Hoppa till huvudinnehåll

Aleksander Barkov ny lagkapten i Florida – blir yngsta finländaren någonsin att bära ansvaret

Aleksander Barkov.
Aleksander Barkov. Aleksander Barkov. Bild: Icon Sportswire / All Over Press Aleksander Barkov

Florida Panthers har fått en ny lagkapten. Klubben avslöjade på måndagen att förstacentern – Aleksander Barkov – kommer att bära ett C på bröstet säsongen 2018–19. Det är en enorm ära, säger stjärnan själv.

– Han är redo för uppgiften.

Det säger Floridas klubbchef Dave Tallon i ett pressmeddelande med ett enda budskap: Aleksander Barkov tar över som lagkapten i Florida Panthers.

Barkov blir klubbens tionde lagkapten och efterträder närmast Derek MacKenzie, som axlat förtroendeuppdraget de två senaste säsongerna.

– Han har alla egenskaper som kännetecknar en stor ledare: En arbetsmoral utan like, visdom långt utöver hans ålder och sina lagkamraters respekt. Hans passion för sporten har bidragit till att han är en av de mest kompletta spelarna i världen i dag, fortsätter Tallon.

Hoppa över Twitterpostning

Chefstränaren Bob Boughner stämmer in i hyllningskören. Att spelaren med 249 poäng på 331 matcher och två nomineringar till årets gentlemannaspelare ska vara lagets kapten är det ingen fråga om, säger han.

– Han är ett komplett paket. En fantastisk person, en fantastisk spelare som leder med exempel både på och av isen. Vi kom tillsammans med GM Tallon överens om att tiden nu var inne för Aleksander att ta sig ann uppgiften, berättar Bougner.

– Han har lärt sig en massa av Derek MacKenzie och våra andra veteraner. Han är utan tvekan rätt man för jobbet, fortsätter han.

Att 37-årige MacKenzie fick ge facklan vidare är också ett tecken på att klubben förnyas, säger klubbchefen Tallon.

– Nu ger vi över laget åt våra unga spelare, säger han.

"En enorm ära" – blir sjunde finländska lagkaptenen i NHL

Barkov själv är hedrad. Också han riktar en eloge till Floridas tidigare lagkaptener.

– Det är en enorm ära och jag ser fram emot att ta på mig ansvaret som kaptenskapet bär. Jag har skattats lycklig då jag fått följa med fantastiska lagkaptener under min karriär i NHL så här långt, säger Barkov.

Barkov blir samtidigt den sjunde finländaren att få axla ansvaret som lagkapten i NHL, men gör det som yngsta blåvita spelare någonsin.

Av de aktiva spelarna i NHL är Barkov den nästyngsta lagkaptenen. Endast Edmontons Connor McDavid är yngre.

Finländska lagkaptener i NHL:

Teemu Selänne (Mighty Ducks of Anaheim 1997–98)
Saku Koivu (Montreal Canadiens 1999–2009)
Teppo Numminen (Phoenix Coyotes 2001–03)
Olli Jokinen (Florida Panthers 2003–08)
Kimmo Timonen (Nashville Predators 2006–07)
Mikko Koivu (Minnesota Wild 2009–)
Aleksander Barkov (Florida Panthers 2018–)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport