Hoppa till huvudinnehåll

Trump trappar upp tulltarifferna med Kina - varnas för följderna av att använda "riktig ammunition" i handelskriget

Donald Trump och Xi Junping tittar på varandra med ländernas flaggor i bakgrunden.
Trump och Xi träffades i november 2017. Donald Trump och Xi Junping tittar på varandra med ländernas flaggor i bakgrunden. Bild: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY Donald Trump,Xi Jinping,USA,Kina,flaggor

Handelskriget mellan USA och omvärlden eskalerar. President Trump har beslutat om nya tulltariffer för kinesiska varor på ytterligare 200 miljarder dollar.

President Donald Trump kungör nya åtgärder för att försvåra kinesisk export till USA och öka efterfrågan på amerikanska produkter.

Den kinesiska ekonomins tillväxt har saktat ner under senaste tid, och väntas kunna bli långsammare efter president Trumps beslut.

Upptrappade avgifter, kanske på all import

USA har redan flera gånger i år infört nya tariffer för kinesiska produkter. Beslutet har föregåtts av en lång förberedelsetid. En förteckning över vilka varor som drabbas har utvecklats sedan sommaren.

Dagens beslut innebär att extraavgifterna omfattar ungefär hälften av importen från Kina.

Fartyg lassad med containrar utanför Hong Kong.
Fraktfartyg på väg mot Hong Kong. Fartyg lassad med containrar utanför Hong Kong. Bild: EPA-EFE/JEROME FAVRE Kina,Hong Kong,handel,fraktfartyg,containerfartyg,Container,båtar

Avgifterna tas stegvis i bruk den 24 september. Först är avgiften 10 procent. Efter jul träder de 25-procentiga tullavgifterna i kraft i sin helhet.

USA är berett att senare införa tulltariffer på all import från Kina.

"Kina skadar amerikanska intressen"

USA kräver att Kina upphör med verksamhet och regelverk som skadar amerikanska intressen. Till exempel vill man få bättre tillgång till den kinesiska marknaden för amerikanska företag.

Kina har kritiserats för stöld av immateriella rättigheter och för piratkopiering. Därför kräver USA att amerikanska företag inte ska tvingas ge över kunskap om sin teknologi till kinesiska partners och myndigheter.

Kina svarar med liknande åtgärder

När USA tidigare har ökat på avgifterna, har Kina svarat med samma mynt.

Extratullar på varor har införts och tidigare handelsavtal har sagts upp. Liknande väntas nu. Därmed kan man säga att handelskriget är i full gång.

- Hittills har det varit mest smågräl och skärmytslingar, där bara gummikulor har använts, säger Tom Orlik, chefsekonom på Bloomberg Economics.

Bonde i Iowa håller sojabönor i sina händer.
Kina har tidigare svarat på Trumps tullar med att höja tarifferna på bland annat amerikanska sojabönor. Bonde i Iowa håller sojabönor i sina händer. Bild: EPA-EFE/CRAIG LASSIG Sojaböna,sojabönor,odling,jordbruk,USA,gröda

Det har gällt handel för 50 miljarder dollar. Det är inte ingenting men inte heller så mycket, med tanke på hur stor den globala handeln är.

"Riktig ammunition i riktigt krig"

- Nu handlar det om varor för 200 miljarder dollar, och Kina väntas svara. Det har utvecklats till ett reellt handelskrig, med riktig ammunition, beskriver Tom Orlik.

Om Kina tar till motåtgärder som drabbar bland annat amerikanskt jordbruk, finns ett tredje paket klart att tas i bruk. Det omfattar varor för 287 miljarder dollar, hotar president Trump i ett uttalande.

Han hoppas fortfarande kunna nå en överenskommelse med Kinas president Xi, som han säger sig högakta.

Globalisterna varnar för följderna

USA:s åtgärder är tänkta att skada den kinesiska ekonomin. Tillväxten av det kinesiska BNP påverkas säkert, säger Tom Orlik. Han jobbar på Bloomberg Economics, en förespråkare för globalisering och frihandel.

Michael Bloomberg, miljardär och New Yorks tidigare borgmästare, håller nästa vecka ett stormöte för stats- och regeringschefer i New York.

76-åriga miljardären Michael Bloomberg i talarstol.
Michael Bloomberg samlar 50 statschefer för frihandel. 76-åriga miljardären Michael Bloomberg i talarstol. Bild: Bengt Östling/Yle Michael Bloomberg,miljardär,New York,politiker

De är i stan på grund av FN:s generalförsamling. Det är andra gången Bloomberg arrangerar ”Global Business Forum”, där också de största företagens ledare deltar.

Det betecknas som ett samarbetsmöte för alla som tror på frihandel och globalism. Där betonas också välgörenhet, kampen mot terrorism och mot klimatförändringar.

Mötet är en fortsättning på de evenemang som brukade ordnas under Bill Clintons tid som president.

President Trump ska veterligen inte delta i evenemanget.

Miljardärernas kamp?

Michael Bloomberg har profilerat sig som en stark kritiker av Trump.

Bloomberg är flitigt med i spekulationerna om vem som ska ställa upp i presidentvalet 2020.

Han har sagt att han i så fall ställer upp för demokraterna, trots att han var republikan under sin tid som borgmästare i New York.