Hoppa till huvudinnehåll

Tvångsåtgärder mot kafé på Tulludden: Ingen mat förrän det finns vatten

Brun-röd byggnad i två våningar.
Det finns planer på att dra vatten till kaféet under hösten. Brun-röd byggnad i två våningar. Bild: Helena Rosenblad / Yle Västnyland,Hangö,Tulludden,badstränder,strandliv,kaféer,Café,surf club hanko

Kaféet på södra sidan av Tulludden i Hangö får inte längre tillverka, servera eller sälja livsmedel. Orsaken är att kaféet fortfarande saknar vatten och avlopp.

Hälsoövervakningen anser att kaféet är fullständigt otillräcklig som livsmedelslokal och ökar riskerna för konsumenterna. Sydspetsens miljöhälsonämnd beslutade därför om tvångsåtgärder mot kaféet i mitten av september.

Följde inte löfte om att sälja endast förpackade livsmedel

Hushållsvattnet tas nu från ett annat restaurangkök. Kaféinnehavaren har ansett att läget inte orsakar risker för konsumenternas hälsa och önskat att verksamheten inte avbryts.

Kaféet på Tullstranden öppnade våren 2017. Hälsoövervakningen har flera gånger uppmanat kaféet att dra vatten och avlopp till lokalen.

I juni i år gick företagaren som driver kaféet därför med på att begränsa verksamheten och endast sälja förpackade livsmedel. Vid en inspektion en månad senare visade det sig att begränsningen inte hade följts och att bristerna inte hade åtgärdats.

Plan att få vatten under hösten

Företagaren som driver kaféet hade hoppats att Hangö stad skulle delta i kostnaderna för att dra vatten och avlopp till kaféet på Tullstranden. Direktionen för Hangö Vatten sade ändå nej till anhållan i juni i år.

Kaféinnehavaren har nu inlett arbetet med att få kommunalteknik till kaféet, men arbetena har dragit ut på tiden.

Enligt planerna ska kaféet få tillgång till vatten och avlopp under hösten.

Om kaféet får tillgång till vatten kan direktören för hälsoövervakningen upphäva förbudet mot att tillverka, servera eller sälja livsmedel.

Enligt uppgifter i Hangötidningen ser det ändå ut som om kaféet inte kommer att stänga.

Eftersom kaféinnehavaren har besvärat sig mot miljöhälsonämndens beslut betyder det att beslutet tidigast kan träda i kraft i mitten av oktober. Innan dess hoppas innehavaren ha tillgång till vatten och avlopp.

Artikeln uppdaterades 19.9 klockan 8.05 med uppgifterna från Hangötidningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland