Hoppa till huvudinnehåll

Kinas svar på USA:s nya tullavgifter: Tariffer på amerikanska produkter för 60 miljarder dollar

President Xi under EEF i Vladivostok i mitten av september 2018.
President Xi under EEF i Vladivostok i mitten av september 2018. Bild: EPA-EFE Xi Jinping

Efter att USA lagt nya tariffer på 200 miljarder dollar svarar kineserna med samma mynt. Värdet på produkterna, 60 miljarder, är mindre till summan men andelen av importen är större och målsökningen mer specifik – de produkter som kineserna ökar trycket på är sådana som karakteristiska Trump-supportrar tjänar sitt levebröd på.

Produkterna som hotas är bland annat flytande naturgas, små flygplan, datorer och textilier, samt kött, vete och vin.

Tarifferna som läggs på varorna är ändå mindre än väntat, 5 procent på vissa och 10 procent på andra, vilket kan bero på allvaret i retoriken som kommer från Vita huset.

President Donald Trump hotade genast med ytterligare amerikanska tariffer om kineserna försöker påverka de amerikanska mellanårsvalen, som hålls i november.

Trump lovar snabb "hämnd" om kineserna siktar in sig på att göra livet svårt för USA:s "jordbrukare, ranchägare och/eller industriarbetare".

Trump har tidigare låtit förstå att nya kinesiska tullar skulle leda till nya amerikanska tullar på Kinas export till USA, till ett värde av 267 miljarder dollar.

Det skulle i praktiken innebära att all kinesisk export till USA belagts med extratariffer.

Som man ropar i skogen får man (väl) svar?

Ögonbryn kanske höjs då Trumps hot når öronen. Är presidenten förvånad över att hostila handelsåtgärder leder till motsvarande åtgärder hos den andra parten?

Det här är tredje gången i år USA lägger nya tariffer på kinesiska varor, och hittills uppgår värdet på de produkter som fått extratariffer i 253 miljarder dollar. Den totala amerikanska importen från Kina var alltså 506 miljarder dollar förra året.

Kina å sin sida importerade 2017 amerikanska varor för 130 miljarder, varav 50 miljarder redan fått nya tullavgifter.

Om kinesernas i dag presenterade plan på att lägga avgifter på ytterligare 60 miljarder värt av import leder det till att så gott som hela importen är belagd med straffavgifter.

Donald Trump i Iowa.
Donald Trump hoppas att han har rätt strategi i handelskriget med Kina. Donald Trump i Iowa. Bild: EPA / Larry W. Smith Donald Trump,USA, Presidentvalet i USA 2016

Skillnaden är också den att Kinas nya avgifter berör också konsumtionsvaror, vilket gör att de kinesiska konsumenterna börjar märka supermakternas handelskrig, vilket kan leda till att de köper billigare produkter – som inte är tillverkade i USA.

Så frågan kvarstår, varför trappar USA upp det här handelskriget som på pappret verkar drabba i första hand amerikaner?

Amerikanerna är inte heller dumma och handelskriget har fått kritik, och många av de grupper som Trump ämnar försvara har kallat tullarna för skatt på amerikanska familjer.

Hög risk, stor belöning

Det primära målet med tullarna är att övertala amerikanska företag att shoppa inhemskt, istället för att importera billigare från främst Kina.

Det andra målet är tvinga Kina till att förändra sin handelspolitik, genom att sätta handeln med USA i vågskålen.

BBC:s ekonomireporter Andrew Walker konstaterar också att en stor del av handelskriget bygger på Donald Trumps personliga uppfattning om att USA:s handelsunderskott med Kina i sig självt är dåligt, och att det måste åtgärdas.

Trump anser att det beror på dåliga handelsavtal, men Walker menar att ett handelsunderskott är en fråga om investeringar och sparande, istället för handelspolitik.

Vinodling i Napa Valley i USA.
Amerikanskt vin, som det från Napa Valley i Kalifornien, kommer sannolikt att beläggas med en 10 procents extra tullavgift i Kina den 24 september. Vinodling i Napa Valley i USA. Bild: Mostphotos Kalifornien,viner,vinodling,vinranka,Napa Valley,Wine Country

Trumps beslut om skattelättnader för att öka på statsskulden, vilket i praktiken skär ner i statens sparande och därmed kan öka handelsunderskottet.

Presidenten vet det här men hoppas att risktagningen som är skattelättnaderna ska generera större omsättning och i förlängningen betala för sig själv.