Hoppa till huvudinnehåll

Fina undervattenmiljöer överraskade Kvarken-dykare – "måste skyddas för framtida generationer"

Expeditionsledaren Aimi Hamberg har uppsikt över dykningen på expeditionen.
Expeditionsledaren Aimi Hamberg har uppsikt över dykningen på expeditionen. Bild: Yle/Jukka Tyni Oceana

Kvarken är inte ännu dödsdömd, men något måste göras för att skydda den. Det anser representanter för den ideella organisationen Oceana som i dryga två veckor samlat information om undervattensnaturen i Kvarken.

- Vi har sett ett brett urval av olika arter och det som är kul här är att det är en blandning av marina brackvatten- och sötvattenarter, säger marinbiologen och expeditionsledaren Aimi Hamberg.

- Det är också intressant att se den stora mängd insekter som finns här och rollen som de spelar i ekosystemet är väldigt viktig. Intressant också att se undervattenskogen med olika arter av havsväxter, konstaterar i sin tur Ricardo Aguilar, som är ansvarig för Oceanas expeditioner i Europa.

Senior director Ricardo Aguilar ombord på Oceana
Ricardo Aguilar. Senior director Ricardo Aguilar ombord på Oceana Bild: Yle/Chanette Härus Oceana,Kvarken,presskonferens,senior director

Men trots att undervattensnaturen har visat sig vara fin på vissa ställen, så finns det andra områden där situationen ser betydligt sämre ut.

- Det finns alltid saker att göra och det är viktigt att man säkerställer att den skyddas för framtida generationer. Jag tycker att alla som bor i Kvarken-området ska vara otroligt stolta över hur otroligt vackert det är här både ovan och under ytan, säger Hamberg.

Enligt Aguilar är det viktigt att visa folk vad som finns i haven, eftersom de flesta ser havet bara från ytan.

- De kanske inte förstår vad som finns där under och hur stor roll vissa arter spelar för hela ekosystemet. Speciellt här, eftersom här är bandet mellan land och hav väldigt stark.

Fokuserar på vissa nyckelområden

Nu när expeditionen är avslutad ska man analysera den data man samlat och sedan ge rekommendationer om vad som bör göras åt myndigheter både i Sverige och Finland.

- Vi kommer att fokusera på vissa nyckelområden som kommer att få ett högre skydd i den här rekommendationen, men jag kan inte i det här skedet plocka ut något speciellt område. Det kommer att kräva mer arbete på kontoret, säger Hamberg.

Marinbiolog Aimi Hamberg
Aimi Hamberg. Marinbiolog Aimi Hamberg Bild: Yle/Chanette Härus Oceana,Kvarken,marinbiolog,presskonferens,Aimi Hamberg

En sak är dock säker; forskarna kommer att rekommendera att Kvarkenområdet blir ett gränsöverskridande marint skyddsområde. Den rekommendationen har man kommit med redan tidigare.

- Havet känner inga gränser och det borde inte heller vi göra som jobbar med att skydda det. Då området är relativt litet och har en lång tradition av samarbete, så skulle det falla sig alldeles naturligt.

Hamberg påpekar också att det finns en politisk vilja att skydda, både i Sverige och Finland

- Tills 2020 ska tio procent vara skyddat, vilket Finland och Sverige redan uppnår, men det ska ses som ett minimimål. Många forskare tycker att 30 procent är den reella siffran, så det finns jobb ännu.

Varje individ kan påverka

Enligt Hamberg kan varje individ hjälpa till att skydda Kvarken-området och hela Östersjön för framtida generationer.

- Man kan tänka på sina egna utsläpp och sina livsval. Man kan också försöka begränsa näringsbelastningen så mycket som möjligt, eftersom det är en verkligt stor fråga.

- Vi gjorde mycket illa, när vi inte visste bättre. Men vi måste bara försöka förbättra det nu, vi får hela tiden in mera data och det finns en massa kunniga människor som brinner för det här och jobbar för det.

Hur kommer Kvarken att se ut i framtiden?

- Det är en svår fråga. Klimatförändringen påverkar ju också och allt hänger ihop med hur mycket medeltemperaturen kommer att stiga.

- Men tiden att agera är nu. Vi måste göra något för att stoppa klimatförändringen och den kommer också att påverka oss här i Norden och Kvarkens havsområde.