Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä om Soini och abortfrågan: Regeringen står bakom utrikesministern

Statsminister Juha Sipilä (C.)
Statsminister Juha Sipilä Statsminister Juha Sipilä (C.) Bild: Lehtikuva Juha Sipilä,Statsminister

Statsminister Juha Sipilä (C) säger att regeringen står bakom sin utrikesminister vid en eventuell förtroendeomröstning i riksdagen. Vi har ingenting att anmärka på Timo Soinis (Blå) sätt att sköta sitt jobb, säger Sipilä.

Tidigare på tisdagen kom Justitiekansler med sitt utlåtande om de klagomål som lämnats in om Soinis uttalade abortmotstånd.

Enligt JK var Soinis deltagande i ett evenemang ordnat av abortmotståndare under en resa i Kanada i maj "problematiskt".

Soini iakttog inte tillräcklig försiktighet och återhållsamhet när han deltog i evenemanget, och det fanns risk för att Finlands linje och Soinis egen övertygelse kunde blandas ihop, var huvudbudskapet i JK:s utlåtande.

Sipilä sade till Yle på tisdagen att JK:s tillrättavisning är i linje med vad regeringen tänker i frågan. Som minister måste man vara ytterst noggrann då man som privatperson deltar i olika evenemang så att inga missuppfattningar om Finlands linje uppstår. sade Sipilä.

Jag har inte handlat olagligt

Själv säger utrikesminister Soini att han har läst vad JK skrivit.

Timo Soini
Timo Soini Timo Soini Bild: Tiina Jutila / Yle Timo Soini

- Jag har gått igenom det i ett par timmar, och jag ser att jag - utrikesministern - inte har handlat olagligt. Finland är en rättsstat och Justitiekansler har utrett saken och dragit sina slutsatser.

Soini säger att JK:s text väger tungt och att han tar den på allvar och lär sig av den.

I sitt eget genmäle till JK skrev Soini tidigare att han deltog i en katolsk mässa till minne av abortoffer på sin egen fritid. Det gjorde han i egenskap av en katolik som gav uttryck för sin egen tro och övertygelse.

För övrigt säger sig Timo Soini vara nöjd över att JK:s utslag kom före förtroendeomröstningen i riksdagen.

- Nu handlar det om politik, eftersom jag ju inte har gjort något olagligt. Om oppositionen vill rösta om misstroende mot mig, så må de då rösta. Jag tror nog att regeringen står bakom mig.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes