Hoppa till huvudinnehåll

Inveon vill fortsätta förhandla om en fusion med Prakticum

Husbyggare
Husbyggare Bild: Yle/Jeannette Lintula yrkesinstitutet inveon

Då Inveons styrelse möttes på tisdagsmorgonen fattade den beslut om att skicka avtalet om samgång med Prakticum tillbaka till ny beredning. Förslaget var att avtalet skulle förkastas.

Enligt styrelsens beslut vill Inveon också i framtiden jobba för en fusion som långsiktigt säkrar den svenska yrkesutbildningen i Östnyland.

Däremot var styrelsen inte villig att godkänna avtalet om överlåtelse av verksamheten till Prakticum som sådant. I stället skickas det tillbaka till ny beredning.

De östnyländska ägarkommunerna ska diskutera en möjlig försäljning av Inveons fastigheter i Haiko i Borgå.

Dessutom ska man diskutera om det skulle vara möjligt för Borgå stad att ta över den personal som hotar förlora sina jobb i fusionen. Det handlar om Inveons fastighets-, köks- och städpersonal.

Tillbaka till förhandlingsbordet

Inveon fortsätter också förhandla med Prakticum, enligt vissa villkor.

Bland annat vill styrelsen att Prakticum och den finska samkommunen som har hand om Edupoli och Point College gör upp ett hyresavtal om de nya lokaler som behövs på Yrkesvägen i Borgå senast den 31 oktober.

Alla aktörer ska tillsammans utreda och lösa de utmaningar som finns gällande lokaler och andra frågor. Målet är att ett nytt förslag med tidtabeller kan behandlas inom oktober i år.

Nu siktar man på att yrkesskolorna skulle kunna fusioneras den 1 januari 2020.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland