Hoppa till huvudinnehåll

Norsk OS-målvakt och vårens playoffetta ska utgöra TPS guldlås – Fredrik Norrena: ”De kommer att överraska många”

Rasmus Tirronen, TPS.
Rasmus Tirronen redo att axla ansvaret. Rasmus Tirronen, TPS. Bild: Yle/Tomi Hänninen Rasmus Tirronen,TPS (ishockey)

Jag vill visa att jag är en toppmålvakt i ligan, säger Rasmus Tirronen som denna säsong bär målvaktsansvaret i topplaget TPS tillsammans med Henrik Haukeland. Norrmannen ser FM-ligan som ett steg framåt i karriären.

Åtminstone inledningen har varit hoppingivande. Två segrar på två matcher, en match var för Rasmus Tirronen och Henrik Haukeland, varsitt insläppt mål.

TPS hör till de största medaljkandidaterna i FM-ligan i ishockey, men målvaktspositionen har på förhand målats upp som något av ett frågetecken.

Två målvakter som valts till bästa burväktare på näst högsta serienivå i Finland respektive Sverige, men som än så länge inte gjort sitt definitiva genombrott bland den absoluta i en toppliga.

– Jag känner att jag nu vill visa att jag är en toppmålvakt i ligan, att TPS kan lita på mig att spela stora minuter. Mitt personliga mål i år är att kunna bevisa det på isen, säger Tirronen till Yle Sporten.

Haukeland: Absolut ett steg uppåt

Tirronen var Mestis bästa målvakt för Espoo United säsongen 2016-2017 och flyttade därefter till TPS, där han spelade i ungefär en tredjedel av matcherna förra säsongen. Säsongen var hans första i FM-ligan efter bland annat fem år i Nordamerika tidigare.

Oskari Setänen bar för det mesta huvudansvaret trots att Tirronens statistik var imponerande. 27-åringen slutade sjua mätt i räddningsprocent i grundserien och etta av alla i slutspelet, där TPS föll ut i semifinal mot Tappara.

– Vi såg vad han är kapabel till i fjol. Han visade också i Mestis att han klarar av att bära ansvaret. Han har gått mycket framåt fysiskt och sett riktigt, riktigt bra ut, så jag har stora förväntningar på ”Rasse”, säger målvaktstränaren Fredrik Norrena.

Henrik Haukeland, Finland-Norge VM 2018.
Henrik Haukeland byttes in i tredje perioden när Finland besegrade Norge med 7–0 i vårens VM-turnering. Henrik Haukeland, Finland-Norge VM 2018. Bild: Yle/Tomi Hänninen Henrik Haukeland,Mikael Granlund

Tirronens vapendragare kommer från Norge. Henrik Haukeland spelade såväl OS som VM förra säsongen och valdes till bästa målvalt i Allsvenskan för Timrå som tog steget till SHL.

Haukeland, 23, valde ändå att inte följa med laget upp.

– Jag ville spela matcher på en ännu lite högre nivå. Jag hade hört väldigt mycket bra om den finländska ligan, för mig är det absolut ett steg uppåt, säger Haukeland.

– Sen var jag också överlag sugen på Finland, de har ju väldigt bra historia med att utveckla målvakter. Och att få jobba med Fredrik Norrena var också nånting jag ville göra.

”Tar nya steg varje vecka”

Norrena manar till tålamod gällande sin färskaste adept.

– Det är en ny liga, ny nivå för Henrik, så vi måste ge honom tid att växa in i serien. Men han är en talangfull målvakt med en otrolig arbetskapacitet. Det känns som om han tar nya steg varje vecka, säger den tidigare landslagskeepern.

Hur lika varandra är Tirronen och Haukeland?

– De är faktiskt olika i sin spelstil och sitt sätt att agera. Rasmus är tekniskt väldigt duktig och strukturerad, han är stor och täcker mycket. Henrik är mer reaktionssnabb och svår att näta på nära målet, han hinner på andrapuckar och kan reparera sina misstag.

– Båda två är duktiga och jag är nöjd med var vi står i dag. Jag tror de kommer att överraska många den här säsongen, konstaterar Norrena om sin målvaktsduo.

Jättelika luckor

Förutom förstamålvakten Setänen försvann framför allt en massa rutin från TPS inför säsongen. Spelare som Tomi Kallio, Henrik Tallinder och Eric Perrin lämnade ett enormt ledarskapsgap att fylla.

– Dom är ju stora karaktärer och har spelat en stor roll i att TPS under de senaste åren igen börjat tas på allvar och är med i toppkampen varje år, säger Esbokillen och fortsätter att nya ledargestalter klivit fram.

Rasmus Tirronen och Henrik Tallinder, 2017.
Henrik Tallinder finns inte längre i TPS-försvaret. Rasmus Tirronen och Henrik Tallinder, 2017. Bild: All Over Press / Vesa Pöppönen Rasmus Tirronen,Henrik Tallinder,TPS (ishockey)

Han räknar upp NHL-meriterade lagkaptenen Lauri Korpikoski, vars situation för tillfället är oklar på grund av en hjärtmuskelinflammation, Ilari Filppula, Ilkka Heikkinen och Oula Palve.

– Dynamiken ändras såklart, men nya personer måste fylla de tomma utrymmena som lämnats kvar efter de stora ledarna, säger Tirronen.

Guld enda målet

Champions Hockey League gick snett för TPS som bara vann en av sina fyra första matcher och tidigt tappade chansen till avancemang.

Fredrik Norrena påminner att omsättningen i spelartruppen överlag varit stor, vilket synts.

– Det är ett nästan helt nytt lag som vi håller på att forma. Många bekanta ansikten är borta och nu gäller det att bygga nytt. Förutsättningar finns till vad som helst, men vi har mycket jobb framför oss.

Rasmus Tirronen, TPS.
Rasmus Tirronen räddade 26 av 27 skott i ligapremiären mot HPK. Rasmus Tirronen, TPS. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Rasmus Tirronen,TPS (ishockey)

Tränarprofilen betonar att formtoppen ska infinna sig i vår. Om placeringen i grundserien är ett, två, tre eller fyra spelar mindre roll.

Rasmus Tirronen håller med. Förra säsongens saldo med 0–4 i semifinalserien följt av förlorad bronsmatch efter en andraplats i grundserien räcker inte.

– Vi måste höja våra målsättningar, nu ska vi till finalen och vinna hela grejen. Fast vi miste stora delar av förra säsongens trupp, så har vi fortfarande ett bra lag, intygar Tirronen.

– I alla fall mitt personliga mål är att nå final och att vinna den sista matchen i vår, och jag vet att största delen av killarna i omklädningsrummet tänker likadant. Inte kan man ju vara nöjd med annat än att man får lyfta den där pokalen.

Läs mera:

Går det att vara såväl fiende som vän? Målvakter varandras bittraste rivaler, men samtidigt närmaste mentala stöd: ”Försöker inte sabotera varandra vid varje tillfälle”

Ingen har åtminstone öppet sagt åt mig att ”jag kommer att eliminera dig”, säger Rasmus Tirronen om förhållandet mellan två konkurrerande målvakter i samma lag. I Sportmagasinet pratar TPS keepertrio om det psykiskt krävande yrket som ishockeymålvakt.

Läs mera:

Rasmus Tirronen, TPS 2017.

Mogen nykomling under suveränt ledarskap – Rasmus Tirronens annorlunda väg fram till ligaeliten

Genombrott genast under första FM-ligasäsongen – men så är inte Rasmus Tirronen heller någon vanlig nykomling. "Jag var 28 år när jag debuterade i landslaget så ingenting är för sent", säger TPS-tränaren Fredrik Norrena om den 27-åriga adepten.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport