Hoppa till huvudinnehåll

Florence klassas nu som tropisk storm - men har skördat dödsoffer och är fortfarande livsfarlig

Orkanen Florence har nu mattats av till en tropisk storm. Men det betyder inte att faran vid USA:s östkust är över. Nu är myndigheter och räddningspersonal rädda för vattenmassorna som väntas välla in.

Det var natten mot lördag som myndigheterna gick ut med meddelandet att det inte längre handlar om en orkan utan om en tropisk storm.

Innan dess hade Florence krävt de första dödsoffren. Det bekräftade antalet döda är fem.

Bland de omkomna finns en kvinna och hennes bebis som miste livet när deras hem i Wilmington i North Carolina förstördes av ett fallande träd.

Nästan hela delstaten kan komma att översvämmas

Efter att vinden mattats av en aning är det nu vattenmassorna som befaras orsaka den värsta faran och de mest omfattande skadorna.

Enligt North Carolinas guvernör Roy Cooper kan så gott som hela delstaten komma att hamna under vatten.

Vattnet har stigit på gatorna i Wilmington, North Carolina.
Gatorna i Wilmington, North Carolina är översvämmade. Vattnet har stigit på gatorna i Wilmington, North Carolina. Orkanen Florence,översvämningar,Wilmington,North Carolina

Det nationella orkancentret i USA förutspår att Florence kan föra med sig så mycket som en meter regn på sina håll.

De närmaste dygnen avgörande

Omkring 1,7 miljoner människor i North Carolina, South Carolina och Virginia har uppmanats att lämna sina hem på grund av Florence.

Alla har ändå inte följt uppmaningarna - som i och för sig inte heller är obligatoriska på alla håll. På en del orter handlar det enbart om rekommendationer.

Barn leker vid en trädstam som fallit ner på gården efter orkanen Florence härjningar i Bolivia, North Carolina
Barn leker vid ett träd som Florence fällt på deras gård i Bolivia, North Carolina. Barn leker vid en trädstam som fallit ner på gården efter orkanen Florence härjningar i Bolivia, North Carolina Bild: AFP / Lehtikuva Orkanen Florence,stormskador,träd

Åtminstone i North Carolina har ändå över 20 000 personer varit tvungna att söka sig till något av de 157 offentliga härbärgena för evakuerade.

De federala räddningsmyndigheterna säger att man under den stundande helgen fortfarande får räkna med stor risk för störtregn, stormvågor och översvämningar.

President Donald Trump ska enligt uppgift besöka de drabbade områdena i början av bästa vecka.

Källor: AFP, Reuters, CNN