Hoppa till huvudinnehåll

Barockfestivalen i Pargas och Åbo bjuder i år på sällsynt sinkauppförande i kunglig inramning

Noter.
Dags för barockfestival i Åboland igen. Noter. Bild: Yle / Mattias Simonsen Noter

Musikfestivalen I Barockens labyrinter arrangeras i år 4-7.10 i Pargas och Åbo. Till höjdpunkterna hör en klavikord- och cembalokonsert i Pargas kyrka samt ett uppförande med det sällsynta blåsinstrumentet sinka i Åbo slotts kungssal.

Festivalen, som är den enda av sitt slag i Åboland, arrangeras i år för 14:e gången och kör igång med öppningskonsert i FBK-huset i Pargas den 4 oktober, där bland andra festivalens konstnärliga ledare Anna Rainio uppträder.

På fredag gästar cembalisten och kapellmästaren Aapo Häkkinen festivalen med konsert i Agricolakapellet i Pargas kyrka. Häkkinen hör till de mest ansedda barockmusikerna både nationellt och internationellt.

På lördag står huvudkonserten i Pargas kyrka i tur, där Händels musik tolkas av bland andra toppsolisterna sopranen Tuuli Lindberg och mezzosopranen Erica Back.

På söndag väntar sedan den sista konserten för festivalen som ordnas i Åbo slotts kungssal. Där får besökarna höra det sällsynta blåsinstrumentet sinka uppföras av danska Lene Langballe.

- Det är ett instrument som inte en endaste proffsmusiker i Finland behärskar. Det sägs att det låter som ett människoljud. Ett himmelskt sådant, beskriver Maria Simberg-Sörensen, ordförande för Pargas Barocksällskap, som arrangerar festivalen.

Lisa Taulio, Raija Hautaviita-von Weymarn, Anna Rainio och Maria Simberg-Sörensen.
Lisa Taulio, Raija Hautaviita-von Weymarn, Anna Rainio och Maria Simberg-Sörensen. Lisa Taulio, Raija Hautaviita-von Weymarn, Anna Rainio och Maria Simberg-Sörensen. Bild: Yle / Mattias Simonsen porträtt,maria simberg-sörensen

Utöver det officiella programmet kommer festivalen också i år att synas i gatubilden i Pargas under fredagen och lördagen med olika pop up-konserter.

Planerar redan för jubileumsåret 2019

I fjol lockade framförallt uppförandet av Mozarts Requiem i Åbo domkyrka en stor publik och Simberg-Sörensen hoppas på att festivalen kan locka lika många besökare också i år.

- Det handlar om ungefär 300 besökare, berättar hon.

Pargas Barocksällskap har också redan börjat planera jubileumsåret 2019.

- Planen är att åtminstone återvända till herrgården i Furuvik, där festivalen fick sin början. Det var år 2004 som trädgårdsmästaren där hade upptäckt att det tidigare funnits en labyrintträdgård i barockstil på gården. Därifrån kommer också festivalens namn, berättar Simberg-Sörensen.