Hoppa till huvudinnehåll

Svenska ishockeystjärnan Henrik Zetterberg tvingas lägga av – läkarna sätter stopp

Henrik Zetterberg.
Henrik Zetterberg gjorde Sveriges första mål när Finland besegrades i OS-finalen 2006. Henrik Zetterberg. Bild: All Over Press Henrik Zetterberg

Detroit Red Wings-ikonen och OS-mästaren Henrik Zetterberg avslutar sin ishockeykarriär. 37-åringens rygg håller inte för spel.

Beskedet var inte oväntat. Redan för några veckor sedan konstaterade Detroit Red Wings chefstränare Jeff Blashill att det ser illa ut.

Nu står det klart att Henrik Zetterberg lägger av. Orsaken är envisa ryggproblem som förhindrat träning hela sommaren.

– Läkarna här borta har konstaterat att det inte finns något att göra. Och även om det skulle bli bättre tillfälligt är risken för stor att skadan förvärras om jag fortsätter. Så det är dags. Kroppen säger ifrån, säger Zetterberg till Aftonbladet.

Ikon i Detroit

Zetterberg fungerade de sex senaste säsongerna som lagkapten för NHL-klubben Red Wings, som han representerat sedan 2002.

Säsongen 2007-2008 snittade han över en poäng per match och valdes till slutspelets bästa spelare när Red Wings erövrade Stanley Cup-titeln.

Henrik Zetterberg lyfter Stanley Cup-bucklan.
Henrik Zetterberg lyfter Stanley Cup-bucklan. Bild: EPA / Jeff Kowalsky Henrik Zetterberg

Zetterberg kommer att bo kvar i Detroit och hoppas på en roll inom Red Wings organisation. Han kommer av lönetekniska skäl att stå under spelarkontrakt med Red Wings det nuvarande avtal ut fram till våren 2021, men den aktiva karriären är över.

– Det är klart att det känns lite konstigt när det blir definitivt och när man pratar om det, men det har varit på gång ett tag. Det är klart att det är jobbigt men egentligen var det ett ganska enkelt beslut, säger ”Zäta” till SVT.

Sexa i blågula poängligan

Zetterberg var lagkapten för Tre Kronor under OS i Sotji 2014 men kunde bara spela en match innan ryggen sade nej. I Turin 2006 belönades han med OS-guld, vilket följdes upp med ett VM-guld några månader senare.

Zetterberg gjorde 960 poäng på 1082 matcher i NHL, med vilket han är sexa i svenskarnas alla tiders poängliga bakom Mats Sundin, Daniel Alfredsson, Nicklas Lidström och bröderna Sedin.

– Stanley Cup såklart, det är otroligt. Sedan såklart 2006 med OS- och VM-guld samma år, som svensk är det helt otroligt att få vara med om, listar Zetterberg höjdpunkterna för SVT.

Läs också