Hoppa till huvudinnehåll

"Underbart, kort men underbart!" – kronprinsessan Mary av Danmark charmade Åbobor

Åbo fick kungligt finbesök då kronprinsessan Mary av Danmark på fredagen gästade Åbo för första gången.

Många skolbarn, Åbobor och några sanna rojalister väntade vid Forum Marinum på Hennes Kungliga Höghet, där kronprinsessan hade önskat få tala med och träffa stadsbor.

Kronprinsessan Mary får en blombukett av en flicka.
Kronprinsessan Mary får en blombukett av en flicka. Bild: Nora Engström / Yle Kronprinsessan Mary av Danmark,Minna Arve

– Mary är min favorit [i det danska kungahuset] så jag kunde inte fatta att jag hade sådan tur att hon kom hit och jag hade möjlighet att se henne. Det är ofattbart, sade Nina Strandholm.

– Det är så roligt med kungligheter, och Mary hade tid att prata med barn och titta på folk. Det var roligt, sade Linda Brunnsberg tillsammans med sonen Arvid.

Första gången kronprinsessan besöker Finland

Brunnsbergs förra kollega hade försett dem med danska flaggor. Kronprinsessan tittade gillande på alla flaggor då hon kom fram och hälsade på Linda och Arvid.

– Det är roligt att kungligheter kommer till Åbo. Det är svårare att jaga dem runt världen, fast det har jag också gjort, medgav Brunnsberg.

En kvinna vid Forum Marinum i Åbo
Nina Strandholm En kvinna vid Forum Marinum i Åbo Bild: Nora Engström / Yle Kronprinsessan Mary av Danmark,nina strandholm

– Det är första gången Mary är i Finland och det är första gången jag hade chans att träffa henne. Jag ville inte missa det. Det var underbart, kort men underbart, tyckte Nina Strandholm.

Kronprinsessan Mary av Danmark tog sig tid att skaka hand eller att ge en high five åt nästan varje barn som hade kommit för att träffa henne.

Kronprinsessan Mary hälsar på publiken och gör high-five med en pojke.
Kronprinsessan Mary hälsar på publiken och gör high-five med en pojke. Bild: Nora Engström / Yle Kronprinsessan Mary av Danmark

Hon var också glad över de blommor och hälsningar som Åboborna gav henne, för i övrigt var besöket väldigt industri- och företagsbetonat.

Starka band mellan Danmark och Finland

Tillsammans med ett 30-tal företagsledare från Danmark besökte hon Åbovarvet, Forum Marinum och Suomen Joutsen.

– Besöket i Finland har varit mycket intressant, att ha fått se finska naturen för första gången och att alla har välkomnat mig med så stor värme. Men det största utbytet är nog att se det spännande utbytet av expertis mellan finska och danska företag, sade kronprinsessan.

Kronprinsessan Mary på besök i Åbo.
Kronprinsessan Mary på besök i Åbo. Bild: Nora Engström / Yle Kronprinsessan Mary av Danmark

Vad betyder det här för utbytet och besöket för framtiden för Finland och Danmark?

– Tiden får utvisa, men Danmark och Finland har redan starka band och en bra kontakt. Båda länderna ser styrkan i det och det är något att bygga på. Det här samarbetet gynnar båda länderna. Det här gäller också inom andra områden såsom kultur.

Mystisk glamour över kungahusen

Utanför Forum Marinum fäste kronprinsessan en minnesplakett i stenläggningen.

En plakett med texten H.K.H. Kronprinsesse Mary
En plakett med texten H.K.H. Kronprinsesse Mary Bild: Nora Engström / Yle Kronprinsessan Mary av Danmark

Enligt rojalisten Nina Strandholm har kungahusen fortfarande en viss mystisk glamour över sig. Dagens kungahus är samtidigt moderna, vilket också Marys besök visade.

– Jag tycker om de europeiska kungahusen. Flera av dem är engagerade i samhällsfrågor, så det är gammal glamour varvat med att den nya generationen har fört in sin touch över det, och det gillar jag, sade Strandholm.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland