Hoppa till huvudinnehåll

Tidigare Ässät-vd skall lyfta damligans anseende: "Spelarna skall inte behöva betala för att spela ishockey"

Eeva Perttula jobbade tidigare som vd för Ässät.
Eeva Perttula jobbade tidigare som vd för Ässät. Eeva Perttula jobbade tidigare som vd för Ässät. Bild: Yle / Mari Kahila Ässät,Eeva Perttula

Eeva Perttula blev inte långvarig på posten som verkställande direktör för herrligalaget Ässät i Björneborg. Nu när hon tagit över rodret i ledningsgruppen för damligan i ishockey vill hon framförallt hitta en huvudsponsor för serien och effektivera kommunikationen.

Eeva Perttula han vara verksam som vd för Ässät i Björneborg i ett och ett halvt år innan hon fick sparken på grund av förtroendebrist.

I höst fick hon frågan om hon vill ta över som ordförande för ledningsgruppen i damligan i ishockey och det var med iver, glädje och tacksamhet hon tog emot uppdraget.

Hon säger i en intervju till Yle Urheilu att ledningsgruppens viktigaste uppdrag är att göra det möjligt för spelarna att spela ishockey utan att själva måsta stå för notan.

Vill knyta samarbetspartners till damligan

Med mycket små medel kan man enligt Perttula börja komma närmare en verklighet där det är möjligt.

– Vi måste göra oss mer kända bland människor så att vi kan nå de människomassor som skall utgöra publik på våra matcher. Det i sin tur ger oss möjligheten att knyta till oss samarbetspartners, säger Perttula.

Damlandslagsspelarna är en viktig marknadsföringskanal för damhockeyn i Finland, men största delen av affischnamnen spelar inte i den inhemska ligan.

Jenni Hiirikoski i försvarsposition.
Jenni Hiirikoski spelar i Sverige. Jenni Hiirikoski i försvarsposition. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Jenni Hiirikoski

Det är framförallt Sverige som lockar.

– Vi har diskuterat hur vi skall få spelare att stanna i Finland. I Sverige är förutsättningarna helt annorlunda. Allting handlar egentligen om hur vi kan garantera en optimal miljö för utveckling också på det individuella planet, säger Perttula.

Jakten igång på huvudsponsor

Den inhemska ligan har kört igång i turneringsform vad säsongen 2018-2019 beträffar, men ekonomiskt hoppas Perttula att man redan inför nästa säsong har skapat bättre förutsättningar.

Hoppa över Twitterpostning

Hon vill hitta en huvudsponsor för hela serien, ett vanligt tillvägagångssätt inom herrarnas bollsporter.

– Jag vill ut och föra den här diskussionen bland potentiella partners. Jag hoppas att vi inför nästa säsong kan ha en heltäckande sponsor på plats som ser mångfalden inom ishockeyn som något värdefullt.

Riikka Välilä skrinnar med pucken.
Riikka Välilä i HV-71. Riikka Välilä skrinnar med pucken. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press Riikka Välilä,HV71 Dam

När Perttula 2017 tog över i Ässät gjorde hon det direkt från näringslivet med relativt lite grenspecifik erfarenhet.

Nu får hon fortsätta implementera de idéer hon haft inom damernas ishockey.

– Jag kom bara åt att skrapa på ytan i Ässät och se på utvecklingen med en utomståendes ögon. Jag är otroligt glad att kunna fortsätta utvecklingsarbetet i en annan roll och en annan miljö.

Artikeln är en förkortad och översatt version av Yle Urheilus artikel Naisten Liigan uusi puheenjohtaja Eeva Perttula haluaa houkutella sarjalle oman pääsponsorin – "Meidän pitää saada tehtyä itsemme tutuiksi ihmisille"

Läs mera:

Ligaplatsen räddade damhockeyn i Vasa – "Många funderade på att sluta om vi hade hängt kvar i Mestis"

Att spela i Mestis ytterligare en säsong var inget alternativ för Vasa Sports damlag. Nu kämpar man med näbbar och klor för att befästa sin plats i Damligan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport