Hoppa till huvudinnehåll

Patrik Laine skippade godiset och gick ner över sju kilo: ”Hoppas det var värt det”

Patrik Laine.
Smalare Patrik Laine i toppskick. Patrik Laine. Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen Patrik Laine

Lättare och snabbare – men samtidigt starkare. Patrik Laines träningssommar har fört med sig en viktminskning och den slankare toppidrottarkroppen ska hjälpa honom ute på NHL-isen.

Patrik Laine är tillbaka i Winnipeg och gör sig redo för sin tredje säsong i NHL. De två första har varit fantastiska.

36 mål under debutsäsongen följt av 44 under den förra, vilket gav en andra plats i skytteligan. Detta trots att han enligt egen utsago inte kom ordentligt igång förrän årsskiftet.

– Jag skulle antagligen ha gjort fler mål om jag börjat spela i oktober, men jag började egentligen spela först i januari, säger Laine till den samlade pressen.

– Under första halvan av säsongen kändes det som om mina ben inte var där och det kändes inte bra, så huvudfokus inför den här säsongen har varit att jag ska känna mig snabb ända från början och få explosivitet till de första stegen.

Tränaren: Han ser annorlunda ut

En titt på statistiken vet berätta att Patrik Laine förra säsongen gjorde 18 mål från premiären i början av oktober fram till årsskiftet.

I vilket fall som helst känner sig 20-åringen nu vassare än någonsin. Det visade även de förbättrade resultaten i de fysiska testen som Jetsspelarna genomgick i går, där en nedbantad Laine satte nya personliga rekord.

– Ni kan alla se att han ser annorlunda ut. Han är i bättre skick, han är tunnare, han är starkare, så vi kommer att få se en annorlunda spelare, säger Jets tränare Paul Maurice på klubbens webbplats.

Mer av en toppidrottare

Laine har gått ner i vikt från ungefär 104 kilogram i slutet av förra säsongen till 97,5 nu, vilket märktes i testerna.

Till exempel löptesten kändes lättare i och med att kroppen är lättare, konstaterar Tammerforskillen som i sommarträningen under Hannu Rautalas ledning i Åbo koncentrerat sig på snabbheten.

– Största fokus under de några senaste åren har varit att få mer styrka, och det fokuserade vi oss på också i sommar, men samtidigt även att bli snabbare. Jag säger inte att jag inte skulle vara tung fortfarande, men den här vikten räcker för mig, jag behöver inte vara tyngre, säger Laine.

– Jag har jobbat hårt varje sommar, men i år har jag försökt vara lite mer av en toppidrottare. Jag har alltid ätit bra, men nu har jag försökt äta mindre godis och sånt. Det var svårt, men hoppas det var värt det.

Winnipeg Jets inleder NHL-säsongen borta mot St. Louis Blues den 4 oktober.