Hoppa till huvudinnehåll

Glada fötter springer i den nya fotbollshallen i Borgå: ”Äntligen är vi inne, den känslan är väldigt stor och stark”

Två fotbollsspelare med sina bollar.
Jenny Ollas och Emelie Lönnroth. Två fotbollsspelare med sina bollar. Bild: Yle/Mikael Kokkola fotboll,Juniorfotboll,fotbollshall,Borgå,fcfj

I den sydöstra delen av idrottsparken i Kokon är det fotboll som gäller på alla sätt.

På konstgräset tränar blåa och gröna lag och inne i den nya fotbollshallen har flickorna från FCFJ 08-09 precis avslutat sitt träningspass.

Jenny Ollas och Emelie Lönnroth har redan tränat några veckor i den splitternya hallen

- I kväll tränade vi att passa, skjuta och springa långa sträckor. Vi har roliga träningar.

Flickorna minns väl sina första intryck då de för första gången jagade boll i hallen.

- Jag tänkte då att här är fint och stort, säger Jenny Ollas.

- Att det är bra att vara här på vintern, då det inte är kallt här, säger Emelie Lönnroth.

Spelare utanför ny fotbollshall.
Hallens mått är 75 meter gånger 51 meter. Spelare utanför ny fotbollshall. Bild: Yle/Mikael Kokkola fotboll,fotbollshall,Borgå,fcfj futura

En egen fotbollshall i Borgå har i årtionden stått högst på juniorfotbollens önskelista, intygar tränaren Markus Broman från FCFJ Futura.

- Äntligen är vi inne, ett riktigt stort äntligen, den känslan är väldigt stor och stark, säger han.

Hallen öppnade i slutet av juli och har bland annat en kort löpbana, ett gym och en trevlig sitthörna för föräldrarna. Allt verkar ändamålsenligt och nytt.

- Hallen är toppen. Här är konstant temperatur året runt, underlaget och gymmet är bra. Omständigheterna är jättefina för juniorfotboll. Mycket bättre kan man inte önska sig, säger Broman.

Fotbollstränare i hall.
Inte bara en tumme utan två för den nya hallen ger Markus Broman. Fotbollstränare i hall. Bild: Yle/Mikael Kokkola fotboll,Juniorfotboll,fotbollshall,Borgå,markus broman

Han drillar sina pojkar på den ena planhalvan. Den andra halvan är tom.

- I kväll är det teknik, bollkontroll och passning, som ska kombineras med koordination. Vi tränar här i hallen en gång i veckan.

Att få vara inne med juniorerna gör honom smått lyrisk.

- Nu kan man glömma minnet av att ha stått ute i skur, snö och slask och sparkat boll med de små barnen. Den tiden är förbi. Det är ett stort steg.

Allt för länge har vi gett utjämning åt våra konkurrenter, som har egna hallar.
Fotbollsmål i hall.
Fotbollsmål i hall. Bild: Yle/Mikael Kokkola fotboll,Juniorfotboll,fotbollshall,Borgå,fcfj

Också för föreningen betyder den nya hallen nya tider.

- Jag tror nog att hallen lockar fler spelare till föreningen. Bra förhållanden betyder mycket särskilt på vintern. Allt för länge har vi gett utjämning åt våra konkurrenter, som har egna hallar, säger Markus Broman.

Hallen i Kokon är den andra fotbollshallen som finns i Östnyland. Sibbo-Vargarna har en egen rätt flitigt använd övertryckshall i Nickby.

Borgåhallen och hallbolaget ägs till stora delar av FCFJ Futura. Det är omkring 1 000 juniorer som tränar varje vecka i hallen.

- Vår allra första säsong har kommit igång med fart, vi lär oss hela tiden mer om hur vi kan förbättra verksamheten i hallen, säger Toni Nyström från hallbolaget.

Gym i fotbollshall.
Gym i fotbollshall. Bild: Yle/Mikael Kokkola fotboll,Juniorfotboll,fotbollshall,Borgå,fcfj

Den uppgjorda budgeten är för tillfället på minussidan, då endast 75 procent av kvällsturerna är uthyrda. För tillfället är det bara Borgålaget Butchers som hyr planturer.

- Då det blir kallare i höst kommer nog efterfrågan att öka.

Nästa år vill hallbolaget bygga omklädningsrum och toaletter i hallen. Nu får spelarna byta om i de andra idrottshallarna i idrottsparken i Kokon.

Fotbollar på konstgräs.
Fotbollar på konstgräs. fotboll,Juniorfotboll,fotbollshall,Borgå,fcfj