Hoppa till huvudinnehåll

Åtminstone 12 döda i Filippinerna – Mangkhut rör sig mot Kina

Ungdomar i Baggao, Filippinerna, under tyfonen Mangkhut.
Tyfonen Mangkhut är den värsta stormen i Filippinerna på fem år. På bilden leker ungdomar i Baggao med vindarna då den värsta stormen redan dragit förbi. Ungdomar i Baggao, Filippinerna, under tyfonen Mangkhut. Bild: EPA/Francis R. Malasig Tyfonen Mangkhut (2018),Filippinerna,orkaner

Takplattor har slitits loss, 42 jordskred har rapporterats och massiva översvämningar har drabbat stora delar av landet. Tyfonen förväntas vara svagare då den träffar Hongkong om ett dygn.

Dödsfallen rapporteras vara 12 eller 14, den högre siffran är obekräftad. Oavsett blev lördagen en sorgedag för Filippinerna, som var det första offret för tyfonen Mangkhut.

Mangkhut var en supertyfon ännu då den svepte in över önationen, men degraderades till en tyfon under lördagen.

Den härjade huvudön Luzon med vindstyrkor på över 50 m/s, och speciellt Luzons norra delar uppges ha drabbats katastrofalt hårt.

Enligt en av president Rodrigo Dutertes rådgivare, Francis Tolentino, finns två räddningsarbetare till dödsoffren.

Förutom människoliv är oron stor över exakt hur mycket skada Mangkhut har orsakat på Luzon, som hyser merparten av landets matproduktion.

Når Kina på söndag kväll

Tyfonen har nu siktet ställt på södra Kina, dit den enligt prognoserna kommer att nå på söndag kväll.

Natten mellan söndag och måndag kommer den att dra över Hongkong med omnejd, innan den når Laos på måndag eftermiddag och Myanmar på tisdag eftermiddag.

I det skedet ska den enligt uppskattningar ha bedarrat en del.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - nu ska de avlivas

  Expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötkreatur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes