Hoppa till huvudinnehåll

Sebastian Westberg är Finlands bästa freestyle motocrossförare: ”Bara att prata om ett hopp gör att adrenalinet stiger”

Sebastian Westberg flyger fram med sin motorcykel
Sedan han var åtta år gammal har han varje dag suttit på något med två hjul. Du kan nu se Sebastian Westbergs FMX-resa i dokumentären "Freestyledrömmen" som finns längst ner i artikeln. Sebastian Westberg flyger fram med sin motorcykel Bild: Ilkka Isoluoma Sebastian Westberg,Freestyle Motocross

Sebastian Westberg är Finlands bästa freestyle motocrossförare. Sin första bakåtvolt avslutade han med att landa på huvudet, men sedan har det gått spikrakt uppåt i karriären.

Sebastian Westberg var bara åtta år gammal när han fick sin första moped. Han bodde då på ön Utö i Finby, i Salo, och det är där han helt själv har lärt sig flera olika hopp.

Sebastian skruvar på sin motorcykel under tävlingar i Madrid.
Sebastian och hans flickvän. Bild från dokumentären Freestyledrömmen som du kan se längre ner i artikeln. Sebastian skruvar på sin motorcykel under tävlingar i Madrid. Bild: Olof Film Yle Fem,dokumentärprogram,8880 0092 111

För att ha råd med sin hobby började han tidigt tjäna ihop pengar. Han sålde kantareller på hösten och bastukvastar till midsommaren, och där emellan allt han kunde komma på för att tjäna en slant.

Blev inspirerad på en show

Själva freestyleåkningen (också kallad FMX) kom igång efter en resa till Helsingfors år 2005.

- Jag var där för att se på Monster jam tillsammans med mina kusiner, min bror och min pappa. I pausshowen hoppade det ut några motorcyklar och jag tänkte ”kan man faktiskt hoppa och göra trick med de där?”

Pappan alltid ett stort stöd

Efter showen i Helsingfors insåg Sebastian genast att han själv också var tvungen att testa. Han byggde sina banor och ramper själv, men pappan fanns, och finns fortfarande, alltid där som ett stöd.

- Pappa är nog en av dem som mest stått i regn och snöyra och hjälpt mig när jag tränat. När jag försöker göra nya och svåra trick står han alltid bredvid rampen och tittar på när jag gör dem för första gången. Det är viktigt för mig att han är med.

Sebastian har fortsatt bygga sina egna ramper, och nu är han dessutom utbildad byggmästare, så han vet vad han sysslar med.

Skaderisken en del av yrket

Sebastian skadar sig ofta (det ser du också i dokumentären Freestyledrömmen som finns längre ner i artikeln) men det hör till yrket.

- Man brukar säga att du inte försöker ordentligt om du inte skadar dig emellanåt. Det finns också både bra och dålig tur. Jag har många gånger kraschat så att jag borde brutit allt i kroppen men inte gjort det. Så ibland har man bättre tur.

Men du fortsätter ändå trots skaderisken?

- Jag tänker inte på det. Jag tänker bara på att tricket ska lyckas eller att jag ska lära mig det, säger Sebastian.

Adrenalinet en viktig del av sporten

Sebastian är den första i Finland som klarat en så kallad frontflip. Känslan att klara av ett nytt trick beskriver han som den bästa någonsin.

- Bara att träna inför det där tricket, med adrenalinmängden du har i kroppen, gör att det är bra. Bara att tänka på det är kul. Just nu tränar jag dubbla backflippar, alltså två bakåtvolter i samma hopp. Det räcker med att jag pratar om det nu så får jag adrenalin i kroppen.

Sebastian Westberg tävlar inför fullsatt publik.
Sebastian på en show. Sebastian Westberg tävlar inför fullsatt publik. Bild: Ilkka Isoluoma Sebastian Westberg,Freestyle Motocross

För att hinna snurra runt två gånger flyger han ungefär 13 meter upp i luften.

- Just nu tränar jag fortfarande så att jag landar i en bassäng med skumgummi, men med lite mer träning ska jag förhoppningsvis kunna landa på marken. I så fall är jag den första i Finland som gjort det.

Viktigt att synas och hålla sig fram

Sebastian har över 27 000 följare på Instagram. Att finnas där och att visa upp sig är viktigt.

- För mig är det väldigt viktigt eftersom jag bor i ett så litet land – jag måste kunna visa vad jag håller på med. Det är också viktigt att visa upp mina sponsorer.

Vad har du fått uppoffra för att hålla på med din hobby?

- Mycket fritid. När jag studerade spenderade jag inte en enda helg i min studiestad Åbo. Istället åkte jag iväg och tränade. Under jullov har jag åkt till Spanien för att träna. Nu är jag också nästan varje helg på någon show.

FMX-scenen är liten men växer

Finlands FMX-scen är ganska liten. Trots det finns här ändå runt 20 personer som åker professionellt – alltså reser runt i världen och deltar i tävlingar och uppvisningar.

- Men intresset växer hela tiden och man kan ju dela med sig av allt man lärt sig. Förra sommaren ordnade jag FMX-tävling i Finland och bjöd dit mina kompisar från bland annat Ryssland, Spanien, Lettland och Finland.

Evenemanget gav både nybörjare och proffs chansen att träffas och prata FMX.

- Du måste ju göra något för att bygga upp den här kulturen också i Finland, säger Sebastian.

Just nu kan du se Sebastians FMX-resa i dokumentären Freestyledrömmen på Arenan.

Du får följa med ända från början fram till hans största tävling och utmaning hittills: X-fighters i Madrid.