Hoppa till huvudinnehåll

"Barnen borde hälsogranskas före Move-testen" – föräldrar upprörda över dödsfallet men tycker tester är bra

Tre unga löpare på en bana springer mot mållinjen.
Ett dåligt hälsotillstånd kan medföra risker då man genomför konditionstester. Tre unga löpare på en bana springer mot mållinjen. Bild: Mostphotos ungdomar,kvinnor,friidrott,idrott,motion (idrott),löpning,hobbyer,mål,hälsa,idrottare,träning

Move-testerna har diskuterats flitigt både i skolor, kommuner och på nyhetsredaktioner. Flera städer i Egentliga Finland, bland annat S:t Karins, Salo och Åbo, har stoppat Move-testerna tillsvidare.

I Pargas stad har man precis genomfört Move-testet och beslöt att fortsätta med testerna tillsvidare.

– Man kan inte vara säker på att det var själva testet som var dödsorsaken, eleven kanske kunde ha dött av någon annan gymnastikgren, säger Christa Andersson som är rektor vid Sarlinska skolan i Pargas.

I Kimitoöns kommun går man på samma linje som Pargas och fortsätter med testerna. I Dalsbruk har man enligt rektor Siw Westerback aldrig haft problem under Move-testerna tidigare.

– Jag säger inte att de har gjort något fel i Esbo, men Dalsbruks skola är liten och lärarna känner eleverna och föräldrarna väl och märker om något inte står rätt till, säger hon.

Siw Westerback sitter vid en gammaldags pulpet.
Siw Westerback anser att Move-testerna bevisar sådant som man redan känner till om elevernas kondition. Siw Westerback sitter vid en gammaldags pulpet. Bild: Monica Forssell/Yle person,siw westerback

Westerback säger att skolorna tidigare inte har givits möjlighet att välja om man är med i testerna eller inte, det här är första gången hon har hört talas om att skolor hoppar av undersökningen.

– Allmänt sett är jag emot alla slag av utvärderingar. Vi gör dem ändå internt. De stjäl mycket av lärarnas tid och resurser att göra sitt egentliga jobb, säger Siw Westerback.

Hon fortsätter med att man redan vet att allmänkonditionen bland eleverna är sämre än förut och skulle gärna se att man fick resurser att arbeta emot det istället.

– Jag saknar mycket av den vardagsmotion som barn fick förr när de cyklade och gick till skolan. Det verkar som att föräldrar skjutsar i högre utsträckning i dag till exempel, säger hon.

Elevernas sjukdomstillstånd granskas inte

Några av föräldrarna som Yle Åboland har pratat med anser att tester i sig inte är något dåligt. Katja Siggberg har jobbat inom hälsovård och har själv barn i tonåren.

– Nog förstår man att gymnastikläraren har svårt att bedöma om eleven ljuger om sina krämpor eller ej. Men man borde inte ignorera elever som klagar på att de är sjuka.

Enligt henne besitter inte gymnastiklärare i regel kompetens för att göra en professionell bedömning om elevens hälsotillstånd är tillräckligt bra.

Kvinna snyter sig
Förkylning kan vara livsfarlig om man anstränger kroppen hårt. Kvinna snyter sig Bild: Filemon von Numers snuva,näsduk

Det är Utbildningsstyrelsen som är beställare av resultaten från Move-testerna. Deras definition av Move är att det är ett "uppföljningssystem för fysisk funktionsförmåga".

Meningen är att man ska kunna följa upp elevens grundkondition så att hen ska klara av vardagliga situationer.

Enligt Siggberg kunde det till exempel vara Utbildningsstyrelsens ansvar att förse skolor med tillräckliga resurser för att kunna bedöma om eleverna är friska nog för ett prestationstest.

– Nog vet jag att många barn gör både Move-testet och andra idrottsövningar trots att de är förkylda, jag har själv tonårsbarn och vet hur det är, säger hon.

"Överdrivet att avbryta Move-testen"

En annan förälder på Kimitoön som anser att man inte kan skylla dödsfallet på själva testet är Theo Ekman vars son också genomfört Move-testet nyligen.

– Inte pratade vi så mycket mer än att vi konstaterade att man inte ska idrotta om man är sjuk. Att idrottare dör i löpspåret händer, säger han.

Att vissa städer och kommuner väljer att avbryta testerna anser han vara överdrivet.

- Ursäkta uttrycket men jag tycker man är lite "kukka-hattu täti" när man gör så här. Det är att överreagera. Hur många år och hur många unga är det som har sprungit de här testerna egentligen? frågar han sig.

Att genomföra tester som prövar elevernas kondition är bra säger Ekman.

- Oberoende om man har tester eller inte så kommer barnen att jämföra sig med andra. För vissa elever kan det vara en tankeställare om man inser att man inte ens klarar av en sit-up, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland