Hoppa till huvudinnehåll

Hoppa jämfota på gräsmattan - Rörelsekul sätter fart på barn i Hangö

En kvinna hoppar jämfota över låga plastkoner som är utplacerade på en gräsmatta.
Linda Sandblom kan det här med hopp, även på lägre höjder. Fram till maj nästa år lär hon barn i Hangö att röra på sig utan att de knappt märker att de får motion och kondition på köpet. En kvinna hoppar jämfota över låga plastkoner som är utplacerade på en gräsmatta. Bild: Tiina Grönroos / YLE barn (åldersgrupper),lek,motion,Hangö,Linda Sandblom

Det ska vara roligt att röra på sig. Motionen och konditionen kommer då automatiskt utan att barnen ens märker det. I Hangö pågår ett projekt där dagisbarn tar sig fram längs hinderbanor med hjälp av lek och idrottsstjärnan Linda Sandblom.

Klockan är strax före nio på morgonen. Hangöbon Linda Sandblom har för en stund sedan kommit till Skogshyddans daghem i Hangö. Utanför dagiset, vid parken intill, placerar Linda Sandblom ut stora plastringar på gräsmattan. Hon radar också ut små, cirka femton centimeter höga koner. De är också i plast. Trots ganska kraftig blåst verkar de hållas på plats.

Låga koner i plast,i rött, grönt och gult. Röda, högre koner i plast. Allt på en gräsmatta.
Färggranna koner fungerar som hinder att hoppa jämfota eller på ett ben över. Låga koner i plast,i rött, grönt och gult. Röda, högre koner i plast. Allt på en gräsmatta. Bild: Christoffer Westerlund / YLE lek,motion,Kon,motionsredskap för utomhusbruk,motionsredskap

Det är en hinderbana som Linda Sandblom bygger upp. Rockringarna som man vanligtvis roterar runt höfterna ligger på gräsmattan i ett mönster som påminner om rutorna i hoppa hage.

Tio rockringar som ligger på en gräsmatta, formade som ett kors (ungefär). Ska föreställa rutor i hoppa hage.
I stället för att dansa hula-hula med ringarna kan man till exempel hoppa in och ut ur dem. Tio rockringar som ligger på en gräsmatta, formade som ett kors (ungefär). Ska föreställa rutor i hoppa hage. Bild: Christoffer Westerlund / YLE lek,motion,idrottsredskap,motionsredskap,Rockring

De låga konerna är också placerade ganska nära varandra i grupper på två eller tre. De bildar en rak minibana.

- Förra veckan när vi körde igång övade vi på olika hopp. Nu fortsätter vi med en lite mer avancerad hinderbana, säger Linda Sandblom.

Hopp och skutt, men ingen press att prestera

Hopp är i det här fallet inte höjdhopp, som är Linda Sandbloms egen specialitet. Sandblom innehar finländska rekordet i höjdhopp för damer, 193 centimeter. Barnen i daghemmen och förskolorna i Hangö behöver inte hoppa högt eller nå andra prestationer; huvudsaken är att de rör på sig.

Vi klättrar också över stenarna i parken

- Det är nog tekniken som är viktigare. Det räcker mer än väl att hoppa över de låga konerna.

Barnen lär sig hoppa både jämfota och på ett ben för att träna upp sin motorik.

- Vi klättrar också över stenarna i parken. De ingår i hinderbanan, förklarar Linda Sandblom.

Barnen rör på sig mera utan att de märker det

Hinderbanan är en del i projektet Rörelsekul som går ut på att få barn att röra på sig mera. Projektet pågår i alla daghem och förskolor i Hangö under läsåret 2018-2019. Linda Sandblom leder totalt nitton grupper.

- Mitt mål är att barnen ska röra på sig mera utan att märka det. Vi har roligt och motionen kommer automatiskt, berättar Linda Sandblom.

barnfötter och ben som springer runt på gräsmatta. Man ser inte huvuden på barnen.
Här var det spring i benen. barnfötter och ben som springer runt på gräsmatta. Man ser inte huvuden på barnen. Bild: Christoffer Westerlund / YLE lek,barn (åldersgrupper),Hangö

Linda Sandblom vill i mån av möjlighet att barnen ska leka och röra på sig utomhus. När vädret sätter käppar i hjulet flyttar hon hinderbanan inomhus. Då får till exempel bänkar ersätta stenarna.

De yngsta barnen är runt ett år gamla, de äldsta är sex år. Hinderbanan anpassas enligt barnens ålder.

Vid varje träff inleder Linda Sandblom med uppvärmning. Också den sker genom lek, till exempel tafatt. Totalt rör barnen på sig mellan 15 och 45 minuter. Ju äldre barnen är, desto längre är motionspassen.

Jag är minst lika svettig som barnen när jag far härifrån
En kvinna leder en lek med små barn runt sig. De är ute på en grön gräsmatta.
Nu ska det lekas tafatt. Linda berättar reglerna. De är mer avancerade än under redaktörens barndom, men låter riktigt roliga. En kvinna leder en lek med små barn runt sig. De är ute på en grön gräsmatta. Bild: Christoffer Westerlund / YLE barn (åldersgrupper),lek,Hangö,Linda Sandblom

Linda Sandblom är barnträdgårdslärare, men eftersom hon har satsat helhjärtat på sin idrottskarriär har hon inte hittills hunnit jobba på daghem efter att hon blev klar med sin utbildning.

- Det här projektet blir en slags mjuklandning med tanke på framtiden, säger Linda Sandblom.

Det märks att barnen gillar Linda Sandblom och att hon gillar dem. När barnen kommer med sina föräldrar eller mor- och farföräldrar till dagis, vinkar de ivrigt till Linda som vinkar och ler tillbaka.

Barnen leker gärna om de vuxna också deltar

Linda Sandblom står och väntar på sin första barngrupp, hon är klädd i träningsbyxor och –skor. Hon tänker delta i lekarna.

En kvinna leder en lek med en massa små barn som springer på en grön gräsmatta.
Efter endast några minuter är leken i full gång. En kvinna leder en lek med en massa små barn som springer på en grön gräsmatta. Bild: Christoffer Westerlund / YLE barn (åldersgrupper),lek,Hangö,Linda Sandblom

- Jag är minst lika svettig som barnen när jag far härifrån. Jag ger 110 procent när jag gör det här.

Linda Sandbloms hälsning till föräldrar och andra vuxna är att aktivt delta i lekar.

- Det behöver inte vara något avancerat. Gå ut och lek med dem eller ta en promenad där ni hittar stenar att klättra över. Egentligen behöver man inga redskap för att röra på sig, säger Linda Sandblom.

Projektet Rörelsekul i Hangö har beviljats 17 000 euro i stöd av regionförvaltningsverket i Södra Finland.

Läs också

 • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

  Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

  Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

 • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

  Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

  Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

 • Våghalsig kärlek över Finska viken - Herberts plan var att bygga en båt och nattetid smuggla Alice till Finland

  Århundradets kärlekshistoria på Estlotan.

  Den finska soldaten Herbert träffar av en slump den estniska skolföken Alice på kullerstenarna i Reval. Hon har redan pojkvän men Herbert blir blixtförälskad. Sovjetinvasionen skiljer dem åt men Herbert får en galen idé: Han ska bygga en träbåt och trotsa både ryssarnas patrullbåtar och vädrets makter för att göra en livsfarlig resa över havet. Alice vet ingenting om Herberts planer och hon får göra sitt livs svåraste beslut.

Nyligen publicerat - Västnyland