingfors har han lagt märke till att folk lämnar skräp efter sig.

– På fritiden är jag ofta i Puumala där jag har en sommarstuga. Den ligger vid Saimen och där har också nedskräpningen varit på tapeten i och med att man vill skydda Saimenvikaren.

Men där märks nedskräpningen inte alls på samma sätt med blotta ögat som i storstäder, menar han.

Plastskräp och toapapper

Under sin ploggningsvecka fick Jarmo Mäkinen verkligen upp ögonen för mängden skräp. Det han samlade på sig under sina löprundor var främst plast i olika former men också papper, ofta toalettpapper och tidningar.

Jarmo Mäkinen har också tidvis jobbat väldigt mycket i Sverige och under sin ploggningsvecka var han också en dag i Uppsala.

- På min runda där i Uppsala hittade jag inget skräp, konstaterar han. Svenskarna har kanske kommit längre vad gäller skräpmedvetenhet.

Attityderna till skräp har förändrats

Anna von Zweygbergk är projektledare på föreningen Håll skärgården ren och har bra koll på hurdant skräp folk lämnar efter sig men också på vad man kan göra för att hålla det rent i naturen och i sin omgivning.

– Folk har blivit mycket mer medvetna om vad man kan göra och hur viktigt det är att hålla naturen ren, menar hon.

För knappt femtio år sedan när föreningen grundades var det vanligt att folk dumpade sitt skräp lite varstans. Folk uppmanades till och med att samla ihop sitt skräp, även sådant avfall som idag skulle klassas som problemavfall, och sänka ner det i havet med stenar som tyngd, för att man inte skulle skräpa ner på stränderna.

Idag vet man som tur bättre och både attityder och beteende har förändrats.

Anna von Zweygbergk tycker att flera borde göra som Jarmo Mäkinen och bli medvetna om hur mycket skräp som finns och se till att man inte skräpar ner själv. Men förstås också gärna göra slag i saken och själv börja plocka upp skräp i omgivningen.

Jarmo konstaterar att den här ploggningsveckan absolut tjänat ett syfte för honom. Också i fortsättningen kommer han att plocka skräp när han har möjlighet, eftersom han nu lägger märke till det på ett annat sätt än förr. Att fortsätta med ploggning är inte heller omöjligt.

– Ärligt talat blev ju själva löpningen ibland lidande av jag stannade upp för att plocka skräp, säger han med ett skratt.

Internationella städdagen på lördag 15:e september

På lördag den 15:e september firas den internationella städdagen och då ordnas det stora städjippon runt om i välden för att måna om miljön, informera om överkonsumtion och sprida intresse för renhållning.

Den internationella städdagen har ordnats sedan år 2008 på olika håll i världen. I år är Finland officiellt med i kampanjen för första gången med en egen organiserad grupp som ordnar städtalkon i flera städer runt om i landet.

Mer information om de internationella städdagen hittar på man på www.worldcleanupday.fi vid behov.

Jarmo Mäkinen och Anna von Zweygbergk medverkar i Efter Nio radio på den internationella städdagen lördag 15.9.2018 kl. 9.03 i Yöle Vega och på Yle Arenan.

Mer från programmet

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa