Hoppa till huvudinnehåll

Res tillbaka i tiden med sammet och guldbrokad under Ekenäs höstmarknad

Anne Ingman och Anita Sandholm har skapat medeltida kläder för tidsresor som ordnas i Ekenäs
Anita Sandholm är sömmerskan bakom de medeltida kläderna som Anne Ingman använder under sina tidsresor i Ekenäs. Anne Ingman och Anita Sandholm har skapat medeltida kläder för tidsresor som ordnas i Ekenäs medeltiden,helene schjerfbeck

När prinsessan Katarina Jagellonica vistades i Ekenäs under två veckors tid på 1500-talet hade hon med sig 300 klänningar. Idag finns en av kreationerna kvar i en garderob i Café Schjerfbeck vid Rådhustorget. På Ekenäs höstmarknad har du chansen att klä dig i medeltida kläder.

Svenska Yle finns igen på plats under marknadsdagarna i Ekenäs (20-22.9). I år tillsammans med bland andra guiden Anne Ingman under temat Medeltid på slottet.

Sytt upp en hel garderob av kläder

Det är Anne Ingman som låtit återskapa Katarina Jagellonicas klänning i svart sammet och guldbrokad.

Det här har varit ett drygt jobb för sömmerskan Anita Sandholm, som sytt upp en hel garderob medeltida kläder att användas under Ingmans populära tidsresor.

Ekenäsguiden Anne Ingman som Katarina Jagellonica
Anne Ingman som prinsessan Katarina Jagellonica. Ekenäsguiden Anne Ingman som Katarina Jagellonica Katarina Jagellonica,ekenäs

- Barnen brukar imponeras av att prinsessan Katarina Jagellonica hade 300 klänningar i bagaget när hon kom till Ekenäs, berättar Anne Ingman.

Katarina Jagellonicas vistelse i Ekenäs var inte direkt planerad. Hon och hennes följe hade råkat ut för en storm på väg till Åbo och var tvungna att åka vidare och ta iland i den då nyss grundade staden Ekenäs.

Katarina Jagellonicas svarta sammetsklänning har återskapats för tidsresor i Ekenäs
Prinsessan Katarina Jagellonica avbildad i den svarta sammetsklänningen med guldbrokad. Katarina Jagellonicas svarta sammetsklänning har återskapats för tidsresor i Ekenäs Katarina Jagellonica,ekenäs

Katarina Jagellonicas svärfar Gustav Vasa var kungen som förlänade Ekenäs stadsrättigheter år 1546.

Också hans skepnad kan du få se i stadsbilden under en guidad tidsresa. Eller någonstans i trakterna av Yle-tältet på Ekenäs höstmarknad.

Marknaden pågår i år i tre dagar istället för två för att också fritidsboende och turister ska ha bättre möjlighet att besöka den.

På lördag stänger ändå marknaden redan klockan 16 medan försäljningen under torsdag och fredag pågår till kring 21.00. Nöjesfälten Sariola och Seiterä har öppet fram till klockan 18 på lördag.

Rekordmånga försäljare har också anmält sig till marknaden i år, meddelar Raseborgs t.f. utvecklingschef Lotta Lerviks.

Gustav Vasa i knäbyxor

Gustav Vasas dräkt med jacka, skinnkapuschong, blus med krås och knäbyxor finns i den medeltida garderoben på Café Schjerfbeck i Ekenäs.

Ekenäsguiden Anne Ingman har låtit sy upp Gustav Vasas kläder för sina tidsresor
Den här dräkten på kung Gustav Vasa har sömmerskan Anita Sandholm också återskapat. Ekenäsguiden Anne Ingman har låtit sy upp Gustav Vasas kläder för sina tidsresor Gustav Vasa,1500-talet

- Vi tyckte att Gustav Vasa och Katarina Jagellonica är kungligheterna som har en så direkt koppling till Ekenäs. Deras kläder ville vi absolut ha med i samlingen medeltida kläder, säger Anne Ingman.

Det har varit ett drygt jobb att sy upp plagg enligt modell av hovets kläder och dessutom en hel rad klänningar för adelsdamer och allmogen.

- Vi har studerat porträttmålningar och gjort vårt bästa, om också materialet inte är samma fina sammet eller virkad spets som i originalkläderna, förstås, konstaterar Anita Sandholm.

Återvunnet material

I garderoben hänger en hel mängd fotsida klänningar för adelsdamer och mer vardagliga kläder för allmogen.

Barnen som kommer till Anne Ingmans tidsresor får klä sig i halvlång kjortel med ett linne ovanpå.

- Den lilla mössan som barnen använder brukar de gilla när vi berättar att riddarna under medeltiden hade en likadan under hjälmen, säger Anita Sandholm.

Det mesta av materialet som gått åt är återvunnet material, som Sandholm jagat fram på loppisar.

- Vi använder ju lite billigare tyger för den här teatergarderoben, förstås. Smyckena är långt ifrån äkta, men man hittar allt möjligt lämpligt bara man ger sig ut och leta, säger Sandholm.

Känd som Helene

Anita Sandholms och Anne Ingmans samarbete kring kläder har inletts för tio år sedan.

Då startade Ingman sina populära guidningar som Helene Schjerfbeck.

- Jag har fyra klänningar uppsydda efter Helenes kläder. Oftast använder jag den svarta ylledräkten.

Just i den har många sett Anne Ingman när hon som Helene guidat runt i parkerna i Ekenäs.

En äldre kvinna i grått hår och svart klänning. Det är Anne Ingman som föreställer konstnären Helene Schjerfbeck.
Anne Ingman har guidat som Helene Schjerfbeck i tio års tid. En äldre kvinna i grått hår och svart klänning. Det är Anne Ingman som föreställer konstnären Helene Schjerfbeck. Bild: Christopher Marins / Yle Helene Schjerfbeck,anne ingman

- Helene klädde sig enligt dåtida tradition. Hon var konstnär, men stack aldrig ut via kläderna.

- Däremot var hon modemedveten och sydde själv upp kläder enligt klädmodet ute i Europa, berättar Anne Ingman.