Hoppa till huvudinnehåll

Korsholmare vandrade 800 kilometer ensam längs Pyrenéerna – åskovädren var den största utmaningen

Peter Jofs står uppe i bergen och poserar framför kameran. Iförd vandringsutrustning.
Peter Jofs är en erfaren bergsvandrare. Att gå från Atlanten längs med Pyrenéerna till Medelhavet är den längsta vandringen han gått. Peter Jofs står uppe i bergen och poserar framför kameran. Iförd vandringsutrustning. Bild: Privat/Peter Jofs vandring,jofs

I torsdags kom Peter Jofs från Korsholm fram till Medelhavet efter att ha gått från Atlanten längs med bergskedjan Pyrenéerna. Vandringen på mellan 800 och 900 kilometer var tidvis utmanande på grund av omväxlande väder.

Den 34 dagar långa vandringen har bjudit på otaliga toppar och lägre pass att passera samt 25 pass på över 2 500 meters höjd.

- Ärligt talat är jag ganska glad att det äntligen är över. Det har varit en lång resa på 34 dagar. Det känns bra att vara tillbaka i civilisationen igen även om resan har varit väldigt intressant på alla sätt, säger Peter Jofs.

Sommarens hetta ledde till häftiga åskoväder

Vädret var det som var mest utmanande under vandringen. Jofs säger att de bosatta i bergen som han pratade med sa att det varit en onormal sommar.

- Det har varit onormalt regnigt nu i slutet av augusti och hittills i september. De menade att det beror på hettan som varit i hela Europa i sommar, säger Jofs.

- Det har varit väldigt våldsamma åskoväder, vindar och regn.

Det bästa med vandringen var utsikten som bergen bjuder på. Eftersom Pyrenéerna är betydligt lägre än Alperna kommer man också utan alpinutrustning väldigt nära de högsta topparna.

- Med tanke på det har vyerna varit i princip oslagbara. Betydligt finare än Alperna till och med skulle jag säga.

Vy över soluppgång över Pyrenéerna.
Vyer som denna har Peter Jofs fått uppleva under sin vandring. Vy över soluppgång över Pyrenéerna. Bild: Privat/Peter Jofs Pyrenéerna

Tältet fixade åskan

Med sig hade på vandringen hade Jofs en packning på omkring 15 kilo. Han har inte känt att något varit överflödigt eller att han saknat något. Inte före nu när han befinner sig på en så att säga vanlig turistsemester i Barcelona och gärna skulle ha andra kläder och skor än vandringsutrustning.

Under vandringen har han sovit i tält.

- Jag hade ett nytt tält som jag inte testat i så här pass svåra väderförhållanden. Men jag var väldigt nöjd med hur det höll ihop.

Peter Jofs slog upp sitt tält i skogen.
Peter Jofs slog upp sitt tält i skogen. Bild: Privat/Peter Jofs tält

Du ska trivas med dig själv om du vandrar ensam

Peter Jofs gjorde den långa vandringen ensam. Han har svårt att säga om det är något han kan rekommendera, det beror på hur du är som person.

- Vissa kanske det inte passar för och andra kanske det passar för. Under en så här lång vandring som man gör ensam har man ganska mycket tid att tänka på olika saker. Man måste nog trivas väldigt bra i sitt eget sällskap.

- Men att göra en sådan här vandring är nog absolut något jag rekommenderar. Men man borde ha gjort några kortare vandringar i bergsmiljö tidigare före man tar sig an en så här pass lång vandring.

Peter Jofs lutar sig tillbaka i bergen. På bilden syns hans ben och i bakgrunden en mäktig vy av bergskedjan Pyrenéerna.
Peter Jofs lutar sig tillbaka i bergen. På bilden syns hans ben och i bakgrunden en mäktig vy av bergskedjan Pyrenéerna. Bild: Privat/Peter Jofs Pyrenéerna,jofs

Nästa äventyr blir kanske inte en vandring

De senaste tio åren har Peter Jofs gått en bergsvandring per år.

Hur skiljer sig den här vandringen från de du tidigare gjort?

- Det som skiljer sig mest är längden på själva äventyret. Jag har inte gjort så här långa vandringar tidigare. Annars skiljer det sig inte så mycket från det jag gjort tidigare.

- Den här rutten som jag valde att gå nu var inte utmärkt på något sätt i terrängen, utan det var mera så att man tar en kombination av olika stigar och vägar. Det skiljer sig från tidigare vandringar.

Del av bergskedjan Pyrenéerna.
Del av bergskedjan Pyrenéerna. Bild: Privat/Peter Jofs Pyrenéerna

Nu när du har de här kilometerna i benen och har kommit fram - känner du dig galen som sysslar med bergsvandring eller har du redan nästa vandring planerad?

- Ska jag vara ärlig har jag funderat på nästa äventyr. Det kanske inte blir en vandring men det blir ett längre äventyr.

- Jag tror att sådana här vandringar ger mersmak. Även om det under tiden som man håller på inte alltid känns som att man skulle vilja göra det på nytt.