Hoppa till huvudinnehåll

Sydkoreas president Moon Jae-In i Pyongyang för årets tredje toppmöte med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un

Moon Jae-In hälsades välkommen av Kim Jong-Un och hundratals flaggviftande, festklädda nordkoreaner
Moon Jae-In hälsades välkommen av Kim Jong-Un och hundratals flaggviftande, festklädda nordkoreaner Moon Jae-In hälsades välkommen av Kim Jong-Un och hundratals flaggviftande, festklädda nordkoreaner Bild: EPA-EFE/PYONGYANG PRESS CORPS Moon Jae-in,Kim Jong-un,Nordkorea,Sydkorea

Sydkoreas president Moon Jae-In har landat i Pyongyang för sitt tredje toppmöte i år med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Kim och hundratals flaggviftande nordkoreaner tog emot Moon på flygplatsen, där Moon och hans fru Kim Jung-Sook hälsades varmt välkomna av Kim Jong-Un och hans fru Ri Sol-Ju.

Männen omfamnade varandra, log brett och småpratade, innan de hälsade på välkomstkommittén och hundratals nordkoreaner i festdräkter.

De väldrillade Nordkoreanerna bar blommor och flaggor och skanderade slagord som " Vi välkomnar entusiastiskt president Moon Jae- Ins besök i Pyongyang."

På tv-bilder kunde man också se Kims yngre syster Kim Yo-Jong i bakgrunden; hon har följt sin bror som en skugga i år under Kims bägge toppmöten med Moon samt under toppmötet med Trump i juni.

Därefter bar det av in till centrum av Pyongyang där de koreanska ledarna körde genom staden i en bilkortege.

Vägarna kantades av tiotusentals nordkoreaner som skanderade " Återförening, återförening!"

Kim Jong-Un, hans fru Ri Sol-Ju och yngre syster Kim Yo-Jong (till vänster) tog emot Moon Jae-In och hans fru Kim Jung-Sook  på flygplatsen i Pyongyang
Kim Jong-Un, hans fru Ri Sol-Ju och yngre syster Kim Yo-Jong (till vänster) tog emot Moon Jae-In och hans fru Kim Jung-Sook på flygplatsen i Pyongyang Kim Jong-Un, hans fru Ri Sol-Ju och yngre syster Kim Yo-Jong (till vänster) tog emot Moon Jae-In och hans fru Kim Jung-Sook på flygplatsen i Pyongyang Bild: EPA-EFE/PYONGYANG PRESS CORPS / POOL Nordkorea,Kim Jong-un

Nedrustning i främsta rummet

Moon tillbringar tre dagar i Nordkorea där han förväntas trycka på för nya nedrustningseftergifter av Kim Jong-Un.

För honom själv personligen är besöket viktigt eftersom hans föräldrar kommer från Nordkorea, som de flydde från i början av Koreakriget i början av 1950-talet. Moon själv föddes i ett flyktingläger i Sydkorea i slutskedet av kriget, i januari år 1953.

Moon betonade inför sitt första besök i Nordkorea att han vill se konkreta steg i nedrustningen på den Koreanska halvön.

- Det jag vill åstadkomma är fred. Inte en trevande förändring som kunde vara instabil beroende på det internationella läget, utan en oåterkallelig, permanent och orubblig fred, oavsett vad som händer på den internationella arenan, konstaterade Moon inför sin avfärd till Pyongyang.

USA:s president Donald Trump bad Moon att agera som "chefsförhandlare" mellan honom och Kim, efter att Trump nyligen ställde in utrikesminister Mike Pompeos planerade besök i Pyongyang.

Moon tog gärna emot medlingsuppgiften, eftersom han vill att Sydkorea spelar en central roll i försoningsprocessen med Nordkorea.

Donald Trump och Kim Jong-un promenerar längs med en stig.
Donald Trump och Kim Jong-Un träffades första gången i Singapore i juni och Nordkorea har nu föreslagit ett nytt toppmöte med USA. Donald Trump och Kim Jong-un promenerar längs med en stig. Bild: KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES Donald Trump,Kim Jong-un,Singapore,promenad

Förväntningar kom på skam?

Förväntningarna i Sydkorea var enormt höga efter det första toppmötet mellan Moon och Kim i april, men entusiasmen har svalnat något då realismen har satt in.

Nordkoreas löften om nedrustning har inte infriats när det har gått upp för omvärlden att Kim Jong-Un inte är redo att nedrusta ensidigt utan att han kräver motsvarande, stegvisa eftergifter av USA och Sydkorea.

Moons främsta korsiktiga mål har redan förverkligats; Nord- och Sydkorea har närmat sig varandra betydligt under de gångna månaderna.

Man har återupptagit militära förhandlingar på hög nivå och länderna öppnade förra veckan en diplomatisk sambandsbyrå i den nordkoreanska gränsstaden Kaesong. Det gemensamma sambandskontoret underlättar direkta kontakter mellan länderna.

Relationerna mellan Nordkorea och USA har under hösten tagit ett steg tillbaka efter Trumps optimism under toppmötet med Kim i Singapore i juni.

Enligt Moon är målet ändå fortfarande att åstadkomma ett slutligt fredsavtal som formellt skulle göra slut på Koreakriget som slutade i ett stilleståndsavtal år 1953.

- Om dialogen mellan Nordkorea och USA återupptas efter detta besök så ske det vara betydande i sig, anser Moon Jae-In.

Moon och Kim omfamnade varandra på flygplatsen i Pyongyang
Moon och Kim omfamnade varandra på flygplatsen i Pyongyang. Moon och Kim omfamnade varandra på flygplatsen i Pyongyang Bild: EPA-EFE/KIM HEE-CHUL Kim Jong-un,Moon Jae-in,Nordkorea,Sydkorea

Kim vill ha bistånd och sanktionslättnader

Kim Jong-Uns mål är att närma sig Sydkorea, oavsett vad som händer i relationerna med USA.

Han hoppas framför allt på ekonomiskt stöd av Sydkorea och det är anmärkningsvärt att flera ledande sydkoreanska affärsmän från toppföretag som Hyundai och Samsung ingår i Moon Jae-Ins delegation i Pyongyang.

Ett annat viktigt mål för Kim är att åstadkomma lättnader i FN-sanktionerna. Det har delvis redan har lyckats, då Nordkoreas jättegrannar Kina och Ryssland har börjat leverera mer mat, olja och kol till utarmade Nordkorea, trots existerande FN-sanktioner.

Kim vill kanske också slå en kil mellan bundsförvanterna USA, Sydkorea och Japan, om eller när dialogen med USA strandar för gott.

Moon Jae-In och Kim Jong-Un inspekterar hederskompaniet på flygplatsen i Pyongyang
Moon Jae-In och Kim Jong-Un inspekterar hederskompaniet på flygplatsen i Pyongyang Moon Jae-In och Kim Jong-Un inspekterar hederskompaniet på flygplatsen i Pyongyang Bild: EPA-EFE/PYONGYANG PRESS CORPS / POOL Kim Jong-un,Moon Jae-in,Nordkorea,Sydkorea

Ett andra toppmöte med Trump?

Kim har inte uttalat sig om USA på sistone, men han skickade nyligen ett brev till Trump där han föreslog ett nytt toppmöte och enligt Vita huset har förberedelserna för ett sådant möte redan inletts.

Medan Kim är tyst så låter han i stället officiella nordkoreanska medier säga rakt ut vad den högsta ledningen anser.

Nordkoreas största dagstidning, regeringens språkrör Rodong Sinmun (Arbetarnas tidning) vältrade över skulden för uteblivna nedrustningsförhandlingar enbart på USA.

- Det är på grund av USA:s meningslösa, irrationella envishet som andra frågor kan diskuteras enbart efter att vårt land oåterkalleligt har avskaffat vår kärnvapenberedskap, klagade Rodong Sinmun i en ledare inför Moons besök.

Artikeln uppdateras.