Hoppa till huvudinnehåll

Risiga turkiska rallystigar skördar offer – flera toppförare i bekymmer

Esapekka Lappi.
Esapekka Lappi körde ut på de steniga stigarna i Turkiet. Esapekka Lappi. Bild: EPA-EFE / Nikos Mitsouras Esapekka Lappi

Först avbröt ledaren Thierry Neuville. Sedan råkade nya ettan Sebastian Ogier ut för bekymmer. Och sedan följande ledarnamn Andreas Mikkelsen. Även Esapekka Lappi fick kasta in handduken. Det turkiska VM-rallyt har visat sig vara precis så besvärligt som befarat.

– Emellanåt är det nog så karga stigar att en finländare inte skulle klassa dem som vägar, konstaterade Teemu Suninen inför tävlingen om de stenfyllda stråken.

– Jag har aldrig kört på så dåliga vägar. Det var lite som ett dagbrott, där man normalt kör med arbetsmaskiner. Nu skulle man sen köra rally på de stora bumlingarna, beskrev Jari-Matti Latvala efter öppningsdagen.

Det turkiska rallyt gör comeback på VM-programmet efter en paus på åtta år, men förhållandena i Marmaris har inte direkt lovordats av förarna.

Under dagens lopp har flera toppförare fallit offer för de svåra förhållandena.

”Någonting är sönder”

Thierry Neuville ledde efter fredagen men fick problem med fjädringen i vänster framhjul genast under dagens första specialsträcka (8:e totalt) och tappade över tre minuter. VM-ledaren var till slut tvungen att avbryta.

Det öppnade för Sebastien Ogier, som jagar Neuville i VM-sammandraget. Men på den nionde specialsträckan strulade det till sig för den franska femfaldiga världsmästaren.

– Jag vet inte vad som är snett, men någonting är sönder, sade Ogier i WRC:s rallyradio.

Både Ogier och Mikkelsen i trångmål

Teamet fick felet utrett men Ogier missade starten till den tionde specialsträckan. På grund av det tilldelades han ett tidsstraff på en minut och föll ner till fyra. Ogier var trots problemen snabbast på etappen.

Upp i ledning efter tio specialsträckor steg istället Andreas Mikkelsen. Men på följande etapp kastades allting om igen.

Ogier körde ut och avbröt, medan Mikkelsen drabbades av tekniska bekymmer, tappade över en och en halv minut och ramlade ner till fjärde plats.

Ny ledare är Ott Tänak, som inledde dagen från femte plats. Esten leder med 13 sekunder före Jari-Matti Latvala och 49,9 före Hayden Paddon. Teemu Suninen ligger femma, över tre minuter bakom Tänak.

För Esapekka Lappi tog rallyt slut på den tionde specialsträckan. VM-fyran Lappi, som låg sexa i tävlingen, körde av vägen och fastnade.

Under lördagen avverkas ännu två specialsträckor. Rallyt avslutas på söndag.

Ställning 11/17 specialsträckor:

1. Ott Tänak Toyota 3.11.06,1
2. Jari-Matti Latvala Toyota + 13,0
3. Hayden Paddon Hyundai + 49,9
4. Andreas Mikkelsen Hyundai + 1.05,9
5. Teemu Suninen Ford + 3.07,4
6. Craig Breen Citroen + 8.39,3

Artikeln uppdaterad klockan 14.45 med resultat från den elfte specialsträckan.