Hoppa till huvudinnehåll

Studentexamen blir helt digital - lärare och elever i Ekenäs gymnasium är redo

Lapp som uppmanar till tystnad utanför skrivsalen i Pargas svenska gymnasium.
Studentexamen förändras i och med digitaliseringen. Lapp som uppmanar till tystnad utanför skrivsalen i Pargas svenska gymnasium. Bild: Yle/Annika Holmbom pargas svenska gymnasium

Studentskrivningarna digitaliseras helt och hållet från och med våren 2019. Det innebär en hel del förändringar. I Ekenäs gymnasium är de flesta prov redan digitala.

Höstens studentskrivningar inleds måndag 17.9 och avslutas i början av oktober.

De första studentexamensproven skrevs i digital form hösten 2016. Digitaliseringen har skett stegvis och våren 2019 kommer alla ämnen att skrivas i digital form. Sist ut är matematik.

Studentexamen skrivs på egen dator, som kopplas upp till studentexamensnätverket. På nätverket hittas alla frågor och uppgifter. Hörförståelsen och skriftliga delen sker vid samma skrivningstillfälle.

Undervisning med datorer

I Ekenäs gymnasium har datorerna varit en del av undervisningen i flera års tid. De flesta prov är också digitala. På det sättet övar man också på liknande prov som kommer i studentexamen.

Studerandena gör också anteckningar på sina datorer eftersom det går snabbare än att skriva för hand. Det är också lättare att ha allt material samlat på samma ställe.

– Att skriva digitalt är alla vana vid redan, berättar Petra Blomqvist som är t.f. rektor vid Ekenäs gymnasium.

Petra Blomqvist på Ekenäs Gymnasium.
Petra Blomqvist. Petra Blomqvist på Ekenäs Gymnasium. Bild: Matilda Salo / Yle Västnyland,Raseborg,Ekenäs,petra blomqvist

Snabbare att skriva på dator

Det finns både positiva och negativa saker med den digitala studentexamen. Det säger både lärare och elever i gymnasiet.

Det positiva är att skrivandet går fortare på dator än att skriva för hand. Det gör det lättare att editera och lägga till saker efteråt.

Det går också bra att flytta på saker utan att behöva börja från början eller sudda ut hela sidor.

– Det är bekvämare än att skriva till pappers, tycker Rebecca Bergholm, som studerar vid Ekenäs gymnasium.

Hon har redan skrivit ett digitalt examensprov i hälsokunskap på våren.

Tre studeranden på Ekenäs Gymnasium.
Rebecca Bergholm, Moa Aulanko och Jacob Flemmich studerar alla i Ekenäs gymnasium. Tre studeranden på Ekenäs Gymnasium. Bild: Matilda Salo / Yle Västnyland,Raseborg,Ekenäs,Jakob Flemmich

Det negativa är att tekniska problem alltid kan hända när man jobbar med datorer, speciellt när alla som skriver studentexamen är uppkopplade till samma server samtidigt.

– Det är lite spännande, men jag tror att det kommer att gå bra― Petra Blomqvist

Gymnasierna i Svenskfinland samarbetar med varandra. De flesta har gått in för det digitala och har inkluderat datorerna i undervisningen.

En del skolor har väntat lite längre än andra innan de har tagit i bruk de digitala proven, förklarar Petra Blomqvist.

Alla skaffar egna datorer

Men alla gymnasiestuderande har sina egna datorer i undervisningen och studentskrivningarna. Studerandena skaffar sina egna datorer.

Datorerna används inte bara i klassrummen, de är också en del av det normala vardagslivet för många.

Det är normalt att se studerandena använda sina datorer också på rasterna. Då kanske de läser något, studerar eller spelar.

Studeranden i Ekenäs gymnasium i sin naturliga miljö.
Studerandena i Ekenäs gymnasium i sin naturliga miljö. Studeranden i Ekenäs gymnasium i sin naturliga miljö. Bild: Matilda Salo / Yle Västnyland,Raseborg,Ekenäs,studerande

Lärarna har också anpassat sig till det digitala systemet. Många har sedan starten använt det digitala systemet för till exempel proven i provveckan.

Vissa lärare har varit lite ovana med funktionerna i programmen. En del prov har skrivits på papper, speciellt till en början, men de har sedan övergått till det digitala.

– Men de har klarat sig ganska bra ändå, berättar Moa Aulanko som studerar i Ekenäs gymnasium.


Läs också