Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Jussi Halla-aho skrattar hela vägen till valet – ju mer Sannfinländarna isoleras desto bättre för honom

Jussi Halla-aho på Alma Medias partiledardebatt. Bilden är tagen i profil, Halla-aho ler lite.
Jussi Halla-aho Jussi Halla-aho på Alma Medias partiledardebatt. Bilden är tagen i profil, Halla-aho ler lite. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen Jussi Halla-aho,Alma Media,partiledare

Onsdagens partiledardebatt visade tydligt att Sannfinländarna är isolerade i finländsk politik. Jussi Halla-aho som umgås allt flitigare med sverigedemokrater har lyckats importera ett drömläge, skriver Svenska Yles politiska reporter Magnus Swanljung.

Under veckoslutet gav Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson de svårt trängda politikerna i Sverige ett gott råd. I en intervju i Helsingin Sanomat sa hon att de svenska partierna kunde följa Finlands exempel och låta Sverigedemokraterna bära regeringsansvar.

Anna-Maja Henriksson på Alma Medias partiledardebatt.
Anna-Maja Henriksson på Alma Medias partiledardebatt. Anna-Maja Henriksson på Alma Medias partiledardebatt. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen Anna-Maja Henriksson,Alma Media,partiledare

I Finland avväpnade och splittrade regeringsansvaret enligt Henriksson det tidigare så starka sannfinländska partiet.

Svenskarna får själva bedöma om Henrikssons råd har relevans för dem. Men här hemma i Finland känns det plötsligt hopplöst föråldrat.

Jussi Halla-ahos nya sannfinländska parti är nämligen immunt mot en sådan taktik.

Det visade inte minst Alma Medias partiledardebatt på onsdag eftermiddag.

Sannfinländarna är inte längre ett regeringsparti

Anna-Maja Henriksson själv var den första att erkänna att ett regeringssamarbete med Sannfinländarna “i praktiken är omöjligt”.

I jämförelse med övriga partiledare befann sig Halla-aho under debatten i ett helt eget värdeuniversum. Han upprepade att all humanitär invandring till Finland bör stoppas och sa att nästan alla asylsökande som kommit till Finland bör betraktas som “asylshoppare”.

Tonen är helt annorlunda än inför senaste riksdagsval när Sannfinländarna leddes av Timo Soini.

Sannfinländarna kan lugnt ladda upp för riksdagsval förvissade om att martyrskapet fortsätter

I Finland utesluter förstås ingen någonsin på förhand regeringssamarbete med någon. Således lyckades inte programledarna ens med tång få de tre största partiernas partiledare att kategoriskt säga nej till Sannfinländarna.

Men hur ska man tolka Socialdemokraternas Antti Rinnes “blir allt svårare att tänka sig” och “just nu ser det omöjligt ut”?

Eller hur ska man förstå Samlingspartiets Petteri Orpo som “kände kalla kårar” när han hörde Sannfinländarnas Laura Huhtasaari igår i riksdagen?

- Vi sade nej till Halla-aho sommaren 2017 och några förändringar har inte skett sedan dess, konstaterade Orpo.

Man måste väl anse att det är finska för “nej”.

Juha Sipilä och Antti Rinne på Alma Medias partiledardebatt.
Juha Sipilä (C) och Antti Rinne (SDP) tar i olika grad avstånd från Sannfinländarna. Juha Sipilä och Antti Rinne på Alma Medias partiledardebatt. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen Juha Sipilä,Antti Rinne,Alma Media,partiledare

Att Centerns Juha Sipilä inte vill utesluta förhandlingar med någon utan nöjer sig med att konstatera att ett samarbete vore svårt ändrar inte på bilden.

Sannfinländarna kan lugnt ladda upp för riksdagsval förvissade om att martyrskapet fortsätter. Dörren till regeringen är stängd och inget kunde gynna dem mera.

Blå framtids ordförande Sampo Terho sneglade avundsjukt mot Halla-aho och försökte förklara den mekanism han själv känner så väl från den gamla goda tiden: Ser ni inte att Jussi Halla-aho befinner sig i paradiset nu när alla i tur och ordning får frågan om de kan samarbeta med honom?

Fortsätter det så här får Finland enligt Halla-aho ett tvåpartisystem: Sannfinländarna mot alla de övriga

Halla-aho själv kunde nöjt analysera situationen. Hela diskussionen visar enligt honom att alla räknar med att Sannfinländarna kommer att få ett beaktansvärt stöd av väljarna i nästa riksdagsval.

Fortsätter det så här får Finland enligt Halla-aho ett tvåpartisystem: Sannfinländarna mot alla de övriga.

Halla-aho hämtar inspiration från Sverige

Den senaste tiden har Halla-aho tillsammans med partiets viceordförande Laura Huhtasaari inte missat en enda chans att mysa med sina sverigedemokratiska systrar och bröder.

Sannfinländare och Sverigedemokrater i Björneborg
Sannfinländarnas Jussi Halla-aho och Laura Huhtasaari tillsammans med Sverigedemokraternas Richard Jomshof och Peter Lundgren i Björneborg sommaren 2018 Sannfinländare och Sverigedemokrater i Björneborg Bild: Yle/Magnus Swanljung Sannfinländarna,Sverigedemokraterna

Från Sverige har de redan lyckats importera hotbilden: Se vad invandringen har gjort med Sverige, snart brinner bilarna i de finländska förorterna. Nu gör man allt för att importera också den politiska berättelse som fått Sverigedemokraterna att växa till Sveriges tredje största parti.

Frågan är hur mycket de övriga partierna och medierna låter nästa riksdagsval handla om Sannfinländarna och hur mycket deras syn på invandring ska styra debatten.

Medierna tycks tveka. I Alma Medias debatt frågade programledarna för säkerhets skull samtliga partiledare om det känns viktigt att diskutera asylpolitik innan man satte igång med det som första ämne.

För även om den globala flyktingkrisen självklart är en oerhörd utmaning kan den humanitära invandringen till Finland knappast just nu beskrivas som okontrollerad.

För att återgå till Anna-Maja Henrikssons goda råd till svenskarna är väl frågan alltså om inte de finländska partierna har lika mycket att lära sig av det som skett i Sverige som svenskarna har att lära av oss.

Ändring 20.9.2018 klockan 7.45: Ordet "oreglerad" byttes till ordet "okontrollerad".

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes