Hoppa till huvudinnehåll

Åtminstone 12 döda i Filippinerna – Mangkhut rör sig mot Kina

Ungdomar i Baggao, Filippinerna, under tyfonen Mangkhut.
Tyfonen Mangkhut är den värsta stormen i Filippinerna på fem år. På bilden leker ungdomar i Baggao med vindarna då den värsta stormen redan dragit förbi. Ungdomar i Baggao, Filippinerna, under tyfonen Mangkhut. Bild: EPA/Francis R. Malasig Tyfonen Mangkhut (2018),Filippinerna,orkaner

Takplattor har slitits loss, 42 jordskred har rapporterats och massiva översvämningar har drabbat stora delar av landet. Tyfonen förväntas vara svagare då den träffar Hongkong om ett dygn.

Dödsfallen rapporteras vara 12 eller 14, den högre siffran är obekräftad. Oavsett blev lördagen en sorgedag för Filippinerna, som var det första offret för tyfonen Mangkhut.

Mangkhut var en supertyfon ännu då den svepte in över önationen, men degraderades till en tyfon under lördagen.

Den härjade huvudön Luzon med vindstyrkor på över 50 m/s, och speciellt Luzons norra delar uppges ha drabbats katastrofalt hårt.

Enligt en av president Rodrigo Dutertes rådgivare, Francis Tolentino, finns två räddningsarbetare till dödsoffren.

Förutom människoliv är oron stor över exakt hur mycket skada Mangkhut har orsakat på Luzon, som hyser merparten av landets matproduktion.

Når Kina på söndag kväll

Tyfonen har nu siktet ställt på södra Kina, dit den enligt prognoserna kommer att nå på söndag kväll.

Natten mellan söndag och måndag kommer den att dra över Hongkong med omnejd, innan den når Laos på måndag eftermiddag och Myanmar på tisdag eftermiddag.

I det skedet ska den enligt uppskattningar ha bedarrat en del.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes