Hoppa till huvudinnehåll

Lärare i Larsmo skippade beep-testet - klarade inte att testa eleverna efter dödsfallet i Esbo

Patrik Sandell och Gun Sonntag på en idrottsplan.
Gymnastiklärarna Patrik Sandell och Gun Sonntag. Patrik Sandell och Gun Sonntag på en idrottsplan. Bild: Yle/Kjell Vikman gymnastiklärare,Gun Sonntag

Det tragiska fallet då en elev i årskurs 8 dog under en gymnastiklektion i Esbo har påverkat testningen av elever. I Larsmo höjs röster för att den omfattande hälsogranskningen för eleverna i åttan ska göras före och inte efter det fysiska Move-testet.

Problemet är att då man testar hela årskurser är det troligt att det finns någon bakomliggande, oupptäckt, sjukdom hos någon av eleverna.

- Och det är skrämmande. Därför höll jag inte beep-testet i går. Problemet är att eleverna ska på omfattande läkarundersökning i åk 8 först efter testet. Så det är en knepig situation, säger gymnastiklärare Gun Sonntag på högstadiet Cronhjelmsskolan i Larsmo.

När Sonntag hörde om fallet i Esbo tänkte hon spontant att det borde finnas mer samabete mellan hälsovården och skola så att man kan få reda på om det finns underliggande sjukdomar hos en elev.

Måste ha testet

Beep-testet är en del av en större kartläggning av elevernas kondition, Move-testet. Testet utförs i årskurserna 5 och 8 och ingår i läroplanen. Varken rektor eller lärare får alltså ta bort testet i vanliga fall.

- Det finns i läroplanen sedan 2016 och vi kan inte välja om vi ska ha det eller inte, det finns inga alternativ utan ska göras inom september i årskurs 8 och då gör vi det, säger rektor Åsa Laxåback-Nyman på Cronhjelmskolan.

Åsa Laxåback-Nyman framför en bokhylla.
Åsa Laxåback-Nyman. Åsa Laxåback-Nyman framför en bokhylla. Bild: Yle/Kjell Vikman bokhyllor,laxåback-nyman

Tanken är att testet följs upp under flera skolår så att man kan dokumentera och följa upp elevernas utveckling.

- Tanken är att sporra eleverna så de kan konstatera sin fysiska förmåga och jobba upp den.

Bra test i grunden

Testet är i sig är det en bra sak, tycker gymnastiklärarna Gun Sonntag och Patrik Sandell. Alla åttor i Larsmo har tagit testet i höst.

- De flesta tycker det är roligt, de vill testa sin rörlighet, de förstår idén med testet och vad man vill komma fram till, säger Sonntag.

En gymnastiksal.
En gymnastiksal. Bild: Yle/Kjell Vikman Gymnastiksal

Under Move-testet kollas rörlighet i axlar, höft, och styrka i bål och armar. Enligt Sonntag är det just ställen man ofta får problem med senare i livet.

- Genom testet får de veta hur de ligger till jämfört med kompisar. Är jag stark eller svag? Är jag styv i axlarna?

Görs varje år i högstadiet

I Larsmo övar sjuorna redan inför det riktiga testet på åttan och så görs också en uppföljning på nian.

Enligt Sandell är det just utvecklingen hos eleven som testet ger en bra objektiv bild på. Men själva testresultatet får inte påverka betygsättningen.

- Det får inte påverka vitsordet. Men man kan notera utvecklingen från årskurs 7 till 9 och den kan man beakta när man ger vitsord. Eleven ska själv komma underfund med hur jag kan bli bättre och sätta upp mål.

Målet är att sporra eleverna att utvecklas åt rätt håll och till exempel börja motionera på fritiden, enligt Sonntag och Sandell.

Testet kanske görs om

Beep-testet går ut på att man under en kort period mäter maxprestationer.

- Det blir automatiskt att man tävlar mot varandra och det går lite emot idén i nya läroplanen där varje elev ska utgå och jobba från sin egen nivå. Så det är lite tokigt, säger Sonntag.

Men samtidigt säger hon att då det finns unga som mår dåligt på grund av sin fysiska hälsa så är skolans uppgift att sporra till rörelse och att eleverna rör på sig på fritiden.

Esbo drog bort hela testet

På måndagen valde Sonntag alltså att inte göra beep-testet på eleverna. Hon diskuterade saken med Laxåback-Nyman och vet att framöver är det bara att lägga in testet igen.

Laxåback-Nyman har inte i det här skedet diskuterat testet med sina kolleger i regionen.

- Men Esbo har dragit bort hela testet tillsvidare. Och man ska granska testet på nytt och eventuellt jobba om vissa delar. Så kanske det här är en start för att vidareutveckla testet.

En fotbollsplan.
En fotbollsplan. Bild: Yle/Kjell Vikman fotbollsplaner,idrott,fotboll,Larsmo

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten