Hoppa till huvudinnehåll

Varför röstar 39,4 procent på Sverigedemokraterna i Sjöbo i Skåne? André har svarat på närmare 50 journalisters frågor den här veckan

Svt-journalist intervjuar André af Geijerstam framför tv-kamera intill Sjöbo kommunhus.
Sverigedemokraternas talesperson André af Geijerstam intervjuas av SVT:s tv-team från Malmö. Svt-journalist intervjuar André af Geijerstam framför tv-kamera intill Sjöbo kommunhus. Bild: Yle/Linda Söderlund tv-journalister,SVT,intervjuer,Andre af Geijerstam

Sverigedemokraterna har sitt starkaste fäste i Skåne - i 20 av länets 33 kommuner är SD största parti. I den lilla kommunen Sjöbo har SD-politikern André af Geijerstam gång på gång fått förklara varför det går så bra för partiet i Sjöbo.

Det har gått några dagar sedan valkvällen i söndags och under veckan har journalister från bland annat Danmark, Tyskland och Finland besökt Sjöbo i Skåne, för att försöka förstå varför så många röstar på Sverigedemokraterna här.

- I hela Skåne har vi sett uppgången. Här i Sjöbo har vi haft en fantastisk grupp som har jobbat stenhårt, säger André af Geijerstam, talesperson för Sverigedemokraterna.

Efter en eller två öl börjar det komma kommentarer om partierna. De säger öppet vem de röstar på och man accepterar det.

I Sjöbo röstade 39,4 procent på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet. I kommunalvalet röstade 27 procent på SD och partiet gick om Moderaterna och blev största parti.

af Geijerstam gick själv med i SD för att han är missnöjd med hur pengarna fördelas i samhället. Han tycker att invandrarna får en för stor del av kakan.

- Är det verkligen rimligt att folk som kommer hit kan få tandvård för 50 kronor, medan våra fattigpensionärer inte har råd att gå till tandläkaren överhuvudtaget?, frågar han.

Torghandlaren Twana Hana med lådor av bär och frukter i bakgrunden.
Twana Hana är torgförsäljare i Sjöbo och bor själv i Malmö. Han har aldrig stött på rasism eller tråkiga kommentarer i Sjöbo. Torghandlaren Twana Hana med lådor av bär och frukter i bakgrunden. Bild: Yle/Linda Söderlund torghandel,twana hana

Vi intervjuar André af Geijerstam intill kommunhuset i Sjöbo. På Stora torget intill säljer kurdiska Twana Hana grönsaker och frukt och nyplockade kantareller. Han säger att han har varit torgförsäljare på samma torg, sex dagar i veckan, i tio års tid.

- Jag har aldrig stött på rasism här. Det är mest Socialdemokrater som handlar hos mig, men jag har aldrig blivit dåligt behandlad. Det är medierna som försöker göra någonting stort, säger Hana.

Grannar och släktingar röstar också på SD

På en parkbänk intill torget sitter Nils-Erik Nilsson. Han har precis fyllt 70 år och gick i pension för några veckor sedan.

- Jag röstade på Sverigedemokraterna, för det är så stor invandring. Det räcker med att man kommer in till Malmö och tittar på gatorna där, säger han.

Porträttbild på Nils-Erik Nilsson.
Nils-Erik Nilsson. Porträttbild på Nils-Erik Nilsson. Bild: Yle porträtt,nils-erik nilsson
Porträttbild på Ann-Christin Påmark Nilsson.
Ann-Christin Påmark Nilsson. Porträttbild på Ann-Christin Påmark Nilsson. Bild: Yle porträtt

Sjöbo är en landsbygdskommun med knappt 20 000 invånare. Från Stora torget går en gata med små affärer. Det är mest äldre personer man ser utomhus. Det är svårt att förstå varför folk just här är kritiska till invandring.

- Jag jobbade i Malmö mycket och det räcker med att se på gatorna där, 80 procent är mörka mänskor. Vad de livnär sig av har jag ingen aning om, men det är väl mina skattepengar. Dom tar ju till vapen här också, det är mycket brottslighet. Det är inte alla, men det är mycket, mycket, säger Nilsson.

Det är ett starkt missnöje med invandringspolitiken hos alla som stöder SD, det är ingen som helst tvekan om det

I Sjöbo träffar jag också folk som inte har röstat på Sverigedemokraterna, men något riktigt stort motstånd mot partiet märker jag inte. Då mer än var tredje röstar på Sverigedemokraterna är det normaliserat, på ett helt annat sätt än i till exempel Stockholm.

- Jag röstade på Socialdemokraterna, det har jag gjort i många år. Invandrarna måste ju också ha rätt att vara här, säger Ann-Christin Påmark Nilsson.

Känner du någon som röstar på Sverigedemokraterna?

- Ja, till exempel mina syskon. Men, men, det är deras åsikt. Vi brukar inte diskutera så ingående, men man hör ju ibland när de pratar. Det är yngre bröder. Det sitter väl i sedan gammalt.

Sjöboinvånarna röstade mot flyktingar 1988

Påmark Nilsson hänvisar till den lokala folkomröstningen i Sjöbo 1988. Då röstade invånarna om ifall kommunen skulle ta emot flyktingar, och majoriteten röstade mot flyktingarna.

Också statsvetaren Anders Sannerstedt vid Lunds universitet tror att den här folkomröstningen har bidragit till att Sverigedemokraterna så lätt har kunnat växa som parti.

- Innan Sverigedemokraterna bildades fanns det redan ett antal lokala partier och flera av dem var populistiska och kritiska till invandring. Marken var lite beredd i Skåne, säger Sannerstedt.

Sjöbo kommunhus.
Kommunhuset i Sjöbo ligger invid Stora torget. Sjöbo kommunhus. Bild: Yle/Linda Söderlund Sjöbo kommun

Efter folkomröstningen grundades lokala Sjöbopartiet, som fortfarande finns kvar, och det förklarar också varför understödet för SD ser olika ut för kommunalvalet och riksdagsvalet i Sjöbo.

- Fortfarande så röstar många lokalt på Sjöbopartiet, även om det tappar stöd. Och det är klart att många av de här sjöbopartisterna röstar på SD i riksdagsvalet, säger Sannerstedt.

SD:s väljare är inte marginaliserade, utan “de är som folk är mest”

Anders Sannerstedt har forskat i Sverigedemokraterna och han menar att teorin om att de som stödjer Sverigedemokraterna skulle vara marginaliserade inte stämmer.

- Det är ett starkt missnöje med invandringspolitiken hos alla som stöder SD, det är ingen som helst tvekan om det. SD:s väljare har det inte ekonomiskt sämre än andra. Deras inkomster är helt vanliga och de som är i arbetsför ålder har jobb och är inte mer rädda än andra att förlora jobbet.

Gammal väderkvarn och nyare tegelhus vid en smal gata.
Den lilla gatan med affärer och några restauranger börjar vid kvarnen och går ner till Stora torget. Gammal väderkvarn och nyare tegelhus vid en smal gata. Bild: Yle/Linda Söderlund Sjöbo kommun

Förra veckan skrev tre forskare på DN Debatt att inkomstfördelning och arbetsmarknad är viktigare för att förstå Sverigedemokraternas framgångar, än den ökade invandringen.
Ju fler som kommer hit, desto värre blir det för det svenska folket - på arbetsmarknaden, och det blir färre bostäder att välja på

Sannerstedt har gjort stora survey-undersökningar tillsammans med SOM-institutet vid Göteborgs universitet och hans slutsatser är att teorin om att SD:s väljare skulle vara en marginaliserad grupp inte stämmer.

- I undersökningarna framträder bilden av vanligt folk. De har lite lägre utbildning, ofta arbetarklass, mycket män, alla åldrar, de har jobb och normal ekonomi och är inte rädda att förlora jobbet och trivs med sitt privata liv. De är som folk är mest, säger Sannerstedt.

På Bediis restaurang talar många om politik

Det är lunchtid och folk kommer i en jämn ström till restaurang Gondolen vid huvudgatan i Sjöbo. Restaurangen drivs av Bedii Kirenit från Turkiet och här serveras svensk husmanskost och pizza.

Kusinerna Bedii Kiremit och Muhittin Eke i sin restaurang.
Bedii Kirenit (t.h.) driver en restaurang i Sjöbo och kusinen Muhittin Eke jobbar också där. Kusinerna Bedii Kiremit och Muhittin Eke i sin restaurang. Bild: Yle/Linda Söderlund servitörer,muhittin eke

- De flesta av mina kunder är SD-röstare, men jag känner inte någon otrygghet eller så, de flesta är vänliga mot oss. Många har blivit vänner och ibland umgås vi utanför restaurangen också, berättar Kirenit.

Talar man mycket om politik här i Sjöbo?

- Ja, det gör man faktiskt, skrattar Kirenit. Efter en eller två öl börjar det komma kommentarer om partierna. De säger öppet vem de röstar på och man accepterar det. Det är deras val, det är något vi inte kan påverka.

Varför tror du att så många röstar på Sverigedemokraterna?

- Det kan vara invandringspolitiken som har gjort att många har ändrat sin syn på invandrarna. Ju fler som kommer hit, desto värre blir det för det svenska folket - på arbetsmarknaden, och det blir färre bostäder att välja på, man måste stå i kö ganska länge. Sedan är det bidrag och så, som de tänker på att går till invandrarna som kommer hit.

Kirenit är själv invandrare, men han har ändå viss förståelse för invandringskritiken. Han berättar att han som företagare får jobba hårt för att få ihop till drägliga inkomster.

- Det känns inte rätt att endel lever på socialbidrag, säger Bedii Kirenit.