Hoppa till huvudinnehåll

Finländska pansarfordon rullar tungt beväpnade i Jemen - nyhetssajt visar nya bildbevis

Skärmdump från video som visar bestyckade finsktillverkade trupptransportfordon i Jemen. Fordonen av typen Patria AMV är bestyckade med ryska vapen och enligt uppgift filmade i augusti 2018 på väg för att delta i striderna om hamnstaden Hodeidah.
Skärmdump från video som publicerats av News Now Finland Skärmdump från video som visar bestyckade finsktillverkade trupptransportfordon i Jemen. Fordonen av typen Patria AMV är bestyckade med ryska vapen och enligt uppgift filmade i augusti 2018 på väg för att delta i striderna om hamnstaden Hodeidah. pansarfordon,Pasi,vapenexport

Utrikesministeriet utreder nya bildbevis på att finländska pansarfordon har använts i strider i Jemen. Senast i somras beviljades Patria tillstånd att exportera reservdelar till fordon av samma typ som nu är bestyckade med ryska artilleripjäser.

Den engelskspråkiga nyhetssajten News Now Finland har publicerat videomaterial som visar finsktillverkade trupptransportfordon i Jemen. Fordonen av typen Patria AMV är bestyckade med ryska vapen och enligt uppgift filmade i augusti på väg för att delta i striderna om hamnstaden Hodeidah.

Anfallet riktades delvis mot civila och fördömdes av FN. Kriget i Jemen beskrivs som en av de största humanitära katastroferna i världen.

Utan reservdelar skulle de här fordonen inte vara i bruk― Frank Johansson, Amnesty Finland

Patria fick lov att exportera 40 trupptransportfordon till Förenade Arabemiraten redan år 2015, men så sent som i somras beviljades nya exporttillstånd för reservdelar.

- Hittills har ju finländska myndigheter sagt att det inte finns en möjlighet att de fordon som exporterades skulle hamna i en krigssituation. De har skenheligt sagt att det bara handlar om obeväpnade trupptransportfordon då det de facto är fråga om krigsmateriel, säger Amnestys verksamhetsledare Frank Johansson till Svenska Yle.

Finland får enligt EU-rätt och det internationella vapenhandelsavtalet inte exportera vapen till länder där de sannolikt kan användas för att kränka mänskliga rättigheter eller begå krigsförbrytelser.

Bevisen tydligare än tidigare

I Januari publicerade norska Verdens Gang en bild på ett bestyckat Patria-fordon. Då saknades uppgifter om var fordonet befann sig även om Utrikesministeriet medgav att bilden troligen kom från Jemen.

patria militärfordon
patria militärfordon Verdens Gang

Enligt News Now Finland kommer det nya videomaterialet från arabiska medier och kan dateras till den 12 augusti. Av materialet ska det också klart framgå att konvojen var på väg för att delta i offensiven mot Hodeidah.

Finland fortsätter exportera reservdelar

Vid Utrikesministeriet säger man till Svenska Yle att man nu utreder det nya bildmaterialet.

- Det är omöjligt att säga om bilderna är riktiga. Det ser möjligen ut så. Men eftersom vi inte har någon som personligen kan undersöka det här på plats är det omöjligt att säga någonting med säkerhet, säger Ilkka Rentola som ansvarar för Utrikesministeriets enhet för vapenexport.

Enligt Rentola står det ändå klart att läget i Jemen har förvärrats. Han påpekar att situationen var en helt annan när Patria fick lov att exportera fordonen till Förenade Arabemiraten 2015. Sedan dess har man gett nekande svar på flera ansökningar om exporttillstånd.

- Vi fortsätter att avgöra tillstånden från fall till fall men vi har skärpt linjen. När det gäller reservdelar har vi utrett hur andra EU-länder agerar. Eftersom kontrakten är mångåriga har vi beslutat att man kan fortsätta exportera reservdelar, säger Rentola.

Utrikesminister Timo Soini (Blå) sa i januari till Helsingin Sanomat att det är ett “normalt förfarande” att sälja reservdelar också till länder som befinner sig i krig. Också försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) har inför riksdagen bedyrat att den finländska vapenexporten följer internationella avtal.

Niinistö låter via sin medarbetare hälsa att han inte vill kommentera de nya bildbevisen.

Amnesty: Patrias rykte väger tyngst

Amnestys verksamhetsledare Frank Johansson anser inte att mångåriga kontrakt tvingar Finland att exportera reservdelar till krigförande länder. Enligt honom tillämpar Finland en helhetsbedömning där Patrias rykte väger tyngre än internationella avtal.

- I det internationella vapenhandelsavtalet står det klart att man ska omvärdera ett tillstånd om det kommer ny information efter att man beviljat det.

- Utan reservdelar skulle de här fordonen inte vara i bruk och då skulle vi inte se dem på den här typen av bilder, säger Johansson.

Rättelse 12.8.2019: Artikeln förtydligades med att Finland enligt internationella avtal inte får exportera vapen till länder där de sannolikt kan användas för att kränka mänskliga rättigheter eller begå krigsförbrytelser.