Hoppa till huvudinnehåll

Fjällgåsen Blue med hona och tre ungar flyger söderut genom Finland, jägare uppmanas vara försiktiga

Fjällgås.
Fjällgåsen (Anser erythropus) är väldigt sällsynt i Finland. Förutom på djurparken på Högholmen i Helsingfors, där gåsen på bilden bor. Fjällgås. Bild: Uusijani Fjällgås

Naturorganisationer står på huvudet av skräckblandad förtjusning, efter att en utrotningshotad fjällgås med familj flög förbi Rovaniemi på tisdagsmorgonen. Eftersom arten är hotad och fridlyst hoppas WWF Finland att jägare undviker att jaga då det inte är ljust, så att inget av de fem gässen stryker med.

Det är sällan fjällgäss lokaliseras i Finland. De gäss som är utrustade med ringmärkning, som den som platsbestämdes i Rovaniemi och som kallas Blue, flyger ofta från norra Norge via östra Karelen mot sina övervintringsmål i Ungern och därefter Grekland.

Blue med familj lokaliserades vid Vikajärvi i Rovaniemi. Ny platsbestämning förväntas på onsdag.

Fjällgåsen är sårbar, den minst hotade kategorin för utrotningshotade djur.

Arten lever om somrarna i norra delarna av Eurasien men i Europa, och närmare bestämt Fennoskandien, är fortplantning sällsynt.

För tillfället får man enligt Viltcentralen jaga grågås i största delen av landet, vilket WWF ser som oroväckande för familjen Blues överlevnad.

 • Efterlysningen 18.6

  Bastugryta och vigselring efterlystes - bland annat.

  En bastugryta, en snickare och en vigselring - bland annat sånt efterlystes denna gång. Här hittar du kontaktuppgifterna.

 • Bytesbörsen 18 juni

  Allt från trädgårdsmöbler till en perkolator!

  Hjul till mjölkkärra, stuprör, runt köksbord, roddbåt, kanot eller kajak, trädgårdsmöbler i trä, träpallar och ett litet kylskåp efterlyses! Hästgödsel, damcyklar, plantor, skarvsladdar och en perkolator söker nya ägare.

 • Hangö-Hyvingebanan elektrifieras - spadarna i marken 2020

  Dessutom ska kustbanan förbättras för 60 miljoner euro.

  Den nya regeringen satsar på tågtrafiken också i Västnyland. I regeringens förslag till årets andra tilläggsbudget förbinder man sig till att elektrifiera Hangö-Hyvingebanan. Det arbetet skall inledas år 2020.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes