Hoppa till huvudinnehåll

"Avtalet kan inte längre förhandlas om", säger rektor Harriet Ahlnäs om fusionen mellan Prakticum och Inveon

Harriet Ahlnäs
Rektor Harriet Ahlnäs Harriet Ahlnäs Bild: Yle / Petter Blomqvist Prakticum,yrkesutbildning,andra stadiets utbildning,Borgå,verkställande direktör,rektorer,Rektor,harriet ahlnäs

Inveons styrelse vill fortsätta förhandla med Prakticum om avtalet kring en sammanslagning av de båda yrkesutbildningarna i Östnyland. Det är inte längre möjligt, säger Prakticums rektor Harriet Ahlnäs.

- Beslutet inom Inveons styrelse i tisdags att inte förkasta avtalsförslaget var ju positivt. Och att man är positivt inställd till att den svenska yrkesutbildningen ska ordnas på det här sättet, Prakticum-Inveon, säger Harriet Ahlnäs.

Men Ahlnäs påpekar att det är en missuppfattning att tro att överlåtelseavtalet som godkändes av Prakticums bolagsstämma 30.8.2018 fortfarande är förhandlingsbart.

- Vi har haft en förhandlingsgrupp tillsammans med Inveon som har suttit hela våren och sommaren. De kompromisser som Svenska Framtidsskolan (Prakticum) då gjorde i och med förhandlingarna finns i överlåtelseavtalet. De står kvar i avtalet och dem kan man inte ändra på. Det avtalet måste antingen godkännas eller förkastas av de östnyländska kommunerna. Det kommer vi inte att förhandla om mera. Det kommer inget nytt avtal, säger Ahlnäs.

Blir det en fusion mellan Inveon och Prakticum?

- Jag hoppas förstås på att det ska bli en och jag tror nog att det finns viljor i östra Nyland att få det på det här sättet. Men processen har varit så lång och tung. Det gör inte något gott för yrkesutbildningen att man diskuterar den här frågan i åratal. Vi måste få ett slut på det antingen som jo eller nej senast under oktober månad. Då måste man ta ställning till överlåtelseavtalet i kommunerna.

Hyresavtal om lokaler i Estbacka

Inveon vill också att Prakticum och den finska samkommunen gör upp ett hyresavtal om exakt vilka lokaler som behövs i Estbacka dit Inveon och Prakticum ska flytta. Man vill ha ett beslut inom oktober i år.

- De här detaljerna som inte ska komma med i överlåtelseavtalet, som till exempel att planera lokalerna och göra upp hyresavtalet med Edupoli. De ska vi förstås planera tillsammans med Inveons personal, säger Ahlnäs.

Är ni från Prakticum beredda att stå med ett klart hyresavtal inom oktober?

- Det vågar jag inte lova utan det viktigaste är att kommunerna tar ställning till överlåtelseavtalet för det måste godkännas först. Men om avtalet godkänns så tror jag nog att vi i ganska rask takt får ett hyresavtal, säger Ahlnäs.

Blir personalen utan jobb?

I samband med sammanslagningen hotas också ett tiotal anställda inom fastighets-, köks- och städpersonalen i Inveon att bli utan jobb eftersom Prakticum inte vill ta emot dem i samband med fusionen.

- Jag är jätteglad om den här personalfrågan kan lösas inom samkommunens kommuner, att de som vi inte kan ta över får fortsätta inom kommunerna.

Målet är att Inveon och Prakticum fusioneras från och med 1.1.2020.

Artikeln uppdaterad 19.9.2018 kl. 22.02. Några meningar och ordval har förtydligats.