Hoppa till huvudinnehåll

JK: Soini borde som utrikesminister varit försiktigare och mer återhållsam i abortfrågan

Timo Soini
Timo Soini Bild: Tiina Jutila / Yle Timo Soini

Justitiekansler anser att utrikesminister Timo Soini (Blå) inte iakttog tillräcklig försiktighet när han deltog i ett abortkritiskt evenemang under en tjänsteresa i Kanada i våras.

JK Tuomas Pöysti säger att eftertanke och återhållsamhet är nödvändiga så att det inte uppstår missförstånd eller misstankar om vilka som är den finska statens och vilka som är Soinis egna ståndpunkter.

Soini agerade ändå inte lagstridigt, säger JK.

Tuomas Pöysti
Tuomas Pöysti Tuomas Pöysti Bild: Tiina Jutila / Yle Tuomas Pöysti

Han betecknar hela ärendet som problematiskt, eftersom religionsfrihet och yttrandefrihet naturligtvis också gäller utrikesministern.

Den person som representerar en stat förutsätts i regel ha en opartisk och neutral inställning till olika övertygelser.

Finland tillåter abort och vill främja kvinnors rättigheter

Soini representerar ett land i vars lagstiftning abort är tillåten. Finland strävar också i sin utrikes- och säkerhetspolitik efter att främja kvinnors och flickors rättigheter och deras sexuella och reproduktiva hälsa.

Eftersom Soini deltog i det abortkritiska evenemanget under en tjänsteresa, och hans deltagande offentligjordes bland annat på sociala medier, bör Soinis agerande kopplas till hans ställning och ämbetsåtgärder, konstaterar JK.

Justitiekansler säger att den politiska bedömningen inte hör till hans sak att bedöma - det hör till området för den politiska ministeransvarigheten.

Fyra partier i oppositionen föreslår misstroende för utrikesminister Timo Soini (Blå). Det är oklart när förtroendeomröstningen hålls.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes