Hoppa till huvudinnehåll

Johanna från Replot följde med tyfonen Mangkhut på första parkett

Utsikt över Hongkong under tyfonen Mangkhut 2018.
Då tyfonen rasade som värst såg man inte mycket från Johanna Loos fönster i Hongkong. Utsikt över Hongkong under tyfonen Mangkhut 2018. Bild: Johanna Loo Hongkong,Tyfonen Mangkhut (2018),orkaner,Kennedy Town

Då tyfonen Mangkhut sveper över Hongkong sitter Johanna Loo från Replot och hennes familj och bevittnar naturkatastrofen från femtionde våningen i ett höghus i västra Hongkong. Huset svajar och regnet smäller mot fönsterrutorna då Ostasiens värsta tyfon på fem år visar sin styrka.

Hennes sambo jobbar inom den privata säkerhetsbranschen i Hongkong och sedan augusti bor också Loo och parets barn i den före detta brittiska kronkolonin.

Deras första möte med den årliga orkansäsongen blev dödliga Mangkhut, och familjen hade ingen aning om vad det skulle innebära.

- Vi visste inte riktigt vad vi ska förvänta oss. Det här är ju ingenting man är van vid hemifrån, att det kommer stora oväder med såna här vindar och vad det betyder en tyfon.

Till sin hjälp har Loo och hennes familj, och resten av Hongkongborna, en app från stadens observatorium.

Utsikt från västra Hongkong, Green Island till vänster.
Innan tyfonen kom var vädret kolugnt i Hongkong. Då fotade Johanna Loo kännspaka Green Island, till vänster, och havet väster om staden från sitt fönster. Utsikt från västra Hongkong, Green Island till vänster. Bild: Johanna Loo Hongkong,Green Island

- De uppdaterar i realtid vad som händer med ovädret, och vad de har för rekommendationer till allmänheten och så vidare. Så då visste vi ungefär vilken tid på dygnet tyfonen troligtvis kommer att slå till mot Hongkong, med vilka hastigheter och sådana saker, säger Loo.

- De har en skala på ett till tio för tyfonens styrka, och nu är vi då uppe på den högsta nivån, alltså 10.

Det kan regna upp till 50 millimeter i timmen. Det kan ju ställa till en hel del oreda när vattnet inte hinner undan

Appen har också en skala för regnet – gult, rött och svart regn. På söndagen utfärdades varning för gult regn.

- Det betyder att det kan regna upp till 50 millimeter i timmen. Det kan ju ställa till en hel del oreda när vattnet inte hinner undan, och förstås också vinden som pressar upp stora vattenmassor och vågor som slår in över kusten, berättar Loo.

Myndigheterna har sagt att de som inte måste gå ut, det vill säga om det inte handlar om liv och död, ska hålla sig inomhus i Hongkong i dag. Enligt Loo var det ändå lite obehagligt att sitta femtio våningar upp i luften i vindstyrkor på tiotals sekundmeter.

- Just när det drog igång, då vindarna började friska i där vid åttatiden, så tänkte man ju att oj, det börjar nog riva till riktigt ordentligt här. Det viner, regnet smattrar mot rutorna.

- Det som jag upplevt som kanske mest obehagligt är att vi är ju på femtionde våningen, och de här husen är ju konstruerade att klara av kraftiga vindar. Men det betyder också att de rör på sig. Huset svajar och gungar.

- Så det känns som att jag har varit på havet en hel dag, balanssinnet är lite påverkat. Barnen har kanske tyckt att det har varit lite obehagligt när det river till. Det bullrar, luftkonditioneringens aggregat rasslar till och det river i fönster och dörrar.

Förberedelser flera dagar i förväg

Hongkong har förberett sig i flera dagar för Mangkhut, som orsakat nästan 50 dödsfall i Filippinerna. Då tyfonen når Hongkong är den inte lika kraftig, men budet om att folk ska hålla sig inne gjorde att invånarna började hamstra för att ha mat och tidsfördriv då tyfonen svepte in.

- Vi fick ju uppmaning om att fylla på våra förråd. Och det syntes bra i går när vi var och handlade. Brödhyllan gapade tom, mjölkprodukterna var väldigt utplockade, och det som förvånade mig var att också frysdiskarna var ganska tomma. Så folk har nog tagit det här på allvar, de infödda vet hur seriöst det är och har bunkrat upp, säger Johanna Loo.

Tomma butikshyllor i Hongkong innan tyfonen Mangkhut 2018.
Tomma butikshyllor, här den italienska köttdisken. Tomma butikshyllor i Hongkong innan tyfonen Mangkhut 2018. Bild: Johanna Loo butik,Hongkong

- Det som också syns är att folk har uppmanats tejpa fast sina fönster, och att folk har plockat in allt de haft på sina balkonger.

Hongkongs infrastruktur är toppmodern, och skadorna förväntas vara minimala. För invånarna gäller det i första hand att vänta ut stormar och tyfoner, vilket inte alltid är så lätt om det finns rastlösa familjemedlemmar.

- Man vet att då man har två små barn så finns ju det där att ”mamma det är tråkigt, vad ska vi göra”. Så vi har bakat lite här på morgonen, och för några dagar sedan köpte pärlor, så vi har pärlat, berättar Loo.

Internet har varit nere så vi har gjort sådana saker man gjorde förr, innan det fanns tekniska grejer

- Sonen gillar att leka med Lego så det har han gjort några timmar. Och förstås har surfplattan varit på ett litet tag. Men internet har varit nere så vi har gjort sådana saker man gjorde förr, innan det fanns tekniska grejer.

- Hittills har det gått riktigt bra, de håller sams och hittar på saker. Vi har läst en bok och fördriver tiden helt enkelt, medan vi hoppas på att vindarna så småningom mattas av.

Johanna Loo och dottern Amanda, Hongkong.
Johanna Loo och dottern Amanda. Johanna Loo och dottern Amanda, Hongkong. Bild: Johanna Loo porträtt,Johanna Loo

Vid tretiden lokal tid – fem timmar före Finland – tycker Loo att tyfonen börjar bedarra, eller gå vidare. Men den har bjudit på skrämmande upplevelser, speciellt då familjen gjorde en utflykt från lägenheten till husets lobby.

- När vi skulle åka upp tillbaka med hissen så smällde det till, för då huset svajar för att tåla vindarna så svajar också hisskorgen och ett par gånger tog det riktigt i. Så sådana saker får man också prova på, säger Loo med ett skratt.

Tyfonen rör sig nu över Kinas folkrikaste provins, Guangdong.

Lyssna på intervjun med Johanna Loo på Arenan:

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes