Hoppa till huvudinnehåll

WSJ: Danske Bank granskas av amerikanska myndigheter

Danske Banks filial i Tallinn i augusti 2018.
Danske Banks filial i Tallinn i augusti 2018. Bild: EPA-EFE/VALDA KALNINA Danske Bank,Estland,Tallinn

Amerikanska myndigheter granskar Danske Bank med anledning av uppgifterna om penningtvätt via bankens filial i Estland, rapporterar den amerikanska tidningen Wall Street Journal med hänvisning till anonyma källor.

Både det amerikanska justitieministeriet och finansministeriet samt finansinspektionen utreder påståendena om att banken använts till att tvätta pengar från Ryssland och från andra tidigare sovjetstater.

Granskningen inleddes enligt tidningen efter att en visselblåsare kontaktade finansinspektionen Securities and Exchange Commission för två år sedan. Enligt visselblåsaren har även Deutsche Bank och Citigroup varit inblandade i penningströmmarna från filialen i Estland.

Wall Street Journal rapporterade förra veckan att Danske Bank granskar transaktioner värda 150 miljarder dollar som gått via filialen i Estland. De konton som använts för transaktionerna har tillhört personer som inte är estniska medborgare.

Danske Bank har inte bekräftat uppgifterna i Wall Street Journal, men bankens interna utredning som gjorts av en advokatfirma publiceras enligt planerna onsdagen den 19 september.

Danske Banks vd Thomas Borgen sade i somras att skandalen är stor och att det är ställt utom tvivel att filialen i Estland har haft brottslingar som kunder.

Enligt danska medier ska Danske Banks styrelse dryfta Borgens ställning och eventuella efterträdare vid ett möte under veckoslutet.

Misstankarna om penningströmmarna i Estland nämndes för Thomas Borgen redan i oktober 2013, rapporterade Financial Times i går.

Det är oklart vilka konsekvenser det kan bli av de amerikanska myndigheternas granskning av fallet.

Utländska banker som sysslat med penningtvätt där man använt amerikanska dollar har tidigare dömts till dryga böter. Dessutom kan myndigheterna förbjuda en bank att använda dollar, vilket skulle kunna leda till att banken kollapsar.

Källor: Reuters, di.se, dr.dk, berlingske.dk, hs.fi