Hoppa till huvudinnehåll

Efter misstankarna om brott mot tjänsteplikt - Centralkriminalpolisens chef Robin Lardot avhålls från sin tjänst

Robin Lardot
Robin Lardot. Robin Lardot Bild: Lehtikuva Robin Lardot

Inrikesministeriet har bestämt att Centralkriminalpolisens chef Robin Lardot ska avhållas från sin tjänst med anledning av det åtal om tjänstebrott som väckts mot honom. Det meddelar Inrikesministeriet i ett pressmeddelande.

Enligt Inrikesministeriet ska Lardot avhållas från sin tjänst tills rättegångsprocessen i fallet har behandlats.

Inrikesministeriet avhåller Lardot för att försäkra sig om att medborgarna har förtroende för polisen medan rättsprocessen pågår.

Brotten Lardot misstänks för ska ha begåtts innan han tillträdde som chef för Centralkriminalpolisen. Men eftersom hans position i Centralkriminalpolisens ledning är betydande anser Inrikesministeriet att åtalet försämrar hans förutsättningar att sköta sitt jobb.

Beslut träder i kraft omedelbart. Lardot vikarieras av Centralkriminalpolisens biträdande chef Tero Kurenmaa.

Bakgrunden till beslutet är att riksåklagare Raija Toiviainen väckte ett åtal mot Robin Lardot den 13.8.2018. Lardot misstänks för brott mot tjänsteplikt. Åtalet mot Lardot gäller hur han behandlat informationskällor, under sin tid vid Polisstyrelsen som polisdirektör - och som chef - för enheten för brottsbekämpning mellan åren 2010-2013.

Åtal har också väckts mot bland annat den förre polisöverdirektören Mikko Paatero, mot den tidigare polischefen i Helsingfors Jukka Riikonen och mot polischef Lasse Aapio i Helsingfors. Aapio är också avhållen från sin tjänst medan Paatero och Riikonen i dagsläget är pensionerade.

Åtalen är kopplade till fallet med Helsingforspolisens tidigare chef för narkotikaroteln, Jari Aarnio.

Läs också