Hoppa till huvudinnehåll

Rinne: Svårt att se SDP och Halla-ahos Sannfinländare i samma regering

Sdp:s ordförande Antti Rinne i Morgonettan.
Sdp:s ordförande Antti Rinne i Morgonettan. Bild: yle Antti Rinne,Finlands Socialdemokratiska Parti (SDP),ordförande

Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne har svårt att tänka sig ett regeringssamarbete med Jussi Halla-ahos Sannfinländare. Värderingarna är helt enkelt för olika, sade Rinne i Yles Morgonettan på lördagsförmiddagen.

SDP ligger som bäst i topp i bland annat Yles partimätning.

Om uppsvinget håller i sig är det sannolikt att Antti Rinne blir den som får börja bilda regering efter riksdagsvalet i vår.

På frågan om vem SDP i ett sådant läge föredrar som regeringskompanjon, Centern eller Samlingspartiet, vägrade Rinne svara på.

Han upprepade det som ofta sägs i de här sammanhangen, det vill säga att man inte ska ta ut segern i förskott och att det är de politiska frågorna som i sinom tid avgör hur nästa regering ska se ut.

Efter lite grävande lyckades ändå programledaren Jari Korkki få Rinne att säga något om ett parti som han inte vill samarbeta med i en eventuell kommande regering.

- Utgående från det jag vet om Jussi Halla-ahos åsikter har jag svårt att se att vi kunde samarbeta i samma regering. Våra värderingar är helt enkelt för olika.

Inget invandringsval

Rinne tror inte att diskussionen inför vårens riksdagsval kommer att domineras av invandringsfrågan - som det gick i Sverige.

Enligt Rinne skiljer sig situationen hos oss från den svenska.

Han anser att Finland ska hålla fast vid en linje där man hjälper människor i nöd men även är öppen för invandring av annat slag.

- Det är inget fel i att försöka skapa sig bättre förutsättningar i livet. Men då måste man spela enligt de spelregler som vi har för exempelvis arbetskraftsinvandring.

Angående valresultatet i Sverige sade Antti Rinne att han tror att man nu kommer att frångå den traditionella blockpolitiken.

- Breda koalitionsregeringar har fungerat helt bra hos oss.