Hoppa till huvudinnehåll

Skärgårdskompaniet fortsätter på Örö i några veckor till - sedan söker man en ny företagare till ön

Örö gästhamn på avstånd med segelbåtar i hamn.
Örö gästhamn på avstånd med segelbåtar i hamn. Bild: Linus Hoffman / Yle Örö,gästhamnar,gästhamn,segelbåtar,Skärgårdshavets nationalpark,Skärgårdshavet,Skärgården (öar)

Skärgårdskompaniet kommer att fortsätta driva verksamheten på Örö till slutet av säsongen. Samtidigt söker Forststyrelsen en ny företagare till Örö för nästa säsong.

- Vi har kommit överens om att Skärgårdskompaniet sköter den här säsongen till slut och efter det kommer domen att verkställas, meddelar regiondirektör Henrik Jansson vid Forststyrelsen.

Avtalet hävdes i tingsrätten

Egentliga Finlands tingsrätt hävde tidigare hyresavtalet mellan Forststyrelsen och Skärgårdskompaniet.

Bolaget betalade inte sin hyra inom utsatt tid och och den större hyresskulden gjorde att Forststyrelsen drog bolaget inför rätta.

Havet, och en strand med klippor och stenar på Örö i Skärgårdshavets nationalpark.
Havet, och en strand med klippor och stenar på Örö i Skärgårdshavets nationalpark. Bild: Linus Hoffman / Yle Örö,Skärgårdshavets nationalpark,Skärgårdshavet,Forststyrelsen,Skärgården (öar),Skärgård,öar,Åboland,Kimitoön (kommun)

Tingsrätten bedömde att det inte fanns några giltiga skäl för bolaget att låta bli att betala för hyran och att avtalsbrottet därför kunde anses vara betydande.

Enligt domen ska bolaget lämna Örö med omedelbar verkan.

Nu har alltså Skärgårdskompaniet och Forststyrelsen kommit överens om att bolaget driver verksamheten i några veckor till.

Hur kom ni fram till den här lösningen?

- Vi har haft kontakt och förhandlat i god anda. Jag tycker att det är viktigt att vi har en lösning som gör att allt löper på ett smidigt sätt och som inte skapar onödiga förluster för någondera, säger Jansson.

Processen att hitta ny företagare inleds så fort som möjligt

Enligt Jansson fortsätter säsongen åtminstone till slutet av september och oktober. Därefter tar verksamheten slut för säsongen.

- Under hösten kommer en process att inledas. Vi kommer att söka en ny företagare till Örö och vi kommer att ha öppen, offentlig process kring det, säger Jansson.

Motorbåtar och segelbåtar vid klipporna i Örö gästhamn.
Motorbåtar och segelbåtar vid klipporna i Örö gästhamn. Bild: Linus Hoffman / Yle Örö,gästhamn,gästhamnar,Motorbåt,segelbåt,segelbåtar,Skärgården (öar),klippor,Skärgården (klippor)

Enligt Jansson försöker man hitta en ny företagare så fort som möjligt.

- Det tar sin tid men vi vill komma till skott så fort som möjligt.

Åbo Underrättelser var först ute med nyheten om de förlängda arrangemangen på Örö.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland