Hoppa till huvudinnehåll

Påven fördömer maffians ”hädiska” existens – ”du kan inte tro på Gud och höra till maffian”

Påven besöker Palermo för att hedra en präst mördad av maffian 1993.
Deus vult. 100 000 människor uppskattas ha deltagit i påvens mässa där han fördömde maffian och manade till kamp mot organiserad brottslighet. Påven besöker Palermo för att hedra en präst mördad av maffian 1993. Bild: EPA/EFE/Vatikanen Franciskus,Sicily,Palermo

Katolikernas ledare Franciskus besöker Sicilien för att hedra minnet av Giuseppe Puglisi, en präst som mördades av den sicilianska maffian för 25 år sedan. Under sitt besök har han gått hårt åt maffian, ett led i sin kampanj mot organiserad brottslighet.

Fader Puglisi, känd som ”Pino”, jobbade i början av 90-talet för att hålla ungdomar i stadsdelen Brancaccio i Palermo borta från maffians klor. På sin 56:e födelsedag, 15 september 1993, sköts han av en medlem av Siciliens maffia, Cosa Nostra, utanför sitt hem.

2012 utnämndes han till martyr av Benedictus XVI, och året därpå blev han saligförklarad. Saligförklarande är det första steget mot att bli ett helgon.

Sedan han tillträdde för fem år sedan har påve Franciskus drivit en aktiv antimaffia-politik, samtidigt som italienska myndigheter lagt i allt högre växlar för att få bukt med landets stora problem med organiserad brottslighet. Och besöket på Pino Puglisis minnesstund på lördagen är det senaste steget, och ett högljutt och kraftigt sådant.

- Du kan inte tro på Gud och höra till maffian. De som hör till maffian lever inte ett kristet liv för deras liv är hädiska, sade Franciskus, där han talade under en utomhusgudstjänst i Palermos hamn.

Påve Franciskus lägger sin hand på ett barns huvud under sitt besök i Palermo.
Franciskus lägger sin hand på ett barn under lördagens besök i Palermo. Påve Franciskus lägger sin hand på ett barns huvud under sitt besök i Palermo. Bild: EPA Franciskus,Palermo

Runt 100 000 personer deltog i gudstjänsten. Budskapet måste höras just här, då Palermo än i dag, flera hundra år efter att öns organiserade brottslighet föddes, är ett av de absolut starkaste fästena för maffian på Sicilien.

- Förändra era liv! Sluta tänka på er själva och era pengar, och konvertera, sade påven, riktat till såväl vanliga människor och medlemmar av maffian.

Har bannlyst ’Ndragheta och andra mafiosi

2015 talade Franciskus i Neapel, den mäktiga Camorrans huvudsäte sedan början av 1800-talet och enligt vissa uppgifter den största hamnen för olaglig frakt i Europa, och fördömde de som ”utnyttjar och korrumperar ungdomar, fattiga och utsatta”.

Det är Camorran som anklagas för den ökända sophanteringskatastrofen som härjat i Neapel i tjugo år – och det kan ses som ett av deras minst våldsamma projekt.

Senare, i Kalabrien, uppmanade han katoliker till kamp mot ’Ndraghetan, den kalabriska maffian som anses vara den dödligaste och farligaste maffian.

De som följer denna ondskans stig i sina liv, lever inte i gemenskap med Gud

- De som följer denna ondskans stig i sina liv, lever inte i gemenskap med Gud, sade han då, och bannlyste samtidigt mafiosi, fullvärdiga medlemmar av maffian.

100 000 människor fanns i publiken också då, och de av kriminaliteten utmattade kalabriska invånarna hurrade och applåderade av glädje.

Bannlysning är den katolska kyrkans hårdaste straff – till de som bannlysts genom kyrkans två millennier långa existens hör kung Filip den sköne, Martin Luther, Napoleon, Tito och, på senare år, präster, munkar och nunnor som talat gott om abort eller homosexualitet.

En brokig skara, av vilka många inte precis är lika mordiska som maffian.

Demonstration mot maffian och nazism i Neapel, 2014.
Demonstration mot Camorran och mot nazism i Neapel, 2014. Demonstration mot maffian och nazism i Neapel, 2014. Bild: EPA-EFE demonstrationer,Neapel,maffia


Pax mafiosa – allt mindre våld

De senaste 25 åren, sedan Fader Puglisis mord, har antalet dödsfall minskat i takt med att maffian har övergått allt mer till finansbranschen och rent ekonomisk företagsamhet.

Då Puglisi mördades levde Italien i en verklighet där maffian nyss hade chockat hela världen genom att mörda två ledande åklagare, Paolo Borsellino och Giovanni Falcone, i juli respektive maj 1992. Morden på åklagarna och prästen blev på många sätt startskottet på en mer målmedveten och effektiv jakt på maffian, och antalet dödade av maffiarelaterad verksamhet har minskat drastiskt sedan dess.

Man talar om pax mafiosa, en anspelning på de 200 åren av augustinsk fred i det romerska imperiet, det vill säga maffians fred.

År 2012 mördades ”bara” drygt 70 personer av maffian, de flesta av Camorran i Kampanien. Det kan jämföras med drygt 200 åtta år tidigare, närmare 300 1995 och 1996, och 340 vid tiden för åklagarmorden, 1992.

Där det finns många maffiarelaterade mord har maffian en stark närvaro. Men det innebär inte att stor närvaro betyder många maffiarelaterade mord

Under pax mafiosa har hundratals ledare för de olika organisationerna gripits, tusentals har dömts för brott i relation till organiserad brottslighet. Det har drivit mafiosi under jorden, men närvaron finns ännu där.

Som en FN-rapport från 2014 konstaterade: ”Där det finns många maffiarelaterade mord har maffian en stark närvaro. Men det innebär inte att stor närvaro betyder många maffiarelaterade mord”.

Enligt italienska inrikesministeriets uppskattningar är bara ’Ndraghetas årliga omsättning över 50 miljarder euro – mer än tre procent av Italiens BNP. Camorran är aningen större, i rapporten från ifjol, medan Cosa Nostra är ungefär hälften så stor som sina rivaler, eller kollegor, på fastlandet.

Så antalet döda har sjunkit, och antalet fängslade har stigit. Italienarna är ändå inte lättlurade – fortfarande står mycket av det krishotade landet på maffians grundvalar, och investeringarna sker över hela landet, och allt mer i hela världen.

Läs också