Hoppa till huvudinnehåll

Roosters skrev historia – sjunde raka FM-guldet i amerikansk fotboll efter ytterligare en utklassning

Brandon Connette.
Roosters quarterback Brandon Connette var matchens gigant. Brandon Connette. Bild: Lehtikuva Helsinki Roosters

Tolv matcher – tolv segrar. Att Helsingfors Roosters är Finlands bästa lag i amerikansk fotboll är det ingen fråga om. I finalen på lördagskvällen fick liganykomlingen Kuopio Steelers se sig besegrade med 44–14.

Om grundserien i Vaahteraliiga hade visat något var det att Helsingfors Roosters var i en klass för sig i år. Tio matcher hade resulterat i tio segrar och poängskillnaden stannade på 526–166.

Kuopio Steelers, som i sin tur steg upp till ligan inför säsongen 2018, hade endast förlorat mot Roosters under grundserien och var minst lika kvar tvåa. Utgångsläget inför finalen på lördagen var ändå solklart: Roosters var favoriter med enorm marginal.

Steelers inledde ändå fördomsfritt. Den första anfallsturen resulterade i en touchdown och trots att Roosters anfall ångade på lyckades man för stunden hålla sig kvar i matchen.

30-poängsmarginal

Helsingforsanfallet gick ändå som tåget och i halvtidspausen ledde Roosters med 30–14. Det var ändå bara Roosters som fortsatte att ånga på under den regniga andra halvleken och till slut skrevs siffrorna 44–14.

– Det är en ganska kul känsla, men det känns samtidigt ganska tomt just nu. Brandon Connette var otroligt tuff i dag. Jag är hans största fan, säger Roosters försvarstalang Edward Vesterinen i Ruutus tv-intervju.

– Säsongen har varit lång och otroligt rolig. Offensiva linjen gav oss chansen att vinna i dag. Försvaret gjorde ett grymt jobb också, säger i sin tur quarterbacken Connette.

För Roosters del var mästerskapet det sjunde på raken. Helsingforslaget är det första att rada upp sju FM-guld på raken. Tidigare hade Roosters själv och Borgå Butchers – som fick ge sig mot Roosters i årets semifinal – vunnit sex FM-guld i rad.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport