Hoppa till huvudinnehåll

Tullen misstänker: Åtta personer smugglade in 12 700 kilogram snus från Sverige till Finland

Snusdosor och snustorn i ett lager.
Snusdosor och snustorn i ett lager. Bild: Antti J. Leinonen/Yle snus,Snusdosa

Flera personer misstänks för att under åren 2016–2018 ha smugglat sammanlagt cirka 12 700 kilo snus från Sverige till Finland. Alla misstänkta misstänks för grovt skattebedrägeri och smuggling.

Den huvudmisstänkta i fallet är en kring 50-årig finsk medborgare som varit bosatt i Sverige. Personen ska ha haft en yngre person bosatt i Sverige som medhjälpare. De andra misstänkta är bosatta i Kajanaland, Östra Finland och i huvudstadsregionen.

Alla misstänkta misstänks för grovt skattebedrägeri och smuggling.

Det handlar om 12 700 kilogram snus som smugglats från Sverige till Finland. Tullen uppskattar den uteblivna punktskatten till 4,6 miljoner euro.

snus
Snussmugglingen har pågått i två år. snus Bild: Henrietta Hassinen / Yle snus

Under förundersökningen har det kommit fram att den huvudmisstänkte och hans medhjälpare haft åtminstone tre partiköpare som kunder, samt flera andra kunder i Finland.

De två huvudmisstänkta hade själva köpt snus i en svensk butik och sedan lastat snuset i fordon och transporterat det till mottagare vid överenskommen plats i Kemi-Torneå-området, skriver Tullen i ett pressmeddelande.

I april stoppade tullen en paketbil med 175 kg snus. Bilen stoppades i Kajanaland och var på väg till södra Finland.

Under Tullens förundersökning har det kommit fram att den i Haparanda bosatta huvudmisstänkte smugglat snus från Sverige till Finland yrkesmässigt under två års tid. Smugglingen har skett enligt de uppdrag som han fått från Finland.

Tullen uppskattar att den huvudmisstänkte har fått kring 80 000 euro för att smuggla snuset över gränsen.

Tullens förundersökning i fallet är snart klar och fallet går till åtalsprövning vid åklagarämbetet i Lappland under hösten 2018.

Artikeln uppdaterad kl. 14.53. Tidigare skrev vi: "Tullen uppskattar att den huvudmisstänkte har tjänat hela 80 000 euro på snusaffärerna". Artikeln har nu förtydligats med att summan på 80 000 euro är vad som betalats för själva smugglingen över gränsen.

Läs också