Hoppa till huvudinnehåll

Flera städer stoppar Move-testerna tills vidare - högstadieelev dog efter konditionsmätning under gymnastiklektionen

Gymnastik
Arkivbild. Gymnastik Bild: Lehtikuva gymnastik

Esbo avbryter tills vidare Move-testet bland skolelever, uppgav stadens bildningsnämnd i ett pressmeddelande i förmiddags.

Nämnden fattade beslutet efter att ha fått en rapport om en grundskoleelevs död under en gymnastiklektion förra veckan av skolan i fråga.

Också Åbo och Helsingfors meddelade i dag att stadens skolor tar paus i testandet tills händelserna i Esbo är ordentligt utredda.

Skolan följde direktiven

Nyheten om att en elev i Distby i Esbo fick en sjukdomsattack och avled efter ett konditionstest har väckt bestörtning och många frågor, särskilt bland föräldrar, elever och lärare.

Bildningsnämnden uppger att skolan följt de direktiv som getts för Move-testet, och skolan har ordnat krishjälp för sina elever.

Utbildningsverket har nu framfört ett djupt deltagande till elevens familj, anhöriga och skolgemenskapen.

- Den främsta känslan är sorg och jag vill framföra ett varmt deltagande med anledning av det skedda. Elevernas säkerhet är alltid högsta prioritet, uppger direktör Olli-Pekka Heinonen i ett pressmeddelande.

Med ambulans till sjukhuset

Enligt tidningen Iltasanomat, som var först ute med nyheten, fördes eleven med ambulans från lektionen direkt till sjukhus där han senare avled.

Generalsekreteraren vid Statens idrottsråd Minttu Korsberg var snabb med att meddela att det aktuella så kallade pip-testet aldrig förut orsakat några som helst hälsoproblem bland eleverna.

Helsingin Sanomat skriver att bildningsnämnden vädjar till Utbildningsstyrelsen och Institutet för hälsa och välfärd THL för att de ska undersöka om Move-testet är tryggt för elever.

Varför testas barnen?

Testet, som omkring 100 000 elever deltagit i hittills, ordnas för elever på femte och åttonde klassen i grundskolan - i år ska det enligt läroplanen omfatta alla åttondeklassare.

Enligt presentationen av Move!-mätningen är målsättningen att "hjälpa eleven och dennes familj att förstå den fysiska funktionsförmågans koppling till elevens hälsa och ork, det dagliga välbefinnandet och skolgången".

- Vi ska hellre tala om funktionstest än konditionstest. Elever ska bli medvetna om var de står och det ska hjälpa föräldrar att stöda barnen då det behövs, säger akademilektorn i gymnastikens och idrottens didaktik Jan-Erik Romar vid Åbo Akademi.

Resultaten ska inte användas som grund för elevbedömning utan fungera som ett mätinstrument för eleven själv. Det är inte meningen att eleverna ska jämföra sig med varandra.

Skolhälsovården ska också kunna använda resultaten i samband med hälsogranskningar.

Vad går testet ut på?

Testet har åtta delområden som ska mäta elevens uthållighet, styrka, snabbhet, rörlighet, balans och motoriska grundfärdigheter.

- Man måste helt enkelt klara av vissa saker för att klara av ett framtida liv. Vi behöver människor som orkar arbeta en hel dag, säger Romar.

I testet ingår bland annat 20 meters skyttellöpning, 5-steg utan ansats, höjning av överkroppen, huksittande, sträckning av nedre ryggen i sittande ställning, kast med lyra samt armpress.

I skyttellöpningen ska eleven ha hunnit till vändplatsen alltid då det hörs ett pip, och pipen kommer med allt kortare mellanrum. Meningen är att testpersonen hänger med så länge som möjligt.

Testpersonen kan avbryta testet när som helst.

Eleven i fråga uppges ha fått en sjukdomsattack just i samband med pip-testet.

Artikeln kompletterades klockan 13.25 med att också Åbo stoppar testandet. Utbildningsstyrelsens kondoleans tillkom klockan 15.55, och akademilektor Jan-Erik Romars kommentarer i Radio Vega sattes till klockan 16.28. Helsingfors beslut om teststopp sattes till kl 17.40.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes