Hoppa till huvudinnehåll

Västra Vanda kan få svensk samlingsplats – Mårtensdals campus kan stå klart om fem år

Rektor Per Wiander utanför Mårtensdals skola i Vanda.
Rektor Per Wiander skulle gärna se att det byggdes upp ett svenskt rum runt hans skola. Rektor Per Wiander utanför Mårtensdals skola i Vanda. Bild: Yle / Hanna Othman Vanda,pelle wiander

Vandasvenskarna är 5 600 till antalet och bor väldigt utspritt runt hela staden. I framtiden kan de kanske samlas kring ett gemensamt bildningscentrum i västra Vanda, ett svenskt rum.

- Det finns inga naturliga svenska enheter i Vanda. Vi vill skapa starka svenska rum där svenska språket är närvarande i all verksamhet, säger Anders Vikström som är direktör för den svenskspråkiga bildningen inom Vanda stad.

Enligt preliminära planer skulle det finnas rum för både daghem och grundskola. Också Folkhälsan skulle finnas under samma tak, så att barnen har nära till deras morgon- och eftermiddagsverksamhet.

Vanda musikinstitut skulle kunna hålla lektioner på campuset som också består av ett obemannat bibliotek. Scouterna och olika klubbar skulle kunna hyra in sig på kvällstid.

Skolbiblioteket på Mårtensdals skola i Vanda.
Biblioteket på Mårtensdals skola. Ett större bibliotek som också kunde fungera som samlingsplats finns på önskelistan. Skolbiblioteket på Mårtensdals skola i Vanda. Bild: Yle / Hanna Othman skolbibliotek,bibliotek,Vanda

Så här låter planerna som målas upp för Mårtensdals svenska rum. Hittills har de som berörs av planerna fått skriva ner i en pedagogisk plan vilka deras önskemål för campuset är. Under hösten ska en behovsutredning göras från stadens sida.

Hittills har staden budgeterat 4,8 miljoner euro för bygget men det kommer inte att räcka, menar Per ”Pelle” Wiander som är rektor för Mårtensdals skola.

För den summan skulle man möjligtvis få en ny daghemsbyggnad men då blir det ingen ny gymnastiksal, inget nytt auditorium eller bibliotek. Skolans byggnad från 1970-talet behöver så småningom en uppgradering.

Mårtensdals skolas skolgård.
Det skulle bra rymmas ett daghem på skolgården, tycker eleverna. Mårtensdals skolas skolgård. Bild: Yle / Hanna Othman Vanda

Daghemmet Timotej finns för stunden i en barack som skulle vara tillfällig, men fortfarande står kvar 20 år senare. Folkhälsan håller till i en källarvåning i ett höghus, men blir snart hemlösa då de inte får stanna kvar där.

I västra Vanda finns inget svenskt rum, menar Pelle Wiander. I östra Vanda finns Dickursby skola och daghem på samma tomt.

- Men vi har tanken om att vi skulle vara en och samma enhet, vi tillsammans, säger rektor Wiander.

Rektor Per Wiander vid Mårtensdals skola i Vanda.
Rektor Per Wiander poserar framför en bild på skolans maskot Mårten Gås. Rektor Per Wiander vid Mårtensdals skola i Vanda. Bild: Yle / Hanna Othman Vanda,pelle wiander

De som idag går i sexan kommer inte att hinna njuta av det nya campuset om det blir färdigt år 2023, men tycker att det låter som en bra idé.

- Det är bra om den svenska skolan och daghemmet inte är så utspritt utan på samma ställe, säger Matilda Laxström.

- Det är bra och lugnt att gå här i Mårtensdals skola. Om daghemmet kommer på samma tomt så är det enklare för föräldrarna att hämta barnen, säger Frank Berghäll.

- Ett större bibliotek skulle vara bra, då kanske fler skulle läsa, säger Lina Kiviaho.

Matilda Laxström, Lina Kiviaho och Frank Berghäll är elever vid Mårtensdals skola.
Matilda Laxtröm, Lina Kiviaho och Frank Berghäll. Matilda Laxström, Lina Kiviaho och Frank Berghäll är elever vid Mårtensdals skola. Bild: Yle / Hanna Othman Vanda,frank berghäll

Kiviaho tycker också att det är en bra idé att samla de svenskspråkiga på ett ställe, eftersom de inte är så många i Vanda.

Det brukar inte vara ett problem att prata svenska på gatan i Vanda, enligt eleverna.

- Jag brukar prata svenska helt fritt med mina föräldrar och kompisar. Men det är väldigt sällan man kan prata svenska i butiken och få svar på svenska, säger Matilda Laxström.

Rättelse 19.9.2018 kl.8:55: Det stod tidigare att det bor 5 200 svenskspråkiga i Vanda, men den rätta siffran är 5 600 personer år 2018.

Mårtensdals skola, Vanda

Läs också