Hoppa till huvudinnehåll

Barnmorskor som blev sjuka av inhomhusluften på jobbet stämmer HNS – med hjälp av vårdfacket

Barnmorskeinstitutet.
Barnmorskeinstitutet. Bild: Yle/Jonas Blomqvist barnmorskeinstitutet

24 barnmorskor inleder en rättsprocess mot Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS.

Rättsprocessen inleds för att sjukvårdsdistriktet vägrat betala ersättningar för de kroniska sjukdomar barnmorskorna drabbats av på grund av dålig inomhusluft på Barnmorskeinstitutet i Helsingfors.

Till sin hjälp får barnmorskorna vårdfacket Tehy, som backar dem i processen.

- Vi anser att arbetsgivaren har försummat sina skyldigheter vad gäller arbetarskyddet då man låtit arbetstagare arbeta i sådana utrymmen som har orsakat dem sjukdomar och bestående skador, säger Tehys förhandlingschef Riikka Rapinoja.

Hoppas på nytt prejudikat

Det är första gången som en så här stor grupp människor söker ersättning för inomhusluftsproblem.

Barnmorskorna kräver sammanlagt 840 000 euro i ersättning för att deras hälsa tagit skada på arbetsplatsen. Per person är ersättningen 35 000 euro.

Tre av barnmorskorna har en arbetssjukdomsdiagnos och deras insjuknande reds först ut i rätten.

- Ersättningskraven för alla 24 barnmorskor återstår, men i det första steget av rättsprocessen fokuserar vi på de tre som fått en diagnos, säger Rapinoja.

Enligt henne är förhoppningen att få ett nytt prejudikat.

- Vi vill få en ändring på domstolsbeslutet från år 2016 då tre barnmorskor från Karleby förde ett liknande fall till rätten men fick avslag i Högsta domstolen, säger Rapinoja.

"Man måste ta bättre hand om sina anställda"

Jenni Haapanen, som arbetat som barnmorska i 15 år, är en av de barnmorskor som drabbats av inomhusluften på Barnmorskeinstitutet i Helsingfors. Symptomen började år 2015.

- Jag fick svår andnöd och nu är jag allvarligt sjuk. Jag har insjuknat i astma. Nu är jag sjukledig, men hoppas kunna fortsätta arbeta igen.

Haapanen säger att hon sannolikt kommer att byta arbetsgivare.

- Man måste ta bättre hand om sina anställda. Jag upplever att HNS inte skött inomhusluftsproblemen på ett tillräckligt bra sätt. De har försökt dölja saker. Man måste ta itu med problemen på ett bättre sätt, säger hon.

Haapanen är hoppfull inför rättsprocessen.

- Det känns bra. Det är tydligt att HNS gjort fel. Inomhusluftsproblemen är en stor fråga i hela landet. Det blir en lång rättsprocess, men jag hoppas på att en dag få ersättning för de hälsoproblem som jag drabbats av på jobbet, säger hon.

Artikeln uppdaterades klockan 21.30 med kommentarer av Riikka Rapinoja och Jenni Haapanen.

Rättelse 20:20: Ett missförstånd gjorde att artikeln tidigare påstod att enbart tre av barnmorskorna deltar i rättsprocessen.

Läs mera:

"De lät oss bli sjuka" - barnmorskor kräver nästan en miljon euro i ersättning för att de blivit sjuka av inomhusluften på Barnmorskeinstitutet

Barnmorskor som jobbat för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS kräver sammanlagt 840 000 euro i ersättning för att deras hälsa tagit skada på arbetsplatsen. HNS tog inte deras symptom på allvar, säger barnmorskorna. HNS har avvisat ersättningskravet.

Läs också