Hoppa till huvudinnehåll

Orkanen Helene ger sommarvärme till Finland – åtminstone i några dagar

Rönnbär mot klarblå himmel.
Rönnbär mot klarblå himmel. Bild: Jeannette Lintula/yle sol

I södra Finland väntas temperaturen stiga till över 20 grader. Det är en sällsynt läckerhet den här tiden på året, säger Yles meteorolog Matti Huutonen.

Varma vindar är på väg mot Finland. Det här innebär tre dagar av relativt somrigt väder.

I de södra delarna av landet väntas det bli över 20 grader på onsdag. På torsdag och fredag kan det bli lika varmt också i landets mellersta delar.

I norr blir det knappast varmare än 15 grader.

Dimma kan sätta käppar i hjulen för värmen

Det varma vädret har att göra med orkanen Helene som drar över norra Atlanten. Orkanen rör sig tillsammans med ett lågtryck som nu pressar varm luft mot Finland.

Meteorolog Huutonen påminner ändå om att dimma och dimmoln är något som hör september till, och om dimman inte lättar på dagen kan det hända att temperaturen stannar under 20 grader trots Helenes hjälp.

En temperatur på över 20 grader under andra halvan av september är enligt Huutonen en sällsynt läckerhet.

Högsommarvärme är ännu ovanligare. Senast man uppmätte en temperatur på över 25 grader den här tiden på året var den 17 september 1947. Då visade termometern i Tammerfors 25,2 grader.

På lördag blir det svalare och regnigare igen. Nästa vecka ser i nuläget ut att bli riktigt höstig med temperaturer på kring 10 grader i söder och fem i norr.

Läs också