Hoppa till huvudinnehåll

IFK Mariehamn hotas av degradering – hjälten måste stiga fram i livsviktiga bottenmötena: ”Blir ett jävla krig”

Robin Sid, HJK-IFK.
Robin Sids IFK förlorade mot HJK i Helsingfors på torsdagen. Robin Sid, HJK-IFK. Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen IFK Mariehamn,Robin Sid

Två år efter ligaguldet ligger IFK Mariehamn knappt ovanför nedflyttningsstrecket i fotbollsligan. Alla kan höja sig, säger Robin Sid inför två enormt viktiga sexpoängsmatcher på hemmaplan.

Det står redan i praktiken klart att IFK Mariehamn gör sin sämsta fotbollsligasäsong sedan 2010. Efter sju raka år i topp-7 handlar denna höst främst om att undvika placeringar elva och tolv.

Den förstnämnda innebär kval om fortsatt ligaspel, den senare direkt degradering. IFK Mariehamn är med sex omgångar kvar en poäng ovanför kvalplatsen.

– Det är klart vi inte ligger så bra till som vi skulle vilja och det blir viktiga matcher här på slutet, men vi kan inte göra nånting åt det nu, säger chefstränaren Peter Lundberg till Yle Sporten.

– Det finns en massa tankar om vad som gått fel, men vi analyserar det efter säsongen. Det hjälper inte att grubbla och vara orolig, utan vi måste vara bestämda och fokuserade på det vi ska göra för att ta oss ur det här.

Peter Lundberg.
Peter Lundberg har inte fått IFK:s spel att fungera i sommar. Peter Lundberg. Bild: Matti Raivio / All Over Press Peter Lundberg,IFK Mariehamn

IFK Mariehamn vann ett sensationellt ligaguld 2016 och slutade femma förra säsongen, men denna gick snett ända från början med en poäng på de fyra första omgångarna.

Av de sju senaste matcherna har ålänningarna vunnit en. Senast förlorade laget borta mot tabellettan HJK med 0–2 och före det kom en rejäl snyting hemma mot Ilves som vände ett 1–2-underläge till 6–3-seger under den sista halvtimmen.

– Det var en tuff smäll, vi tappade allt. Men innan det växte och växte vi för varje vecka, menar Lundberg.

Känner av pressen

Mittfältaren Robin Sid medger att stressen börjat smyga på. IFK Mariehamn har spelat i ligan sedan 2005.

– Nog känner man ju lite press. Det är roligare att vara i toppen än botten, men det finns inte några genvägar, det är bara att jobba hårdare än motståndarna, säger EIF-fostrade Sid.

– Alla lagdelar måste göra bättre ifrån sig. Inte börjar jag skylla på varken våra mittfältare, försvarare, målvakter eller anfallare, utan alla kan höja sig ett steg. Och jag litar på att vi kommer att göra det.

Robin Sid.
Robin Sid litar på att IFK går segrande ur sin ödesvecka. Robin Sid. Bild: Heidi Koivunen / All Over Press IFK Mariehamn,Robin Sid

Aleksei Kangaskolkka har i vanlig ordning varit IFK Mariehamns bästa målskytt och ligger delad sexa i skytteligan med åtta fullträffar. IFK har under Kangaskolkkas sammanlagt fem säsonger i klubben aldrig slutat sämre än sjua.

– Det är förstås annorlunda. Åtminstone jag har inte varit med om en sån här bottenstrid förut, konstaterar anfallaren.

”Alla måste stiga fram”

Sex omgångar återstår av fotbollsligan – fyra lag är fortfarande mer eller mindre kvar i nedflyttningskampen.

SJK ligger klart bäst till på nionde plats med 27 poäng, IFK Mariehamn har 23 pinnar och TPS på kvalplats 22. Jumbon PS Kemis situation är prekär med endast 18 insamlade poäng.

För IFK Mariehamn inväntar nästa vecka två nyckelmatcher. Först kommer SJK på besök till Åland på måndag, sedan TPS på söndag.

– Förstås är det en fördel, vi är mycket starka hemma. Eller kanske inte det här året, men vi brukar vara det, och nu mot slutet har vi också börjat spela lite bättre, säger Kangaskolkka.

– Det är helt annorlunda spel hemma på grund av att planen är lite mjuk och gräsplanen dålig. Vi är vanast vid det och kan skada motståndaren den vägen.

Robert Ivanov och Aleksei Kangaskolkka.
Aleksei Kangaskolkka (t.h.) har lett målproduktionen framåt. Robert Ivanov och Aleksei Kangaskolkka. Bild: Matti Raivio / All Over Press IFK Mariehamn,Aleksei Kangaskolkka,FC Honka

Mot HJK saknade IFK Mariehamn Kristian Kojola, Gabriel Petrovic och Philip Sparrdal Mantilla, men alla tre ska kunna vara tillbaka på måndag.

– Det är tufft utan dom, men då måste andra stiga fram. Alla i laget måste stiga fram och ta den där hjälterollen, säger Robin Sid som hoppas hemmapubliken bär laget ur knipan.

– Jag litar på att vi fixar dom matcherna (SJK och TPS), vi får publikstöd vilket ger energi. Men också motståndarna kommer att vara taggade och det blir ett jävla krig. Vi måste se till att vara redo för det.

Bottenkvartettens slutprogram:

SJK
17.9 IFK Mariehamn – SJK
21.9 SJK – FC Lahti
30.9 RoPS – SJK
6.10 SJK – FC Honka
21.10 HJK – SJK
27.10 SJK – FC Inter

IFK Mariehamn
17.9 IFK Mariehamn – SJK
23.9 IFK Mariehamn – TPS
29.9 FC Inter – IFK Mariehamn
7.10 IFK Mariehamn – FC Lahti
21.10 PS Kemi – IFK Mariehamn
27.10 IFK Mariehamn – KuPS

TPS
17.9 TPS – FC Inter
23.9 IFK Mariehamn – TPS
30.9 FC Lahti – TPS
6.10 TPS – RoPS
21.10 KuPS – TPS
27.10 TPS – HJK

PS Kemi
17.9 FC Honka – PS Kemi
22.9 PS Kemi – VPS
29.9 Ilves – PS Kemi
6.10 PS Kemi – FC Inter
21.10 PS Kemi – IFK Mariehamn
27.10 FC Lahti – PS Kemi