Hoppa till huvudinnehåll

De nyaste drogerna är så starka att polisen måste skydda sig med andningsskydd: "10 000 gånger starkare än morfin"

Tre glasburkar innehållandes en dödlig dos av heroin, fentanyl respektive karfentanil.
Tre glasburkar innehållandes en dödlig dos av heroin, fentanyl respektive karfentanil. Bild: Tullen heroin,fentanyl,Karfentanil

Nya, livsfarliga preparat finns nu ute på den finska drogmarknaden. Preparaten är så starka att de till och med i laboratoriet lätt kan sprida sig till andningsvägarna eller in i kroppen genom huden.

Nu tvingas till och med polisen skydda sig för drogernas effekter. De nya preparaten är nämligen så starka att de även i laboratoriet kan sprida sig till kroppen.

Kriminalöverkonstapel Jari Luoto vid Inre Finlands polisinrättning säger till Yle Uutiset att polisens nya skyddsdirektiv varit en ögonöppnare inom poliskåren.

– Partikelmängderna i vissa droger är så farliga att man måste skydda sig då man undersöker preparaten. Vi använder nu andningsskydd, skyddskläder och handskar, förklarar Luoto.

Exempel på droger som kräver skyddsutrustning är fentanylerna, allså syntetiska opioiderna.

Poliisilla kädessään pikahuumetesti.
Polisen måste använda skyddsutrustning när de handskas med droger. Poliisilla kädessään pikahuumetesti. Bild: Tiina Jutila / Yle Polis,narkotika,narkotika (användning),narkomaner,brottslighet,trafikövervakning,narkotikatest,polisen,cannabis,kokain,opioider,opiater

Enligt laboratoriechef Erkki Sippola måste skyddsutrustning användas även vid minsta misstanke om fentanyler. Det här på grund av att redan en väldigt liten mängd av den mjöliga drogen kan påverka luftvägarna. Fentanyl absorberas även genom huden.

De syntetiska drogerna har i Europa orsakar fler förgiftningar och dödsfall än tidigare. Speciellt farliga är just fentanylderivat som karfentanil.

Karfentanil är 10 000 gånger starkare än morfin och 1 000 gånger starkare än heroin

– Det mjölaktiga dammet kan hamna i luftvägarna och vara farligt. Karfentanil är 10 000 gånger starkare än morfin och 1 000 gånger starkare än heroin, säger Sippola.

Redan 0,03 milligram karfentanil är en dödlig dos för en människa. Den dödliga dosen heroin är kring 30 milligram.

Skräckscenariot ökad dödlighet

Dödsfallen relaterade till överdoser har stigit för fjärde året i rad i Europa. Främst är de förorsakade av heroin och läkemedelsopioider som metadon, buprenorfin och fentanyl. Det här framgår från den nya europeiska drograpporten.

– Skräckscenariot är att många människor dör på grund av dessa droger och att dödsantalet ökar betydligt, säger Jari Luoto.

Både Luoto och Sippola betonar att det är svårt att greppa hur små mängder av preparaten som redan kan vara livsfarliga.

Även räddnings- och vårdpersonalen kan hamna i fara då en avtuppad person kan ha vilket som helst farligt preparat i fickan

– Det är inte bara polisens jobb som det här påverkar. Även räddnings- och vårdpersonalen kan hamna i fara då en avtuppad person kan ha vilket som helst farligt preparat i fickan, säger Sippola.

Han påminner emellertid att de farligaste drogerna fortfarande är rätt sällsynta i Finland. Men de blir hela tiden vanligare.

Till polisens kännedom har det fram till slutet av augusti i år kommit över 12 500 fall av droganvändningsbrott. Det är lika många som under hela 2013.